(12.00 hodin)
(pokračuje Němcová)

Zahajuji projednávání bodu

35.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Tureckou republikou
o vzájemné podpoře a ochraně investic, podepsaná dne 29. dubna 2009 v Praze
/sněmovní tisk 853/ - druhé čtení

Pan ministr financí Eduard Janota i tentokrát uvede tento materiál.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Vážená paní předsedající, dámy a pánové, i tato dohoda je plně v souladu s komunitárním právem, je plně v souladu s článkem 307, a proto bez dalších podrobností bych si dovolil vás požádat o schválení této dohody. Je to identické jako v předchozích případech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím zpravodajku zahraničního výboru paní poslankyni Helenu Mallotovou, aby odůvodnila záznam z jednání výboru, který byl rozdán jako sněmovní tisk 853/z. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Helena Mallotová: Děkuji, paní předsedající. Tento tisk byl projednán dne 8. září 2009 na 41. schůzi zahraničního výboru, a stejně jako všechny ostatní tisky, které zde byly na pořadu a které prošly zahraničním výborem, nebylo přijato žádné usnesení, a z toho důvodu se přihlašuji do podrobné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji vám. Zahajuji rozpravu. Paní poslankyně Helena Mallotová dostává slovo jako první.

 

Poslankyně Helena Mallotová: Děkuji ještě jednou za slovo. Navrhuji toto usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas s ratifikací Dohody mezi Českou republikou a Tureckou republikou o vzájemné podpoře a ochraně investic, podepsané dne 29. dubna 2009 v Praze.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Zeptám se, zda se ještě někdo chce přihlásit do rozpravy. Nevidím takovou přihlášku, rozpravu končím.

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, které zní takto: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dává souhlas s ratifikací Dohody mezi Českou republikou a Tureckou republikou o vzájemné podpoře a ochraně investic, podepsané dne 29. dubna 2009 v Praze."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 137. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 137 přítomno 93, pro 63, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji též paní zpravodajce. Končí projednávání bodu 35 sněmovního tisku 853.

 

Před námi je bod číslo

36.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Protokol mezi Českou republikou a Makedonskou republikou
měnící Dohodu mezi Českou republikou a Makedonskou republikou o podpoře
a vzájemné ochraně investic, podepsaný dne 5. května 2009 v Bruselu
/sněmovní tisk 854/ - druhé čtení

Pan ministr financí Eduard Janota dostává slovo i tentokrát. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, chci vás ujistit, že sjednáním protokolu se České republice podařilo dosáhnout plné slučitelnosti dohody o ochraně a podpoře investic v Makedonii s komunitárním právem. Proto bych prosil o vyslovení souhlasu s tímto protokolem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Zpravodajem zahraničního výboru je pan poslanec Karel Šplíchal. Zastoupí jej kolega Jan Hamáček. Prosím, aby odůvodnil záznam z jednání výboru, který byl rozdán jako sněmovní tisk 854/Z.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, zahraniční výbor i tento materiál projednal na 41. schůzi dne 8. září 2009 a nepřijal žádné usnesení. Z toho důvodu se hlásím do podrobné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Otevírám rozpravu. Prosím, pane kolego, máte slovo jako první. Mluví pan poslanec Jan Hamáček.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji a dovolím si navrhnout usnesení, které by znělo: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Protokolu mezi Českou republikou a Makedonskou republikou měnícího Dohodu mezi Českou republikou a Makedonskou republikou o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaného dne 5. května 2009 v Bruselu."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy. Není tomu tak. Budeme tedy hlasovat o navrženém usnesení. Nebudu je znovu číst, protože jsme je slyšeli před pár vteřinami.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 138 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 138 přítomno 96, pro 63, proti nikdo. Konstatuji, že v s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji též panu zpravodajovi. Končí projednávání bodu 36 sněmovního tisku 854.

 

Jsme u dalšího bodu. Zahajuji projednávání bodu

37.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a radou ministrů
Albánské republiky o spolupráci v boji proti trestné činnosti,
podepsaná dne 27. dubna 2009 v Praze
/sněmovní tisk 862/ - druhé čtení

Tento návrh místo ministra vnitra Martina Peciny uvede místopředseda vlády, pan ministr Jan Kohout. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Jan Kohout: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, účelem Dohody mezi vládou České republiky a radou ministrů Albánské republiky o spolupráci v boji proti trestné činnosti, která byla podepsána dne 27. dubna 2009 v Praze, je poskytnout policejním a celním orgánům obou států potřebný právní rámec pro efektivní spolupráci v boji proti nejzávažnějším formám trestné činnosti, stanovit základní pravidla pro jejich přímé kontakty a zásady nakládání s předávanými informacemi.

Dohoda je navenek sjednána jako mezivládní, z hlediska vnitrostátního právního řádu se jedná o smlouvu prezidentské kategorie. Z tohoto důvodu byla předložena Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Jana Hamáčka. Ten opět odůvodní záznam z jednání výboru, který byl rozdán jako sněmovní tisk 862/Z.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, zahraniční výbor i tento tisk projednal na 41. schůzi dne 8. září 2009 a nepřijal žádné usnesení. Z toho důvodu se hlásím do podrobné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Otevírám rozpravu. Pan poslanec Jan Hamáček má slovo jako první.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji a dovolím si navrhnout usnesení, které zní: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi vládou České republiky a radou ministrů Albánské republiky o spolupráci v boji proti trestné činnosti, podepsané dne 27 dubna 2009 v Praze."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ještě se hlásí pan poslanec Václav Exner, prosím.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, pane místopředsedo vlády a ministře zahraničních věcí, dámy a pánové. V této dohodě vidím dva malé dílčí problémy, na které bych chtěl při projednávání zde upozornit.

Jeden byl už krátce probírán na zahraničním výboru. Jde o to, že v článku 9 dohody v písm. e) jsou stanoveny takové podmínky pro to, aby osoba, o které jsou do druhé země předávány údaje, dostala o té věci informaci, které takové předání mohou velmi jednoduše znemožnit. Taková osoba se za prvé o této skutečnosti vůbec nemusí dovědět, a tudíž nebude ani mít možnost o poskytnutí informace požádat. Ale za druhé také kterákoliv ze stran svým rozhodnutím může takové informaci příslušné osoby zabránit. Domnívám se, že je to nedostatek této smlouvy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP