(18.50 hodin)
(pokračuje Kasal)

Takže pan poslanec Šplíchal, Bublan a další. Samozřejmě můžeme pokračovat v rozpravě libovolně, hlasovat nicméně o návrhu na zamítnutí, případně přikázání mohu dát pouze v případě, že někdo navrhnete jednání o zákonech po 19. hodině. To nikdo nenavrhne.

Další možnost je, protože už jsou tři přihlášení, si popřát hezkého večera a přerušit projednávání tohoto bodu. (Hlasitá reakce.) Zdá se, že to sklízí podporu, tento návrh. (Opět hlasitá reakce.) Nesklízí? Takže chcete vystoupit? Prosím.

Takže pan poslanec Šplíchal, pan poslanec Bublan a další.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, já rozumím tomu, co četl můj kamarád Zdeněk Boháč. To je názor, který my už známe od začátku. To je názor Ministerstva vnitra a je to zřejmě názor i současného Ministerstva vnitra nebo ministra vnitra. Takže já jsem celkem překvapen, protože oni se nesnažili vlastně nic napravit. My se snažíme napravit ten stav věcí a oni se snaží napravit znění toho návrhu. A já už jsem v tom úvodu upozorňoval na to, že mým zájmem je se dohodnout.

To znamená mám jediný požadavek: podpořte ten návrh, aby se dostal do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Šplíchalovi. Nyní vystoupí pan poslanec František Bublan a připraví se pan poslanec Šoltys.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji. Dámy a pánové, já budu velmi krátký. Jenom připomenu to, co zde už zaznělo a to je ten § 2 v zákoně o policii. Já si dovolím ocitovat: "Policie slouží veřejnosti. Jejím úkolem je chránit bezpečnost osob a majetku a veřejný pořádek, předcházet trestné činnosti a plnit úkoly trestního řádu." To si myslím, že je základem. A to, co se stalo v tom zákoně o sportu, tak v podstatě narušilo nebo zpochybnilo tento § 2 v zákoně o policii.

Jenom dva takové malé příklady. České dráhy uzavírají s cestujícími smlouvu o přepravě. Cestující zaplatí lístek a České dráhy, aby ochránily cestující, tak v podstatě si zajišťují policejní doprovod u některých vybraných vlaků a také to nikdo nezpochybňuje a nikdo neříká, že je to věc soukromá, že si to mají České dráhy zajistit nějakou svou vlastní ochrankou. Dělá to česká policie. To je jeden příklad. Druhý příklad je v tom, že policie většinou doprovází ty fanoušky, zvláště Baníku nebo Sparty, až na stadion a potom je tam nechá jít samotné a čeká, co se stane. To mi připadne, jako kdyby policie viděla nějaké ozbrojené lupiče, jak se blíží k bance, a nechá je proniknout dovnitř a čeká, až je bankovní ochranka zavolá na pomoc.

Takže takové podobné příklady máme v praxi s fotbalovým násilím. Je potřeba hledat nějakou změnu. My jsme na výboru pro bezpečnost měli docela obsáhlé jednání. Já si myslím, že bychom mohli najít nějaký kompromis a mohli najít nějaké východisko z toho, ale je skutečně zapotřebí teď to znění, současné znění v zákoně o sportu změnit, a teprve potom začít budovat nějaké nové lepší poměry. Fotbal je veřejný zájem, máme na to judikát Nejvyššího soudu, že je to věc veřejného zájmu. Bylo to v té kauze odposlechů, takže si myslím, že není možné to pouze vztahovat na nějakou soukromou záležitost.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bublanovi. Pan poslanec Šoltys vystoupí.

 

Poslanec Vladimír Šoltys: Dobrý večer, vážený pane předsedající a kolegyně a kolegové. Já bych se chtěl zmínit o jedné věci. Nevím, proč bychom měli rušit něco, co velmi dobře funguje a co se dá upravit lehkou novelou. To jsou ty problémy, o kterých se tady Karel Šplíchalů zmiňoval. Já si myslím, že je to opravdu zbytečná ztráta času. My to máme celkem dobře připravené.

Navrhuji samozřejmě také zamítnutí nebo s ním souhlasím, protože je to zbytečná práce. Je to zbytečná práce a Sněmovnu přece nemůžeme zdržovat těmi problémy, které byly zbytečně nastaveny kvůli jednomu nevydařenému zápasu, a pak se nakonec ukázalo, že zákon funguje velmi dobře. Proto navrhuji jednu věc: navrhuji zamítnutí s tím, že máme připravenou novelu, která upřesňuje nebo napravuje problémy, o kterých se tady Karel Šplíchal zmiňoval. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud ne, rozpravu končím.

Přeje si pan poslanec Šplíchal závěrečné slovo? Pokud ne, tak konstatuji, že můžeme přistoupit k hlasování. Já vás odhlásím, poprosím o novou registraci.

 

Zazněl návrh na zamítnutí, dokonce dvakrát. Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí této poslanecké předlohy, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano v hlasování pořadové číslo 64, které jsem právě zahájil. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 101 přihlášených pro zamítnutí 38, proti 57. Takže návrh nebyl přijat.

 

Přistoupíme k návrhu na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Je ještě nějaký další návrh nebo zazněl nějaký další návrh? Výbor pro bezpečnost, ano. Ještě nějaký další návrh? Nikolivěk.

 

Takže hlasování pořadové číslo 65: kdo souhlasí s návrhem na přikázání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, ať zvedne ruku, stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 104 poslanců. Pro 86, proti 9. Návrh byl přijat.

 

V hlasování pořadové číslo 66 rozhodneme o přikázání výboru pro bezpečnost. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 103 přítomných pro 91, nikdo proti. Takže tento návrh byl přijat.

 

Končím první čtení tohoto návrhu zákona.

Dámy a pánové, zítra budeme pokračovat blokem třetích čtení. Já vám přeji hezký zářijový, ještě pořád zářijový večer v hlavním městě Praze. Loučím se s vámi.

 

(Jednání skončilo v 18.58 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP