(11.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Připomenu Poslanecké sněmovně, že pan poslanec Daniel Rovan přednesl návrh na zamítnutí. O tomto návrhu ještě nebylo rozhodnuto. Čili je po rozpravě. Pokud nebude otevřena, budeme se tedy zabývat předloženými návrhy.

Na úvod dám ještě před hlasování slovo panu zpravodaji Václavu Votavovi.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, myslím, že by bylo dobré nejdřívě odhlasovat změnu zpravodaje, ta nebyla ještě provedena, narychlo zastupuji kolegu Smýkala, abychom proceduře učinili zadost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Měl jsem tady poznámku, že změna zpravodaje byla již odhlasována, ale nebyla, dobře.

 

První hlasování, které musíme provést, je tedy to, že pan poslanec Václav Votava bude zpravodajem tohoto tisku místo pana poslance Josefa Smýkala.

Rozhodneme tak v hlasování číslo 158, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro změnu v osobě zpravodaje. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 158 z přítomných 112 pro 96, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní vystoupí se závěrečným slovem zástupce navrhovatelů paní poslankyně Kateřina Konečná před hlasováním, prosím.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Dobrý den. Vážené kolegyně a kolegové, vážený pane předsedající, pane místopředsedo vlády. Dovolte mi, abych vám jen ve stručnosti připomněla, o čem nyní budeme hlasovat, resp. proto, že byl předložen návrh na zamítnutí, abych vám řekla, o čem budete rozhodovat ve chvíli, kdy byste tento návrh podpořili.

My jsme se společně s kolegy snažili připravit návrh zákona, který by pomohl mladým lidem tím, že by jim byla poskytnuta půjčka nejenom na zakoupení bytu, ale také na zakoupení vybavení bytu v určité výši, s určitými úroky. Uvědomujeme si, že tento návrh není dokonalý, nicméně myslíme si, že jsme schopni ho během druhého čtení vylepšit tak, aby odpovídal všemu, co potřebuje, to znamená aby nebyl také v rozporu s evropskou legislativou. Tímto bych chtěla také vyzvat pana místopředsedu vlády, který je tady z vlády jediný, nicméně chci vyzvat vládu, aby jednala o tom, jak pomoci mladým lidem tak, abychom se nedostali do nesouladu s evropskou legislativou.

Myslíme si, že je to návrh potřebný, návrh potřebný především dnes, v době ekonomické krize, protože mladí lidé se dostávají do velmi složitých situací. My jako stát, pokud chceme podporovat mladé rodiny, mladé rodiny s dětmi, neměli bychom to dělat jenom tak, že to budeme mít ve svých volebních programech a budeme tomu říkat politické deklarace, ale měli bychom udělat něco konkrétního. O tom konkrétním budete nyní hlasovat. Je to sněmovní tisk č. 539 a já vás žádám o jeho propuštění do druhého čtení. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Kateřině Konečné jako zástupce navrhovatelů. Nyní pan zpravodaj, prosím.

 

Poslanec Václav Votava: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, i přesto, že tento návrh vykazuje jisté legislativní nedostatky a je třeba ho nějakým způsobem ještě dopracovat, myslím si, že obsahuje vhodnou formu podpory mladých manželství, a to i ve smyslu sociální demokracie podpory těmto rodinám. A proto bych doporučoval, abychom nesouhlasili se zamítnutím tohoto zákona, propustili ho do druhého čtení, kde určitě dojde k diskusi a bude prostor pro případnou úpravu tohoto zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Jsme tedy připraveni a budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí. Já vás nejdřív všechny odhlásím, požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. Ještě se pokusím kolegyně a kolegy, kteří jsou v předsálí, přivolat k hlasování, a jakmile se stabilizuje počet přihlášených poslanců, zahájím hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 159 a ptám se, kdo je pro zamítnutí. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 159 z přítomných 112 pro 46, proti 58. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme pokračovat a budeme se zabývat přikázáním výborům k projednání. Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Budeme tedy hlasovat o přikázání rozpočtovému výboru, a to v hlasování pořadové číslo 160, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 160 z přítomných 112 pro 105, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru, lhůta k projednání je podle zákona o jednacím řádu. Děkuji zástupci navrhovatelů, děkuji panu zpravodaji a končím bod č. 44. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP