(11.40 hodin)
(pokračuje Mazuchová)

Na závěr toho, co předkládáme, je potřeba říci, že hlavním principem navrhované novely je odstranit z hlediska platné právní úpravy nerovný přístup k jednotlivým formám náhradní výchovy. Mají-li ostatní zařízení pro výkon náhradní výchovy zákonem přiznaný nárok na příspěvek či dotaci ze státního rozpočtu, který pokrývá přinejmenším přímé vzdělávací náklady příslušného zařízení, je třeba tento přístup k veřejným prostředkům zajistit i pro zařízení pro výkon pěstounské péče.

Takže vás všechny žádám - není to politická otázka, je to otázka opravdu, co s dětmi, jak jsem zmiňovala, je to roční počet zhruba 300 dětí, péče o něž by státní rozpočet zatížila daleko více, zanikly-li by SOS dětské vesničky. Jenom pro zajímavost - novela by si vyžadovala ročně maximálně 90 milionů korun.

Tímto vám děkuji, že jste mě vyslechli. Prosím vás hned na začátku, abyste dali souhlas, aby toto prošlo do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Lence Mazuchové jako zástupkyni navrhovatelů tisku 670. Nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení poslankyně Dagmar Molendová. Ještě než se ujme slova, uděláme jeden procedurální krok, a to je hlasování o změně zpravodaje, protože původně byla ohlášena paní poslankyně Dana Filipi.

 

Rozhodneme v hlasování 162. Já ho hned zahájím, abychom to nezdržovali. Kdo je pro, aby zpravodajskou zprávu přednesla paní poslankyně Dagmar Molendová. Je někdo proti?

V hlasování pořadové číslo 162 z přítomných 120 pro 86, proti nikdo. Paní poslankyně Dagmar Molendová je zpravodajkou pro první čtení tohoto tisku.

 

Paní zpravodajko, prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Dagmar Molendová: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, poslanecký návrh se zaměřil na plošné navýšení finančních prostředků zařízení pro výkon pěstounské péče, a to jako částku nárokovou z prostředků Ministerstva práce a sociálních věcí. Předkladatelé uvádějí finanční náročnost na státní rozpočet ve výši 90 milionů korun, ale kalkulují pouze ve výši nově vypočítaných dávek, nikoli administrativní náročnost pro krajské úřady, která jim tímto návrhem vzniká. Lze tedy předpokládat, že částka 90 milionů nebude částkou konečnou.

Cílem poslaneckého návrhu novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí je garantovat zařízení pro výkon pěstounské péče finanční prostředky ve stejné výši, jaké jsou garantovány zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, a postavit je tak na stejnou úroveň.

Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc poskytují ochranu a pomoc dítěti, které se ocitlo bez jakékoliv péče, nebo jsou-li jeho život a příznivý vývoj ohroženy. Jedná se tedy o pomoc a péči akutní, odbornou a dočasnou do doby, než soud rozhodne o návrhu příslušného úřadu nařízení předběžného opatření. Srovnání zařízení pro výkon pěstounské péče a zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc je proto téměř nemožné. Zařízení pro výkon pěstounské péče je spíše srovnatelné s individuální pěstounskou péčí v rodině.

Jsem toho názoru, že není ku prospěchu věci finančně preferovat zařízení pro výkon pěstounské péče před individuální péčí, a dávám přednost variantě řešení, které připravila minulá vláda v rámci prorodinného balíčku. Proto v rozpravě navrhnu zamítnutí novely. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce Dagmar Molendové za zpravodajskou zprávu. Eviduji její přihlášku do rozpravy. Tu také jako obecnou rozpravu otvírám. Konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku. Dám tedy slovo paní poslankyni Molendové. Ostatní, pokud mají zájem, nechť se přihlásí.

Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Dagmar Molendová: Dovolím si krátké zdůvodnění zamítnutí. Za prvé, novela zavádí další nákladovou a časově náročnou činnost krajským úřadům. Druhým důvodem je fakt, že by navrhovaným přístupem vznikly výrazné rozdíly mezi finančními podmínkami pro poskytování individuální pěstounské péče v domácnosti pěstounů a pěstounskou péči v zařízeních k tomu určených. Individuální pěstounská péče přitom nejvíce přibližuje standardní podmínky pro péči a výchovu dětí.

Součástí prorodinného balíčku připravovaného vládou, který budeme také projednávat, snad, je návrh na změnu dosavadního odměňování pěstounů v zařízeních pro výkon pěstounské péče. Touto změnou vznikne pěstounům v zařízení stejně jako pěstounům vykonávajícím tuto péči mimo zařízení nárok na odměnu ze systému dávek státní sociální podpory. Ze zřizovatelů zařízení pro výkon pěstounské péče tak bude sejmuta dosavadní povinnost úhrady nákladů na výplaty odměny pěstounů. Dávám přednost tomuto řešení, proto navrhuji zamítnout předložený návrh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Molendové. Kdo dál v rozpravě? Ano, vidím pana poslance Pavla Hojdu. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Ostatní kolegy bych prosil o klid.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, vystupuji proto, že v Karlovarském kraji jedno takové zařízení máme - dětskou vesničku SOS. Měl jsem možnost ji i navštívit. Domnívám se, že by bylo nesmírná škoda, kdybychom se dostali do situace, že bychom toto zařízení, které funguje velice dobře a myslím si, že má i velice dobré výsledky ve výchově dětí, tím, že nebudeme hledat cestu, jak zachránit tyto vesničky, způsobili jejich likvidaci.

Já bych se chtěl přimluvit, pokud nebude většinová vůle schválit tento návrh zákona, abychom ho alespoň propustili do druhého čtení a pokusili se v odborných fórech a i ve výborech jednat o možnosti, případně doplnění tohoto návrhu zákona nebo přepracování tak, aby nedošlo k likvidaci tohoto myslím velice dobrého projektu.

Přimlouvám se proto, abychom propustili tento návrh do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní paní poslankyně Lenka Mazuchová v rozpravě. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Děkuji za slovo. Kolegyně a kolegové, nejednáme tady o nějakých věcech, jednáme o dětech. Já jsem SOS dětské vesničky také navštívila a opravdu těm dětem se tam daří daleko lépe než v klasických dětských domovech.

Kdybych měla vzít to, co jsem zde již zmiňovala - jedná se zhruba o 300 dětí, a kdybychom těch 300 dětí rozdělili nebo pro ně měli postavit nový dětský domov, náklady by daleko víc převyšovaly částku 90 milionů korun.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. V rozpravě dále vystoupí pan poslanec Zdeněk Škromach. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, myslím, že není rozumné takto zamést s tímto návrhem, protože si určitě zaslouží debatu. Myslím, že i na výboru jsme ji vedli při jiných příležitostech - otázka srovnání podmínek financování různých druhů obdobných zařízení. SOS vesničky, jsou tady Klokánci, dětské domovy, a já myslím, že právě různorodost způsobu financování potom vyvolává určité pocity nespravedlnosti.***




Přihlásit/registrovat se do ISP