(14.50 hodin)
(pokračuje Opálka)

I když snad všechny kraje mají financovanou vědeckou knihovnu ze státních prostředků, v našem kraji se toho ne a ne dočkat. Státní prostředky na výkon státní správy kraje stačí jen na 64 %. Nedostatečný je podíl státu na financování reprodukce majetku kraje, a tak chybí peníze mimo jiné na investice v nemocnicích ve Frýdku-Místku, Opavě a v Novém Jičíně. Stále nejsou odstraněny staré ekologické zátěže, zejména ostravské laguny. Čekáme na zřízení lékařské fakulty a rekonstrukci fakulty elektro. Potřebné je pro náš ekologicky postižený kraj přijetí nového zákona na ochranu ovzduší, neboť očekáváme zvýšené pravomoci kraje i vůči malým znečišťovatelům, kteří tvoří jednu třetinu znečištění. Kraj k rozvoji potřebuje i větší podporu vědě a výzkumu. V programu Věda a výzkum pro inovace uspěly jen dva projekty, a to v oblasti metalurgie, což nesvědčí o obratu na nové technologie. Máme snad nejmenší podporu na zajištění dopravní obslužnosti, a to od Jeseníků až po Beskydy. V oblasti sociálních služeb chybějí potřebné prostředky, neboť díky těžkému průmyslu máme vysoký stav zdravotně znevýhodněných. Jsme téměř na konci v počtu míst v domech pro seniory k počtu obyvatel. Dále není vnitrem zajištěno bezpečnostní centrum na letišti Ostrava. Také nebyly profinancovány a odstraněny ještě všechny škody po třech povodních, a to z let 1997, 2002 i letos.

Vážený pane premiére, Moravskoslezský kraj patří k největším v České republice, ale také k nejvíce postiženým. Je ovšem daleko od metropole, kdesi na severovýchodě. Zdá se, že z vládní pomoci nám zůstal akorát vládní zmocněnec. Moje otázka zní: s jakou podporou Moravskoslezskému kraji vaše vláda počítá?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana premiéra o odpověď.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, dámy a pánové, rozhodně tato vláda se nechová ke krajům podle toho, jak vzdáleny jsou od Prahy. Tento přístup je této vládě a mně osobně zcela cizí. To je první poznámka. Já si myslím, že právě tato vláda to byla, která osvědčila po letošních povodních velmi proaktivní přístup, osobní pozornost ministrů, osobní pozornost moji - ale o tu pozornost nejde, za tu si nikdo nic nekoupí - ale především alokaci prostředků z místních zdrojů, krajských zdrojů a samozřejmě i ze státních prostředků. Čili já jdu takto od konce tou interpelací. Samozřejmě pokud jde o povodně a povodňové škody způsobené letošními povodněmi, tak vláda udělala všechno pro to, aby zmobilizovala dostatečné množství finančních prostředků ze státních zdrojů i z dalších, aby tuto situaci mohla řešit v rozsahu spočtených škod, kvalifikovaných škod. To je první poznámka.

Je to zase problém řekl bych jednoho regionu České republiky. Vláda má k dispozici vlastně jediný prostředek a tím hodlá případnou pomoc řešit, a to v kontextu s takzvaným privatizačním účtem, kde vyhodnotí jednotlivé projekty a potom bude připravena rozhodnout, kolik těch prostředků může na jednotlivé projekty uvolnit, kolik těch prostředků může věnovat. Neříkám, že to vyřeší všechny problémy Moravskoslezského kraje, protože v této době při takovéto recesi nelze uspokojit potřeby téměř nikoho, ať už to jsou jednotlivé sociální skupiny nebo jednotlivé regiony, okresy, kraje. Ale tady je tento prostředek, vláda s ním bude určitě pracovat, jmenuje se privatizační účet, proti němu stojí projekty, ty se poměří tou naléhavostí, a pak bude vláda připravena tam alokovat prostředky ve výši zdrojů, které na to budou k dispozici. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Zeptám se, jestli pan poslanec Opálka ještě chce doplnit. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji. Slibů už jsme slyšeli hodně. Já chci věřit, že pan premiér vstoupí v jednání prostřednictvím jednotlivých ministrů s vedením kraje a že se, i když mají kratší volební období, něco zase posune kupředu. Byl bych rád, kdyby vše to, co jsem přečetl, nebylo redukováno jenom na povodně, určitě by se toho dalo snést více. Já si myslím, že Moravskoslezský kraj, tehdy kdysi daleko větší Severomoravský, se obětoval pro těžký průmysl této republiky a je čas, aby tato republika teď pomohla restrukturalizaci tohoto kraje. Děkuji předem za odpověď a věřím, že další kroky budou úspěšné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Stačí interpelace v této podobě? (Souhlas.) Ano. Můžeme pokročit dál. Pan poslanec Břetislav Petr ve věci energetické koncepce. Prosím.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane premiére, dámy a pánové. Jsem si vědom, pane premiére, že vaše vláda zdědila od Topolánkovy vlády celou řadu nevyřešených problémů. Já bych se chtěl zastavit u jednoho, to je u zákona 406/2000 Sb., který se týká hospodaření s energií. Jsem odpůrcem jakéhokoli dirigismu v oblasti hospodářství, ale domnívám se, že v rámci energetické potřeby státu je nezbytné vytvořit koncepci na 40 let, která nemůže být měněna podle toho, když se ve čtyřletém cyklu změní vláda.

Je skutečností, že koncepce z roku 2004 byla hrubě Topolánkovou vládou pošlapána díky úlitbě šesti hlasům zelených, kteří tady nejsou přítomni, a v podstatě se připravovaly a dávaly ke schválení zákony, které byly v totálním rozporu s touto koncepcí. Otázka první: Jak dlouho budou předkládány ještě zákony, které jsou v totálním rozporu s touto koncepcí? Poněvadž si nemyslím, že je hodno této Sněmovny, abychom se hádali o geologickém zákonu sedmkrát. To je první otázka.

Druhá: Vaše vláda je v období pěti let od platnosti této koncepce a měla by být podána zpráva Sněmovně, jak je tato koncepce plněna, nebo ne. Čili otázka zní: Předloží do konce roku vaše vláda vyhodnocení této koncepce bez ohledu na to, že je připravována nová koncepce? To je otázka číslo 2.

Vím z nezávislých zdrojů, že je připravována nová koncepce. Měl bych velikou prosbu, aby kromě odborníků byli na semináře zváni i poslanci, abychom opět nebyli postaveni před nějakou koncepci, do které nebudeme moci mluvit, poněvadž koncepci schvaluje vláda.

Je tady pozměňovací návrh, aby koncepci schvalovala Poslanecká sněmovna. Já pevně věřím, že vaše vláda se nebude chovat jako Topolánkova vláda, a ptám se: Bude třeba tuto novelu dát, anebo můžeme věřit vaší vládě - já jí věřím - že to, co bylo přijato, bude také dodrženo? Děkuji vám za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana premiéra, aby odpověděl.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, dámy a pánové, v zásadě k důvodům, o kterých tady pan poslanec Petr hovořil, to jsou mimo jiné důvody, které vedou vládu k potřebě sestavit a předložit aktualizovanou koncepci, státní energetickou koncepci, říkáme aktualizovaná, nikoli nová, přibyly významné důvody externí, především otázky bezpečnosti, energetické bezpečnosti této země. Já myslím, že na tom se shodneme v celém politickém spektru, že ten faktor je nesmírně významný. Do hry vstupují samozřejmě, to už je techničtější hledisko, proporce alternativních zdrojů, co s nimi, budoucnost jádra, co s ní. To jsou všechno věci a la longue. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP