(15.00 hodin)
(pokračuje Fischer)

To jsou investice na řadu a řadu let v neobyčejném rozsahu. Ta rozhodnutí jsou obrovsky významná a nesou s sebou i velkou ekonomickou zátěž. Čili mají význam nejen politický, společenský, ale samozřejmě i čistě ekonomický. Proto potřeba aktualizace, způsob, procedura. Já už jsem to včera ve svém vystoupení tady dal najevo, že - a řada diskutujících tu myšlenku potvrdila - to je téma tak bytostně politické, až s fatálními rozhodnutími, která jsou pak nevratná. Zkrátka a dobře, finální rozhodnutí je potřeba, aby činila vláda s politickým mandátem. Já si myslím, že na tom je také v zásadě shoda odleva doprava. To nesluší a nepřísluší této vládě.

Tato vláda ovšem musí pracovat. Musí odpracovat celou odbornou část, vyhodnotit diskusi. Diskuse by měla být širší, než je obvyklé připomínkové řízení a neměla by být na připomínkové řízení toho standardního šimla té procedury redukována. To je jedna věc.

Řekl bych "osvěta nebo vysvětlení". Oč tam jde? Semináře, já se k tomu dostanu. 11. listopadu - první v hospodářském výboru Sněmovny, seminář o aktualizované koncepci, zpracovatelé z Ministerstva průmyslu a obchodu. Podobný seminář v analogickém výboru Senátu. My chceme - a myslím, že se to nezredukuje na tyto dvě akce jenom na půdě Sněmovny - a potřebujeme zatáhnout do té debaty širokou veřejnost.

Ta rozprava bude nesmírně kontroverzní. Právě proto musí pak rozhodovat už vláda. A já bych si přál dokonce se silným politickým mandátem, protože jestli je ve hře budoucnost jádra, výstavba dalších bloků, jestli jsou ve hře limity - tato vláda se zavázala, že je prolamovat nebude, ale já jsem teď trošku v takové zvláštní situaci, že mám pocit, že když se o něčem začne mluvit, tak je jako by už rozhodnuto. Není to samozřejmě pravda. Na druhé straně v debatě nemůže být nic tabu.

Čili já samozřejmě souhlasím s tím a nikdo se nebrání tomu, vypracovat analýzu působení dosavadní energetické koncepce. Vláda určitě, nebo Ministerstvo průmyslu a obchodu nikoliv. To je můj přístup. Politicky komponovaná vláda s plným mandátem bude rozhodovat. Tato vláda musí nechat celou věc projít širokou debatou a pro příští vládu připravit návrh byť třeba variantních rozhodnutí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Petr bude ještě reagovat.

 

Poslanec Břetislav Petr: Já bych chtěl, pane premiére, poděkovat za to, co jste tady hovořil. Já se domnívám, že každá ztráta času v přípravě nebo doplnění koncepce je ztrátou, která se může nevídaným způsobem vrátit. Je třeba tedy počítat s tím, že všechny zdroje s výjimkou atomových elektráren v průběhu dvaceti let dožijí. Pokud rozhodneme pozdě, může dojít k situaci, že prozatím z exportéra se staneme dovozcem, ovšem je otázkou, kdo nám vlastně tu energii prodá, když všechny okolní státy energii dovážejí.

Já děkuji za to, co jste řekl, a neztrácejme čas.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Můžeme pravděpodobně ukončit tuto interpelaci. Další interpelující byla paní poslankyně Kateřina Konečná. Ta ale to nestihne, jak se ukazuje. Mám tady její omluvu.

Budeme moci pokročit k další interpelaci. Ještě předtím řeknu, že to vypadá, že budeme poměrně brzo hotovi s interpelacemi na premiéra. To znamená interpelace na ministry by začaly dříve. Proto upozorňuji poslance, kteří by měli interpelovat ministry, mám na mysli poslance Ranince, Novosada, Bratského, Boháče, Braného a Hrbatu, aby počítali s tím, že interpelace na ministry budou dříve než v původně plánovaných 16 hodin. Zároveň bych požádal, pokud by to bylo možné sdělit, ministra Martina Pecinu, kterého zde nevidím, že zřejmě interpelace bychom mohli začít dříve.

Nyní ještě k interpelacím na premiéra. Pan poslanec Ohlídal je další, který chce interpelovat ve věci snížení dotace pro poskytovatele sociálních služeb.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, jak jste slyšel, chci vás interpelovat ve věci výrazného snížení dotací ze státního rozpočtu na rok 2010 týkající se sociálních služeb.

V posledních letech dochází rok od roku v rámci rozpočtu ke snižování této částky. V roce 2008 tato částka činila 7,3 miliardy, v roce 2009 6,8 miliardy a údajně má být v roce 2010 podle návrhu vlády snížena zhruba na 3 miliardy. To je tak obrovský pokles jenom v meziročním srovnání s rokem 2009, že pokud bude tento pokles realizován, tak musí v praxi dojít k totálnímu zhroucení těchto sociálních služeb, na které jsou odkázáni lidé, kteří opravdu jinou pomoc najít nemohou. Nemohou se o sebe postarat, jsou naprosto v situaci, která je pro ně neřešitelná.

Jistě víte, že společnost se posuzuje, její kulturnost, její úroveň, především podle toho, jak se dovede postarat o své staré spoluobčany a o spoluobčany, kteří jsou silně zdravotně postiženi. Myslím, že Česká republika patří k těm zemím, které jsou civilizované. Tento krok, co provedla vláda, považuji za naprosto asociální a necivilizační. Proto vás žádám, abyste ve druhém čtení rozpočtu zajistil, aby částka týkající se dotace na sociální služby v České republice byla navýšena aspoň takovým způsobem, aby dosahovala úrovně tohoto roku.

Táži se vás: Jste ochoten to učinit? Učiní vláda v tomto směru pozitivní krok? Předem děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana premiéra Fischera.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Děkuji za slovo, pane předsedající. My jsme o tomto punktu měli v pondělí tohoto týdne vlastně nesmírně silnou debatu s hejtmany, s Asociací krajů, protože tam to vlastně všechno dopadá. Já jsem je požádal ještě před rozpočtovou debatou, velkou rozpočtovou debatou, proto jsme to setkání dělali ještě před projednáním rozpočtu ve Sněmovně, aby se mi pokusili říct jednu prioritu, jeden nedostatek v rozpočtu, protože každý bude říkat, že je někde problém. My jsme to zde koneckonců dnes slyšeli, o tom je život, podle vidění světa. Já jsem říkal - řekněte jeden, protože to je jednatelné, to je proveditelné. Chvíli jsme na sebe koukali a unisono potom zaznělo: jsou to sociální služby a 45procentní úroveň ve srovnání s rokem 2009.

Rozpočet je zde ve Sněmovně. Je předmětem politické debaty. Já teď na to udělám v interpelaci reakci, jako jsem udělal na tiskovce v pondělí po setkání s hejtmany, s Asociací krajů. Přijde-li tento návrh v druhém čtení na korekci, navýšení - neříkám, že úplném, ale v nějakém navýšení - který bude směřovat do sociálních služeb, a přitom najdeme takovou realokační schopnost v rámci rozpočtu, že nepoškodíme řekl bych základní parametry deficitu apod., vláda tyto návrhy určitě podpoří.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. To postačuje. Teď bych požádal pana poslance Jana Látku. Mezitím jsem zjistil, že ministři jsou vlastně snad všichni přítomni, tak bych ještě jednou apeloval na poslance Ranince, Novosada, Bratského, Boháče, Braného, aby počítali s tím, že interpelace mohou začít poměrně brzy.

Prosím, pane poslanče.***




Přihlásit/registrovat se do ISP