(17.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla interpelace poslance Pavla Němce. Prosím o odpověď pana ministra Petra Šimerku.

 

Ministr práce a sociálních věcí vlády ČR Petr Šimerka Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane poslanče, nejenom že jsem ochoten, ale učiním tak rád, nejenom proto, že to je moje povinnost, ale učiním tak rád, protože kdekoliv je takový problém, který signalizujete a o kterém já vím, a mohu vám teď ještě podrobně během pěti minut říci, co všechno o tom vím, protože to mám velmi podrobně zmapováno, tak mě to zajímá z hlediska profesního, z hlediska lidského, sociálního samozřejmě také.

Pokud jde o problematiku nezaměstnanosti v okrese Šumperk. No, pokud víte, a vy to víte určitě, tak tam se situace, pokud jde o zaměstnanost, vyvíjela ve vlnách. Byla období, kdy tam bylo poměrně hodně práce v nejrůznějších druzích odvětví. Byl to například strojírenský průmysl, elektrotechnika, zemědělství, textil, kamenoprůmysl, potravinářský průmysl a další a další. Posléze došlo k restrukturalizaci těchto odvětví a celá řada podniků se restrukturalizovala, zanikla nebo se transformovala do jiných odvětví.

Tam je určitá specifika, a není v tom Šumperk sám. Specifiku tvoří například okrajová poloha území, značná odlehlost od hospodářských center, tvrdší klimatické podmínky, terénní prostředí, které je pro jednoduchý rozvoj i dostupnost složité.

V současné době, ke 30. září letošního roku, aktuální míra nezaměstnanosti je 14,2 %. Je to devátý nejhorší výsledek pokud jde o všechny okresy, čili není na tom zdaleka nejhůř, ale patří mezi nejhorší. To je pravda.

Pokud jde o to, co se může, co se dělá, dělat bude a co se dělat může, co je reálné a co reálné není. Prostředky aktivní politiky zaměstnanosti podle zákona o zaměstnanosti jsou zřejmé. Jde hlavně o rekvalifikaci, rekvalifikační programy a o vytváření pracovních míst. Jde také ještě o dobíhající investiční pobídky. Pokud jde o příspěvky aktivní politiky zaměstnanosti, je všeobecně známo, že jsou poskytovány ze strany úřadů práce na základě dohody se zaměstnavatelem, ale rozhodují o tom úřady práce. V letošním roce bylo Úřadem práce v Šumperku vyčleněno na realizaci aktivní politiky zaměstnanosti 18 mil. korun. Já to tady mám rozklíčováno ještě po jednotlivých formách, ale tím teď nebudu zatěžovat. Zajímavý údaj je u investičních pobídek. Zatím jsou v běhu tři pobídky u tří společností, z toho u dvou byly už vypořádány a splněny a neplynou z toho žádné závazky a u jedné je ještě v běhu, stále je ještě živá. Bude čerpána až do roku 2011.

V letošním roce, a myslím si, že tady se to také využilo, jsme v rámci této podpory realizovali dva projekty, Školení je šance a Vzdělávejte se. Pokud jde o projekt Vzdělávejte se, to je projekt, který je financován hlavně z evropských peněz, uplatnili jsme, pokud jde o Úřad práce v okrese Šumperk, 3,5 mil. korun a celkem jsme tím podpořili 438 zaměstnanců. To je ten program, kterým se podporuje zaměstnanost z pohledu udržení zaměstnanosti u firmy, která má odbytové potíže, což má v tom okrese teď většina firem, nebo řada firem, ale nejenom v tom okrese, ale i jinde, tak aby firmy nemusely zaměstnance propouštět. Umožňuje se, aby se po určitou část pracovní doby zaměstnanci vzdělávali za peníze z těchto prostředků. Zabraňuje se tomu, aby v tuto chvíli a po určitou dobu, pokud ty peníze jsou, se nemusel snižovat stav pracovníků.

Já tu mám podrobné informace o tom, na co se restrukturalizují některé profese. Dochází tam ke změnám, pokud jde o průmyslová odvětví, ale i pokud jde o zemědělství. Problém je, že i když některé věci byly poměrně slušně nastartovány, tak v letošním roce to velmi ztížila hospodářská a ekonomická krize, která doléhá samozřejmě i na oslabené okresy, oslabené regiony, a myslím si, že Šumperk nepochybně z pohledu pracovních příležitostí mezi takové oslabené patří.

Situace se podle mých informací v nejbližší době výrazně nezlepší. My tuto situaci monitorujeme permanentně. Z tohoto i z dalších okresů, ze severních Čech, ale i ze severní Moravy a dalších okresů, kde je největší procento nezaměstnanosti, mám prakticky týdenní informace. Použijeme veškeré možnosti, které ze zákona máme, v míře, kterou nám umožní objem disponibilních finančních prostředků.

Už jste tady dnes myslím slyšeli, že jsme požádali o posílení rozpočtu ještě letošního, bohužel na pasivní politiku zaměstnanosti, protože nám docházejí peníze na podpory v nezaměstnanosti. Rozpočtový výbor to schválil, čili listopad je pokryt. Dá-li pánbůh i Sněmovna, tak se snad schválí i změna zákona o státním rozpočtu na letošní rok, protože tam máme z tohoto pohledu ještě nepokrytý prosinec, kde nám chybějí peníze. To jsou mandatorní výdaje, čili ty stát bude muset zajistit jakýmkoliv způsobem.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Musím vás upozornit na čas, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí vlády ČR Petr Šimerka Děkuji. Učiníme všechno pro to i prostřednictvím programu Vzdělávejte se, aby lidé, kteří tam přicházejí o práci, o ni za prvé nepřišli, a pokud přijdou, aby dostali podpory. V tuto chvíli vám více slíbit nemohu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Pan kolega chce vznést doplňující dotaz? Prosím.

 

Poslanec Pavel Němec: Musím pana ministra pochválit. On je velmi dobře připraven na tuto interpelaci. Děkuji za informace. Požádám jenom o zpřesňující údaje, jestli by bylo možné je zaslat poštou. Jinak podle signálů, které má i šumperský úřad práce, se situace opravdu asi bude zhoršovat. Do konce roku se očekávají stovky dalších nezaměstnaných, stovky dalších pracovních míst, která budou ztracena. Já si myslím, že je potřeba tam hledat zdroje už teď a je potřeba i v roce 2010 tam zapojit velké množství prostředků, protože ta situace tam nikdy taková nebyla a dnes je kritická. Ve srovnání s okresem Jeseník, který měl vždycky daleko větší problémy než Šumperk, má dnes okres Jeseník nižší nezaměstnanost než Šumperk. Na Šumpersku je opravdu velký problém nejen v této oblasti, ale i v oblastech, které s tím souvisí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci. Pan ministr má ještě dvě minuty na tuto reakci.

 

Ministr práce a sociálních věcí vlády ČR Petr Šimerka Já je ani nevyužiji, paní místopředsedkyně. Jenom chci říci, že osm okresů na tom je ještě hůře než Šumperk. Kdyby byl Šumperk nejhorší a byl jediný, tak vám slíbím v rámci možností, které mám, leccos. Bohužel je to tak, že takových okresů je celá řada a musíme samozřejmě myslet i na ostatní. Ale buďte ubezpečen, že okres Šumperk stejně jako těch dalších zhruba deset nejhorších, pokud jde o nezaměstnanost, je v centru pozornosti ministerstva. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Tím jsme ukončili devatenáctou interpelaci. Dvacátou vznáší pan kolega Břetislav Petr na omluveného pana ministra Ladislava Mika ve věci Zelená úsporám. Upozorňuji ještě jednou, že pan ministr se z dnešního odpoledního jednání omlouval v souladu s jednacím řádem, tedy vám, pane kolego, odpoví písemně na vaši interpelaci. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Paní místopředsedkyně, já vám děkuji za tuto informaci, ale poněkud mi vadí, že v době, kdy jsme podávali přihlášky k interpelacím, tento fakt nebyl zřejmý. Kdybych věděl, že pan ministr Miko tu nebude, tak jsem si uspořil řadu hodin čekání. Ale já to přednesu i tak.

V měsíci dubnu letošního roku s velikou pompou vyhlásil bývalý ministr životního prostředí program Zelená úsporám, který snad je dotován největší částkou, která má být pro letošní rok více než 7 miliard korun. Očekávání byla veliká, výsledek je však skoro nulový. Ve zprávě z měsíce dubna, ještě za pana ministra Bursíka, se hovoří: Před krajskými úřadovnami fondu životního prostředí, který dělil a dělí tyto peníze, se tvoří fronty na žádosti o přidělení dotace, návštěvnost webových stránek ministerstva je taková, že praskají ve švech.

Výsledkem za půl roku je, že bylo vyřízeno 266 žádostí, což je řekl bych minimum toho, abychom byli schopni v letošním roce vyčerpat 10 miliard korun. Co zaráží, byla barnumská reklama, která tenkrát byla spojena s tím, co všechno tato akce přináší, a vždycky ve zbývající části tisku byla také volební kampaň do Evropského parlamentu pro Stranu zelených.

Výrazným způsobem kvituji to, co se událo za pana ministra Mika, že se změnila kritéria, která ukázala, že fond životního prostředí je natolik vzdálen životu, že kritéria, která byla v první fázi nastavena, byla nerealizovatelná. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP