(10.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano. Takže o této námitce rozhodneme bezprostředně v hlasování s pořadovým číslem 72, které tímto zahajuji. Táži se, kdo souhlasí s námitkou proti mnou navrženému postupu, resp. prohlášení o nehlasovatelnosti pozměňovacího návrhu pana poslance Dolejše. Kdo je proti této námitce? Děkuji vám.

Z přítomných 153 poslankyň a poslanců pro návrh 81, proti 64. Námitka byla akceptována.

 

Podrobíme návrh pana poslance Dolejše hlasování. Nejprve budeme hlasovat o návrhu pana poslance Dolejše, potom o návrhu pana poslance Bičíka a posléze o původním návrhu rozpočtového výboru. Je tomu tak, pane zpravodaji? Ano. Má někdo další námitky proti tomuto postupu? Není tomu tak.

 

Nejprve rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 73 o návrhu pana poslance Dolejše, tedy stručně o zamítnutí základních údajů atd.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 155 poslankyň a poslanců pro návrh 24, proti 117. Tento návrh nebyl schválen.

 

Nyní návrh pana poslance Bičíka, aby kapitola 377 byla přikázána výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, tedy pozměňovací návrh k usnesení rozpočtového výboru.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 74 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 154 poslankyň a poslanců pro návrh 90, proti 14. Tento návrh byl schválen.

 

Budeme tedy hlasovat o usnesení, jak je máte před sebou, doporučení rozpočtového výboru. Musím já nebo pan zpravodaj číst celé usnesení, přeje si to Sněmovna, nebo je připravena hlasovat dle toho, co mají všichni k dispozici? Dobře.

 

Rozhodneme tedy o schválení základních údajů návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2010 dle sněmovního tisku 913 v bodě I, v bodě II bereme na vědomí, v bodě III přikazujeme k projednání kapitoly a okruhy s tou změnou, o které jsme rozhodli dle návrhu pana poslance Bičíka.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 75 a táži se, kdo souhlasí s takto navrženým usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 155 poslankyň a poslanců pro návrh 125, proti 24. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, další pevně zařazený bod na dnešní dopoledne, tedy bod 67, můžeme projednávat až od 10.30 hodin, budeme se tedy nyní zabývat bodem v pořadí následujícím, kterým je bod

99.
Výroční zpráva o činnosti a účetní závěrka
Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2008
/sněmovní tisk 783/

Tento materiál uvede ministr dopravy, pan Gustáv Slamečka. Pana ministra jsem zde viděla, možná jenom neočekával tak rychlý průběh. Ano, pan ministr je zde. Dámy a pánové, věnujme pozornost projednávání tohoto bodu. Prosím ministra dopravy pana Gustáva Slamečku, aby se ujal slova.

Omlouvám se, pan kolega Vojíř - sněmovní karta 18. Měla jsem to oznámit ještě před předchozím hlasováním. Doufám, že toto moje opomenutí bude technicky zapracováno.

Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy vlády ČR Gustáv Slamečka Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, výroční zpráva Státního fondu dopravní infrastruktury podrobně analyzuje jak finanční zabezpečení plánovaných úkolů v oblasti investic, běžných oprav a údržby, tak i dosažené ekonomické výsledky fondu za rok 2008.

Z hlediska vynaložených finančních prostředků prostřednictvím fondu v celkové výši téměř 88 mld. Kč je možné rok 2008 hodnotit jako rekordní, s nárůstem oproti roku 2007 o téměř 18 mld. Kč a v porovnání s rokem 2006 o 32 mld. Kč. Tato skutečnost vytvořila předpoklady pro úspěšnou realizaci plánovaných prostředků v budoucím období. V roce 2009 se očekává, že do rozvoje, oprav a údržby dopravní infrastruktury prostřednictvím fondu budou vloženy prostředky přes 90 mld. Kč.

V profinancovaném objemu 88 mld. Kč za rok 2008 je zahrnuto 20 mld. Kč z Evropské unie, které bylo možno čerpat prostřednictvím operačního programu Doprava, a 5 mld. Kč z úvěru Evropské investiční banky, který byl použit na kofinancování této evropské pomoci. Tyto prostředky byly použity zejména k výstavbě a modernizaci tzv. transevropské dopravní sítě TEN-T, která zahrnuje dálniční, silniční i železniční infrastrukturu. Současně bylo možno realizovat stavby, které se nezahrnují do transevropské dopravní sítě. Jedná se zejména o modernizaci silnic první třídy, modernizaci železniční sítě, zejména stavby spojené s modernizací třetího a čtvrtého koridoru.

Já znovu vypichuji, že se nám podařilo proinvestovat 20 mld. Kč z operačního programu Doprava v minulém roce, což je poměrně značný objem prostředků a v porovnání s ostatními resorty je to velmi dobrý výsledek.

Státní fond dopravní infrastruktury v roce 2008 přispěl cca půlmiliardou i na regionální programy zaměřené na zvýšení bezpečnosti a zpřístupnění dopravy osobám se sníženou schopností pohybu a orientace, typu bezbariérových chodníků, protihlukové stěny apod., a stejně tak na výstavbu cyklistických stezek.

Největší výzvou pro státní fond v následujícím období bude posílení jeho úlohy jako finanční instituce státu s primárním zaměřením na finančně efektivní správu veřejných prostředků a jejich efektivní využívání v procesu financování procesu výstavby dopravní infrastruktury, a to v dlouhodobém rámci.

Dovolte mi zmínit, že státní fond obhájil certifikát ISO 9001, rovněž obhájil rating od společnosti Moody´s Central Europe, která je na stejné úrovni, jako je rating státu.

Výroční zpráva fondu byla schválena výborem fondu a projednána dozorčí radou. Nezávislý auditor konstatoval, že nemá k zprávě žádné výhrady.

Závěrem je třeba konstatovat, že předložený materiál státního fondu objektivně posuzuje výsledky činnosti v roce 2008, a proto doporučuji Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby předložený návrh schválila. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Oldřich Vojíř, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Vážený pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Děkuji pěkně, vážená paní předsedající. Pane ministře, členové vlády, dámy a pánové, hospodářský výbor na své 42. schůzi 27. května t. r. projednal zprávu o činnosti a účetní závěrce Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2008, sněmovní tisk 783, a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky schválit výroční zprávu o činnosti a účetní závěrku Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2008. Pověřuje zpravodaje atd. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP