(10.10 hodin)
(pokračuje Vojíř)

Dovolte mi nicméně možná pár slov. Schvalujeme výroční zprávu za rok 2008 a v podstatě souběžně budeme projednávat návrh rozpočtu SFDI na rok 2010. Já bych chtěl upozornit na to, že v letech 2008, ale nakonec i 2009, se podařilo tomuto fondu získávat poměrně velké prostředky z evropských fondů na financování projektů, ale těch, které nám evropské fondy uznaly za financovatelné. To tvoří dneska nějaké tři čtvrtiny celých projektů investičních akcí. Ale také máme zhruba jednu čtvrtinu akcí, které nám evropské fondy již neuznaly, a to buď proto, že už byly třeba započaty, anebo nemají ten charakter, který by evropské fondy akceptovaly.

Já si myslím, že my nemůžeme rezignovat na to, abychom i ty národní, říkejme jim investiční, akce teď osekali. Já to říkám u této zprávy proto, že za měsíc, možná za měsíc a půl se sejdeme nad rozpočtem SFDI pro rok 2010 a už nyní prostě kolují zprávy v rámci Poslanecké sněmovny, že existuje úvaha, kdy by mělo dojít k odebrání cca 10 miliard korun z tohoto fondu na jiné výdaje v rámci státního rozpočtu, neboli odebrání prostředků, které samozřejmě získáváme i ze státního rozpočtu zpět do tohoto státního rozpočtu a přerozdělení jiným směrem.

Já bych před tím výrazně varoval za prvé už nyní. A za druhé bych chtěl říci, že pokud by se tak opravdu mělo stát, tak si ti dotyční musí uvědomit, že za prvé buď podtrhnou investice, a to buď národní a všechny, anebo i část prostředků, které musíme dávat na kofinancování v rámci projektů Evropské unie, anebo výrazně podtrhnou údržbu. Jestliže se výrazně podtrhne údržba, dojdeme do situace, že komunikace budou tak zničeny, že už nejdou opravovat prostou údržbou, ale už je musíte opravit kompletně, to znamená mnohem dráž, než kdybyste prováděli rozumnou údržbu. Já před tím opravdu varuji ty, kteří tuto úvahu doteď měli. Nemělo by se to stát a měli bychom v rámci předloženého rozpočtu na rok 2010 udržet výdajový rámec. Tím samozřejmě neříkám, že nemůže existovat určité přeskupení, ale mírné přeskupení některých priorit v rámci jak republiky, tak ale třeba i v kontextu regionálního charakteru.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Končím tedy všeobecnou rozpravu. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Ani do této rozpravy nemám žádnou přihlášku, takže končím rozpravu podrobnou.

 

Můžeme se zabývat schválením navrženého usnesení, tedy, jestli se nemýlím: "Poslanecká sněmovna schvaluje předloženou Výroční zprávu o činnosti a účetní závěrku Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2008". Je tomu tak. Ano, všichni víme, o čem budeme hlasovat. Ještě to gongem oznámím kolegyním a kolegům v předsálí.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 76 a táži se, kdo souhlasí s takto navrženým usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 144 poslankyň a poslanců pro návrh 95, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Stále nemáme 10.30 hodin, abychom mohli projednat třetí čtení sněmovního tisku 543. Přikročíme tedy k bodu

8.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím
nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se stanoví požadavky
na akreditaci a dozor nad trhem, týkající se uvádění výrobků na trh
/sněmovní tisk 907/ - druhé čtení

Z pověření vlády návrh zákona uvede ministr průmyslu a obchodu pan Vladimír Tošovský. Pan ministr ovšem bezpochyby nemohl očekávat, že tak bezprostředně tento jeho bod přijde na řadu. Pan ministr je přítomen, takže vás poprosím o chvilku strpení, abychom umožnili panu ministru Tošovskému příchod do sálu a přednesení úvodní zprávy. Jedná se o druhé čtení návrhu zákona. Ano, po dohodě a povinnosti ministra průmyslu a obchodu taktéž se věnovat dnešní státní návštěvě uvede předložený návrh ministr financí pan Eduard Janota, který ovšem v tuto chvíli bezpochyby se ještě věnuje schválenému státnímu rozpočtu v prvém čtení.

Takže dámy a pánové, vyhlásím přestávku v délce trvání pěti minut. Dostaví-li se zástupce předkladatelů, budeme pokračovat v tomto sněmovním tisku. Nepodaří-li se nám to, přestávku prodloužím do 10.30 hodin, abychom se mohli zabývat třetím čtením sněmovního tisku 543 ve schválených lhůtách. Tedy přestávka do 10.20 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.16 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP