(12.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní předkladatelce. Nyní žádám o zpravodajskou zprávu paní poslankyni Olgu Zubovou. Paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Zubová: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, předkladatelka tady již ozřejmila, čeho se týká návrh. Předkladatelé tedy navrhují zvýšení hranice pro osvobození fyzických osob od placení rozhlasových a televizních poplatků. Já bych jen dodala, že současná výše životního minima je 3126 korun, a znamená to tedy, že osvobozeni by měli být ti jednotlivci, kteří mají 9378 korun a méně. U vícečlenných domácností, např. u dospělých a dvou nezaopatřených dětí, kde hranice pro odpuštění poplatku je dnes 20 833 korun, má být zvýšena na 24 225 korun. V prvním případě se hranice zvýší o 40 %, ve druhém o 16 %.

Koeficient 2,15 je obdobný jako u jiných příspěvků - u přídavků na děti, u sociálních příplatků apod. Jinými slovy, tito lidé jsou již do určité míry sociálně kompenzováni. Nemyslím si proto, že navrhovaná změna je potřebná, pominu-li fakt, že je vážným zásahem do rozpočtu obou médií. Týkala by se totiž až půl milionu osob, což znamená minus 800 milionů u České televize a minus 245 milionů u Českého rozhlasu. To není bezvýznamné. Hlavně jde ale o to, že to je nesystémová změna a těžko kontrolovatelné řešení. Pokud se tedy neobjeví návrh na zamítnutí tohoto návrhu, podám ho já. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, a ptám se, kdo se hlásí z místa. Ano, paní poslankyně Ivana Levá. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Levá: Já bych jen maličko reagovala na moji kolegyni. Chtěla bych říci, že systém se nemění. Nevím, jak se to může označit za nesystémovou změnu, když systém je tam zavedený.

Nicméně chtěla bych říci, že ani dnes všichni lidé, kteří nedosáhnou na násobek, který je tam stanoven, si o osvobození zažádají. Je to naprosto dobrovolné. Není nikde řečeno, že všichni lidé, kteří mají tak nízký příjem, že o toto osvobození budou žádat. Jinak když se podíváme na hospodaření České televize a Českého rozhlasu, myslím, že obě média by snížení rozpočtu na rok maximálně dva přežila.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pokud nikdo další do rozpravy, rozpravu končím. A protože nepadl žádný návrh v rozpravě na zamítnutí ani na vrácení (hluk v sále) - prosím o klid ve Sněmovně - budeme hlasovat o přikázání. (Poslankyně Zubová se ozývá, že ona podala návrh.) Já se omlouvám, paní zpravodajko. Dobře. Neevidoval jsem v rozpravě návrh na zamítnutí, ale samozřejmě bylo to stanovisko zpravodajky, beru ho, jako kdyby padl v rozpravě. Omlouvám se a zagonguji, pokusím se tedy přivolat ostatní kolegy do sněmovny.

 

hlasování pořadové číslo 91 budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 91. Ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí tohoto návrhu. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 91. Z přítomných 112 pro 42, proti 36. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat o přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a stálé komisi pro sdělovací prostředky. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

V hlasování pořadové číslo 92, které jsem zahájil, se ptám, kdo je pro přikázání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 92. Z přítomných 113 pro 97, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

V hlasování pořadové číslo 93, které jsem právě zahájil, se ptám, kdo je pro přikázání stálé komisi pro sdělovací prostředky. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 93. Z přítomných 113 pro 87, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a stálé komisi pro sdělovací prostředky. Lhůta k projednání je podle zákona o jednacím řádu. Děkuji paní navrhovatelce, děkuji paní zpravodajce a končím bod číslo 21.

 

Budeme pokračovat bodem

22.
Návrh poslankyně Evy Dundáčkové na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu
na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
(zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 732/ - prvé čtení

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 732/1. Požádal bych paní poslankyni Evu Dundáčkovou a pana poslance Karla Šidla, který je zpravodajem pro prvé čtení, aby zaujali místa u stolku zpravodajů, a zároveň žádám paní poslankyni Evu Dundáčkovou, aby svůj návrh zákona uvedla. Paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji vám, pane předsedající. Jedná se o krátkou novelku, která byla předkládána Poslanecké sněmovně již před notným časem, a jedná se opravdu o jednoduchou úpravu zákona o provozu na pozemních komunikacích a o změnu některých zákonů.

Navrhovala jsem po zkušenostech s aplikací stávajícího znění, aby bylo možné získat řidičské oprávnění i občanem, který je státním občanem České republiky nebo má na území České republiky trvalý nebo přechodný pobyt. Ukázalo se, že zatímco občané, kteří nemají naše státní občanství, ale mají u nás trvalý nebo přechodný pobyt, v souladu s některými mezinárodními smlouvami mohou u nás získat řidičské oprávnění, občan České republiky, který třeba momentálně má trvalý pobyt v Německu či Rakousku, v okolních státech, a přestože typicky se jedná třeba o děti rodičů žijících v různých státech, kteří jsou hlášeni u jednoho z rodičů k trvalému pobytu, přestože velkou část roku pobývají na území České republiky, nevztahují se na ně pravidla, která jinak platí pro cizince, protože jsou občany České republiky, tedy u nás získat řidičské oprávnění legálně nemohou. Mně se to zdá jako diskriminace občanů České republiky, a proto jsem navrhla, abychom se tím jako Parlament České republiky zabývali. Navrhuji, aby to prošlo do druhého čtení a zaujali k tomu svůj názor členové jednotlivých výborů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní navrhovatelce. Teď žádám pana zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Karla Šidla, aby přednesl svou zpravodajskou zprávu. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Karel Šidlo: Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové, na jednání 64. schůze Poslanecké sněmovny je to již třetí novela zákona 361, která se stává otevřenou. Jedná se, jak už předeslala paní navrhovatelka, o umožnění získávání řidičských oprávnění i občany České republiky, kteří nežijí trvale nebo přechodně na našem území. Dosud uvedená varianta v § 82 odst. 1 zákona o silničním provozu zatím nebyla.

Vláda České republiky již ve zmíněném tisku 732/1 vyjádřila nesouhlas s předloženou novelou zákona. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP