(15.10 hodin)

 

Poslankyně Ludmila Navrátilová: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážení přítomní, já tedy rozhodně jsem nebyla oslovena žádnými lobbistickými skupinami. Já, než jsem sem přišla, tak jsem dělala na finančním úřadě a mám poněkud jiné zkušenosti s tím, jaké praktiky se dějí v řetězcích. Na mne se obracelo hodně nejen výrobců, ale i dodavatelů, kteří si mi stěžovali na zvyšující se ceny zalistování, na to, jak s nimi řetězce nejdříve uzavřely obchodní smlouvy, potom je prakticky vydírají, protože dostanou různé nabídky, oni rozšíří výrobu, a potom už jim nezbývá nic jiného, než přistoupit na to, co jim diktují obchodní řetězce.

Já si nemyslím, že bychom tady dělali výhodu jedné skupině lidí. Nemyslím si také, že bychom zvyšovali zbytečně ceny potravin. Já nevím, jestli chodíte nakupovat do řetězců, ale to, co tam poslední dobou nakupujeme, to pomalu není k jídlu.

Děkuji. (Potlesk levé strany sněmovny.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí s faktickou pan poslanec Škromach, připraví se s faktickou pan poslanec Hamáček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já myslím, že to, co tady předvádí pan kolega z ODS, je něco, co je opravdu ostudné, protože on si je velmi dobře vědom, o co jde a čí zájmy hájí. Hájí zájmy zahraničního kapitálu (bouřlivá reakce smíchu a potlesku pravé strany sněmovny) a podnikatelů, protože on velmi dobře ví - a uvedeme příklad, kdy za jeho vlád a za vládnutí ODS v této zemi zlikvidovaly mnohé obory, které už dneska nejsou, protože šly pod ceny, držely takzvané nízké ceny pro občany, ale výsledkem bylo to, že dneska ty ceny jsou několikanásobně vyšší a vyrábějí je nikoli naši zaměstnanci, ale zaměstnanci těch cizích zemí. A to je potřeba si uvědomit stejně i v této věci. Až zlikvidují naše zemědělce, tak tady budou prodávat v těchto řetězcích drahé potraviny pro naše občany. Čili pro naše občany to bude znamenat, že nebudou mít ani práci a ti lidé bez práce ještě budou muset platit drahé ceny v těchto řetězcích. To je výsledek vaší politiky! (Potlesk levé strany sněmovny.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou pan poslanec Hamáček, poté pan poslanec Plachý. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Dámy a pánové, mě zaujalo, jak kolega Plachý bojuje proti zvyšování cen potravin. Já bych se chtěl zeptat, kdo v této Sněmovně zvedl DPH na potraviny z 5 na 9 procent. Sociální demokracie to nebyla. (Potlesk levé části sněmovny.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Plachý, připraví se pan poslanec Zgarba s řádnou přihláškou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, my údajně hájíme zájmy zahraničního kapitálu. To snad kolega nemyslí vážně.

Vy hájíte zájmy velkého zpracovatelského průmyslu, vy hájíte zájmy velkých mlékáren, velkých masokombinátů, velkých pivovarů - a vy chcete tvrdit, vy si myslíte, že zisk vytvořený v těchto institucích poteče našim zemědělcům? Určitě ne. Vy je likvidujete tímto zákonem. Naše zemědělce. (Potlesk pravé části sněmovny.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Ještě před panem poslancem Zgarbou pan poslanec Kováčik s přednostním právem. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedo. I do té velké mlékárny, i do toho velkého masokombinátu, i do toho velkého pivovaru dodává svoje produkty malý, střední i větší český zemědělec, moravský zemědělec a slezský zemědělec. A jestliže to bude jinak, tak potom pravdu má ten, kdo tvrdí, že až tady nebude žádný malý, střední i větší český, moravský a slezský zemědělec, nebude žádného důvodu prodávat v České republice ve velkoobchodních řetězcích zboží za velmi nízké a dumpingové ceny. Až tato válka skončí, pak tady budou reálné evropské ceny při vícereálných českých podporách v nezaměstnanosti, platech a důchodech. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Zgarba - ale před ním pan poslanec Skopal s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Já jenom stručně bych se zeptal prostřednictvím předsedajícího pana kolegy Plachého, kdy byl naposledy u zemědělců nebo potravinářů.

A jenom maličkost. Vždyť se podívejme dneska, za kolik se prodávají brambory za dvě koruny, za kolik se prodávají v řetězcích. Až je nebudeme produkovat my, tak ty ceny budou úplně jinde. Děkuji. (Potlesk levé části sněmovny.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan poslanec slyšel prostřednictvím předsedajícího.

Nyní vystoupí pan poslanec Zgarba, připraví se pan poslanec Bursík. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Zgarba: Pane předsedo, děkuji za slovo. Vládo, kolegyně a kolegové, já jsem původně nechtěl vystupovat, protože jsem se domníval, že tento bod odbudeme hlasováním, kde každý sdělí svůj názor. Nicméně z toho, co jsem slyšel, je mi smutno.

My v podstatě můžeme přistupovat k dané věci dvěma způsoby. Jeden je regulace, a je otázka, jaká a jak vysoká míra regulace má k tomuto bodu přistoupit, anebo absolutní neregulace neboli liberální principy.

Do současné doby v České republice řetězce neregulujeme, si dovolím tvrdit, téměř žádným zákonem. Stav, který se odvíjí v českém podnikání, a to není prosím vás, jen o potravinářském průmyslu, ale i o prvovýrobě zemědělské, tím, že tento sektor neregulujeme ničím, nebo téměř ničím, je o tom, že zrychlujeme atypický vývoj, snižujeme pestrost ve výrobě, čím dál více se zužuje výrobní základna u prvovýrobců. Tento trend postupuje dále i k potravinářům, takže docílíme toho neregulací, že může nastoupit monopol a opravdu dospějeme k dražším potravinám. My tímto zákonem chceme tento vývoj zabrzdit. To je jedna myšlenka.

A druhá, to jsem vlastně odpověděl, že není pravdou, že tento zákon hovoří o zdražování potravin. Tento zákon hovoří o zachování pestrosti na území České republiky.

A poslední myšlenka, kterou bych chtěl sdělit, je, a k tomu mě tady motivoval jeden z kolegů předřečníků v rámci technické. Svého času, když Anglie předsedala Radě Evropy, tak britská ministryně zemědělství Margaret Beckettová mi sdělila na jedné radě: Pane kolego, vy chcete učit starou dobrou Británii liberálním myšlenkám a zavádění demokracie, když my v minulém století jsme tomu učili celý svět? Já jsem jako nechápavě se zeptal, kam směřuje. Ona říkala: Víte, např. Tesco. Zčásti náš řetězec. To, čemu se naučil u vás, bude chtít za chvíli realizovat u nás, v Británii. Vy jim to dovolujete, protože nic neregulujete, ale my jim to nedovolíme. Tak s tím něco dělejte.

Děkuji za pozornost. (Potlesk levé části sněmovny.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní se o slovo přihlásil pan poslanec Bursík. Pan poslanec Skopal chce faktickou? (Posl. Skopal dává najevo, že nikoli.) Ale přihlásil jste se, pane poslanče.

Tak pan poslanec Bursík, prosím.

 

Poslanec Martin Bursík: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, výměna názorů mě vede k jednomu argumentu, který bych rád adresoval především poslankyním a poslancům, kteří reprezentují pravici v této Sněmovně.

Když začal vycházet ekonomický týdeník Euro v České republice, tak první úvodník prvního čísla napsal britský filozof a politolog Roger Scruton. A ten titul zhruba zněl: Češi mají, co Britové chtějí. On tam popisoval zkušenosti z toho, jak ve Velké Británii čtyři řetězce, které mají dominantní postavení na trhu, zlikvidovaly postupně 40 tisíc malých obchodníků, jak na počátku, když tyhle řetězce se objevily na trhu, jak byli britští spotřebitelé spokojení - levně nakoupili, pohodlně zajeli autem až na parkoviště, děti dali do koutků, kde se o ně starali, bylo to levnější, všechno to vypadalo, jako že to je krásná pohádka, až do té doby, kdy zjistili, že to likviduje místní produkci, že to vytváří externality, likviduje to silnice, které se musí z veřejných zdrojů hradit, že to zatěžuje životní prostředí. A Británie začala regulovat hypermarkety. Přijala zákon, který definuje vlastně maximální objem prodejních prostor, a v momentě, kdy kdokoliv přijde s ideou postavit nějaké obchodní centrum, tak v tu chvíli vzniká občanské sdružení, které kontroluje provádění zákona. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP