(16.20 hodin)
(pokračuje Bičík)

Tím, co jsem teď řekl, nechci nijak zpochybňovat kroky akreditační komise, Ministerstva školství. Souhlasím s už provedenými a chystanými opatřeními, o kterých jsme byli informováni a která mají v budoucnu vzniku podobných excesů, ke kterým došlo, zabránit. Víte, současně ale cítím, že na celém dosavadním průběhu toho šetření ulpívá jakási pachuť. Ve většině veřejných odhalení jako by tentokrát byly sdělovací prostředky o jeden nebo o dva kroky napřed. Reakce na zjištění zveřejněná sdělovacími prostředky je právě tak rychlá, aby existovala minimálně teoretická možnost odstranit ty nejviditelnější stopy, které někam vedou.

Celý problém a celá pozornost jako by byla záměrně přiváděna pouze k pochybením a činům jednotlivců, které souvisí s organizací ukončování studia. Ano, je to velký problém. Je třeba ho odstranit a je třeba ho napravit. Myslím si ale, že nemenší pozornost si zaslouží také to, o čem se hovoří a co je zatím šetřeno podstatně méně, a to je záměr a účel jednání aktivních účastníků tohoto případu, jejich postavení, vazby, pravomoci, vliv a také jeho uplatňování v konání, které jim nějakým způsobem přísluší. A tak se ptám, k čemu vlastně sloužily, slouží nebo měly sloužit ty vazby vytvářené prostřednictvím lehce nabytého přijetí ke studiu, vykonáním, nebo také nevykonáním příslušných potřebných zkoušek, obhajobou napsané, nebo asi také nenapsané diplomové práce, zkrátka to všechno, co ve svém souhrnu vedlo k získání předpokladu udržet si nebo získat významné postavení, nebo alespoň respekt v politických kruzích, ve veřejné správě, v hospodářských kruzích nebo jinde.

Vajíčka, která podle informací médií nahradila kapříky z jiné známé kauzy, ta jsou podle mého názoru to nejmenší. Jména, která se v téhle souvislosti objevují ve spojení se studiem na plzeňské fakultě, ale také v souvislosti se "spřátelenými" dalšími vysokými školami zainteresovaná veřejnost zná z několika závažných případů, ve kterých nešlo jenom o jednotlivá, nebo plato vajíček, ale pokud to řeknu obrazně - o celé kamiony.

Domnívám se proto, že vytvoření dočasné komise Sněmovny, která by studijní praktiky odhalené na Právnické fakultě v Plzni zkoumala i v souvislosti s vazbami na jiné závažné případy, je zcela na místě. V téhle souvislosti mám dotaz na pana ministra Pecinu, který je momentálně nepřítomen. Z jeho části písemné zprávy předložené nám jako Sněmovně vyplývá, že příslušné orgány šetří v současné době jedno trestní oznámení, a to od Okresního státního zastupitelství v Plzni pro možné podezření z přijímání úplatku a porušování autorského práva, a dále, že jsou prověřována dvě anonymní podání týkající se získávání titulu doktor práv a studia příslušníků Policie České republiky. Nikde jsem ve zprávě nenašel, že by trestní oznámení podávalo také Ministerstvo školství, jak o tom paní ministryně opakovaně hovořila. Nikde také není uvedeno, že by současné události vedly ke znovuověření informací, které orgány činné v trestním řízení získaly už v minulosti při řešení jiných případů a na které ministerstvo údajně upozorňovalo mimo jiné i vládu už od roku 2007.

A tak bych rád panu ministrovi položil alespoň dvě otázky, na které, doufám, odpoví alespoň v tom rozsahu, v jakém odpovědět může. Za prvé bych se ho rád zeptal, zda šetření prováděná složkami řízenými Ministerstvem vnitra probíhá pouze v rovinách obsažených v písemné zprávě. To by byl první dotaz. A druhý dotaz, zda k určení směru dalšího šetření budou využity také skutečnosti zjištěné v minulosti v souvislosti s objasňováním jiných případů a obsažené ve zprávách, které projednávaly příslušné orgány včetně vlády.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Tejc, připraví se pan poslanec Paroubek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, já bych chtěl říct, že také jako ostatně všichni kolegové ze sociální demokracie podporujeme iniciativu profesora Ohlídala na to, aby byla zřízena vyšetřovací komise. Já jsem se docela pozastavil nad výroky některých politiků v posledních dnech, kteří říkali, že ustavení vyšetřovací komise by znamenalo politizaci celé věci a že tu situaci je potřeba zklidnit. Já mám pocit, že ta politizace byla vytvořena nikoliv tím, že bychom tady začali jednat o vyšetřovací komisi, ale především tím, že děkanem, jak už tady bylo řečeno, byl zvolen Jiří Pospíšil, významný to funkcionář ODS a především uchazeč o post v příští vládě. A myslím, že ta politizace byla také vytvořena zásahy Ministerstva školství v těch posledních dnech alespoň do fungování plzeňské fakulty. Pokud budeme zcela striktně trvat na tom, že má být oddělena politická a akademická půda, a mnozí z nás se setkali s tím, že když jsme byli pozváni nějakou skupinou, třeba studentů, na vysokou školu, tak bylo ze strany vedení té školy sděleno, že není dobré, aby politici tam diskutovali se studenty, protože by se mohlo jednat o politizaci. A pak si tedy nedovedu vysvětlit to, jak je možné, že významný člen ODS bude v kraji, kde se zanedlouho uskuteční volby a on tam kandiduje na prvním místě kandidátky, vykonávat tyto dvě funkce dohromady.

Já myslím, že to, co předvedla paní ministryně Kopicová v souvislosti s právě plzeňskou fakultou tím, jak zasáhla podle mého názoru do volby děkana, tak je něco, co tady nemá obdoby za posledních dvacet let. Paní ministryně Kopicová byla nominantem ODS, takže její vztah k Jiřímu Pospíšilovi nepochybně s ohledem na stranický dres Jiřího Pospíšila je jasný. Hovořilo se tady o tom a poslanci ODS měli obavy o to, abychom nezasahovali do volby děkana, abychom o tom snad ani pro jistotu nehovořili. Ale paní ministryně jasně řekla, že nebude-li zvolen proreformní děkan, tak ona tu školu zruší. To byla jasná pohrůžka a myslím, že bylo zcela jasné, koho myslím tím takzvaně reformním děkanem. Jiří Pospíšil stál vedle ní. A mám pocit, že zcela jasně zaznělo, koho tím má na mysli, a minimálně nepřímo ho podpořila. A já myslím, že i toto je nepřípustný zásah do akademických svobod.

Jiří Pospíšil jako děkan tvrdí, že bude provádět reformy a bude nezávislý. K těm reformám. Výsledky těch reforem, které provedl na Ministerstvu spravedlnosti například v oblasti elektronizaci justice, přípravy na nový institut datových schránek, můžeme vidět teď v posledních dnech a hodinách. Já doufám, že pan ministr se k tomu přihlásí, a doufám, že nebude stejně úspěšný v těch reformách, jako byl na Ministerstvu spravedlnosti právě na plzeňské fakultě, protože to by skutečně znamenalo její zánik. Pan ministr Pospíšil tvrdí, že bude očišťovat fakultu, možná od té takzvaně akademické mafie. Já nevím, jestli mu můžeme věřit, protože když se tady v této Sněmovně hovořilo o takzvané justiční mafii, tak proti ní nejen nebojoval, ale v podstatě ji spoluvytvářel různými personálními změnami a ty se samozřejmě projevují, ty se projevují i v těch rozhodnutích dnes například v kauze OKD. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP