(16.30 hodin)
(pokračuje Tejc)

A pokud se týká té nezávislosti, tak už to tady padlo. Já myslím, že snad nikdo nemůže brát vážně slova pana Pospíšila v tom, že bude nezávislý. Přece není možné, abychom uvěřili tomu, že on jako jednička z kandidátky v Plzeňském kraji bude nestranně posuzovat dvojku z kandidátky v kraji Ústeckém ze stejné politické strany - když jeho zájem je teď jaký? Jeho zájmem je to, aby byla očištěna plzeňská fakulta a aby fungovala, nebo je jeho zájmem, aby ODS vyhrála ve volbách, když on kandiduje jako jeden z jejích čelných představitelů? Ty zájmy se logicky kříží a to vylučuje nestrannost a nezávislost v této věci.

Myslím, že ta jeho nezávislost je ohrožena i jiným faktem, a to nejen tím, že tuto fakultu absolvoval, ale především tím, že tam má spoustu kolegů, známých, kteří jsou zapojeni v různých pozicích na této fakultě, a samozřejmě to může ovlivňovat jeho rozhodnutí.

A především Jiří Pospíšil učil na té soukromé vysoké škole v Karlových Varech. A tam to všechno začalo. Tam začaly ty problémy s tituly na základě uznávání především studentů z té školy, kteří přecházeli potom na plzeňskou fakultu. Tak vznikali ti turbomagistři.

Myslím, že Jiří Pospíšil má hodně másla na hlavě, a nevím, jaký má zájem na tom, aby se všechny věci dostaly na povrch. Já mám pocit, že chce tu situaci skutečně jen zklidnit a zamést pod koberec, a to bych skutečně nerad. Proto podpořím vyšetřovací komisi. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní ministryně Kopicová, poté pan poslanec Paroubek. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy vlády ČR Miroslava Kopicová Tak jsem si myslela, že vystoupím až na konci, ale jestli mi na něčem záleží, tak na tom, aby se, vážený pane předsedo, tady neskloňovalo v nějakých kauzách moje jméno. Já vás ujišťuji, že jsem nebyla ráda, že to byl právě pan Pospíšil, protože mi bylo jasné, že čím méně politiků v okolí, tím lépe. Byl vyzván panem rektorem, aby pomohl zklidnit situaci jako krizový manažer. Já jsem to respektovala. A když kandidoval do voleb a vyhrál, vyhrál senátem, který nebyl vyměněn. Byl to ten stejný senát, který tam byl celou dobu.

Já vás ujišťuji, vážené dámy a pánové, že nemám moc nástrojů, se kterými mohu něco udělat. Byla jsem ale připravena je použít právě pro ty děti, o kterých tady hovořila paní poslankyně Bohdalová. Ty za mnou chodí a říkají mi, s čím se setkávají. A já si myslím, že teď je potřeba udělat velmi rázný konec. A je pravdou, že kdyby nebyl zvolen děkan, byla uvalena nucená správa pana rektora. Jak se rozhodla fakulta, tak se rozhodla. Já jsem hovořila především s panem rektorem a nechala jsem se jím ujistit, že to byl on, kdo nominoval nezávislou komisi, která bude vyšetřovat ty případy, nikoliv fakulta sama. Jak by mohla fakulta pod stejným senátem vyšetřovat to, co se tam dosud dělo? Myslím si, že jsme si pravidla nastavili úplně jasně.

Jsem připravena dát vám referát o svém každém kroku. Mým jediným zájmem jako ministryně školství je, aby školství nebylo zasaženo něčím takovým. Ta kauza je ojedinělá. Mohu vás ujistit, že systémová chyba, která tam je, ta nikde jinde není. Tam neexistovala transparentní pravidla. Tam se prostě rozhodovalo o tom, komu se uznají zkoušky nebo neuznají zkoušky bez toho, že by existovaly kredity. Kam ukázal pan děkan, tam se to uznalo. Kam neukázal, tam se to neuznalo. Vždyť přece my to můžeme úplně po podrobnostech všechno zmapovat.

Já jsem informovala školský výbor. Nepovažovala jsem za nutné vám tady říkat každý detail. Jsem ale připravena vám odpovědět na každé zrnko a ujišťuji vás, že jestli mě najdete u toho, že dělám nějakou chybu, že jsem snad někde něco chtěla zamést pod koberec, já se vám budu zpovídat, a pak teprve odejdu. Můžete se mě ptát, na co chcete, ale ujišťuji vás, že mým jediným zájmem je ukázat, že tato fakulta, to byla lidská selhání.

Vždyť přijímačky. Jak se dělaly? Tam se nikde nedělají. My dokážeme velmi dobře rozlišit, jestli někde jsou rychlostudenti, a ti se prověří. Většina z nich jsou zkrátka lidi, kteří přešli z fakulty na fakultu, nebo tam je to nešťastné celoživotní vzdělávání dvouleté, do kterého my nevidíme. A to vás také ujišťuji, že je první na paškále pro přípravu reformy. Já tu reformu jako zákonnou neudělám, ale já vám ji připravím takovou, aby tam všechny tyto věci byly. To jsem vám chtěla říci.

A máte-li pochybnosti o jakémkoli mém kroku, já se vám z něj vždycky a ráda budu zpovídat. (Potlesk z pravé části sněmovny.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, paní ministryně. S faktickou poznámkou pan poslanec Jandák. (Povzdech z pléna.)

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Žádné ježišmarjá, pánové.

Ne, já při vší úctě k vám, paní ministryně - chcete říci této vážené Sněmovně, že dáte ruku na špalek, že nikde, na žádné jiné škole, se podobného nic nedělo?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Takže paní ministryně vám na tuto otázku odpoví.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy vlády ČR Miroslava Kopicová Který blázen by dával ruku na špalek? Já ne. Já ji potřebuji. Ale mohu vás ujistit, že kde to najdu, vy to budete vědět jako první!

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, paní ministryně. Nyní se přihlásil zpravodaj. Ale pokud dá přednost panu poslanci Paroubkovi... Dá přednost panu poslanci Paroubkovi.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já bych se také rád k tomu vyjádřil. Kdyby to nebylo tak smutné, tak by to bylo až k zasmání, když se člověk některé ty věci dozvídá po letech klopotného studia, ne vždycky snadného. Musím říci, že mě překvapilo, že jsou tady tak geniální turbostudenti, kteří se dokáží vyrovnat s vysokoškolským studiem a získávají titul po několika týdnech, po třech týdnech, po prázdninách nebo v průběhu prázdnin a podobně. To je skutečně něco udivujícího, co mě překvapilo.

Nicméně já si myslím, že nejde jenom o ty tituly, o ty turbotituly, abych byl přesný. Jde i o některé jiné věci. A já se tak trošku divím svým kolegům z Občanské demokratické strany, proč se vlastně brání té vyšetřovací komisi. Právě proto, že nejde jenom o ty turbotituly. Já myslím, že vyšetřovací komise se také musí zabývat tím, a to tady ještě nepadlo, co bylo většinou mezi řádky naznačováno v tisku a i ve vystoupeních řady odborníků.

Tak především: Jací absolventi, tedy ti turboabsolventi, z této fakulty pracují v soudnictví, policii, státním zastupitelství? Myslím, že to by nás mělo zajímat, protože bychom měli vyvrátit - a to bych byl nejraději, kdyby se nám povedlo to vyvrátit - anebo potvrdit tu pracovní hypotézu, zda se máme bát, že někdo tyto lidi spravuje jako mafiózní síť. Jako někde za časů Al Capona v Chicagu. To by bylo velmi vážné. A na to, myslím, musíme dát jednoznačnou odpověď.

Za druhé. Co lidé jako pánové Kindl a Zachariáš, kteří ovládli Ústav státu a práva a svými posudky ovlivňovali rozhodnutí a vlastně chod státu? To je přece velmi vážná věc. Jestliže se dozvídáme, že tu dělali posudek... Jeden z nich dělal posudek na obří ekozakázku za desítky miliard korun, jiný zase, nebo ten samý, já nevím, dělal posudek na kauzu bývalého místopředsedy vlády, možná že někdo z nich dělal také, jak se naznačuje, posudky na arbitráže. Jeden z nich, pokud jsem slyšel, zůstává stále mezi arbitry za Českou republiku a Ministerstvo zdravotnictví na tom trvá. To jsou podle mě vážné věci, které evokují řadu spojení. V každém případě - já jsem to řekl na tiskové konferenci a říkám to tady znovu s plnou vážností a nikdo na to nereaguje, ani ministr financí, ani nikdo jiný - my bychom chtěli v každém případě vidět seznam odborných posudků, které zpracovávali tito pánové z Ústavu státu a práva. Když už pro nic jiného, tak proto, abychom si dovedli posoudit některé souvislosti. Nejlépe by bylo, kdyby se ty nepříjemné hypotézy, které se vynořují, že ti pánové byli šibalové, to říkám velmi slušně, zkrátka kdyby se ty hypotézy nepříznivé nepotvrdily.

Bez vyšetřovací komise se tedy neobejdeme. Já si nemyslím, že je možné ty věci zamést pod koberec.

Víte, já jsem nechtěl být osobní, ale prostřednictvím předsedajícího pan poslanec Petruška - i když je to jinak slušný pán, musím říci, který hovoří velmi kultivovaně, a já si ho docela vážím, mám ho rád - tady hovořil a srovnával některé věci. Víte, ono nelze některé věci srovnávat. Jestli pan doktor Gross a všechna pravicová média v zemi s gustem psala, že udělal doktorát na této univerzitě... No jo, ale on šest let předtím studoval Univerzitu Karlovu. Nedá se tedy říci, že by byl turbomagistrem. Jestli pan Dimun se po roce stal repetentem té školy a skončil tam, no tak není turbodoktorem ani turbomagistrem. To je zkrátka nesrovnatelné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP