(11.20 hodin)
(pokračuje Hálek)

Posledním problémem, kterým se Senát při posuzování návrhu zákona zabýval, je stanovení účinnosti. Vzhledem k době potřebné pro různé nutné procedury dané zákonem a vnitřními předpisy vysoké školy, jakož i z praktických důvodů Senát doporučuje stanovit účinnost zákona od 1. ledna 2010 a to bylo v souhlasu s názorem předkladatele.

Takže z výše uvedených důvodů vrací Senát Poslanecké sněmovně tento návrh zákona ve svém znění a žádá o jeho schválení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane senátore. Hlásí se ještě někdo další do rozpravy? Pokud ne, rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Připomínám, že k přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

 

Návrh na usnesení zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 763/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 763/5."

Zahájil jsem hlasování, které má pořadové číslo 133. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Z přihlášených 153 poslanců 139 pro, nikdo proti. Takže mohu konstatovat, že jsme přijali návrh zákona ve znění schváleném Senátem.

 

Děkuji panu senátorovi Janu Hálkovi a panu poslanci Ladislavu Skopalovi.

 

Nyní se budeme věnovat dalšímu bodu.

119.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách,
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 882/2/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy jako usnesení, máme k dispozici ve sněmovním tisku 882/3.

Prosím, aby se k usnesení Senátu a předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil navrhovatel, předseda Sněmovny pan Miloslav Vlček.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já doporučuji návrh senátorů, tzn. o novele zákona o veřejných zakázkách, aby zákon ve znění Senátu byl přijat, protože senátoři zlepšili svými dvěma pozměňovacími návrhy tuto předlohu. Takže doporučuji senátní verzi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane předsedo. Ptám se, zdali chce vystoupit - a je tomu tak - pan zpravodaj výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj poslanec Tom Zajíček. Takže má slovo.

 

Poslanec Tom Zajíček: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, dovolte mi, abych velmi krátce okomentoval sněmovní tisk 882 v podobě, v jaké se vrátil ze Senátu. V Senátu doznal dvou drobných změn, z nichž o jedné se zmíním nepatrně šířeji.

Je navrhováno pozměňovacím návrhem z něj vyjmout tabulku č. 2, a to ne z toho důvodu, že by neměla být obsahem zákona o veřejných zakázkách, ale z jednoduchého důvodu, že se tam odkazuje na úpravu koncesního zákona. Jak víte, zákon o veřejných zakázkách a zákon o koncesním řízení bývá ve velmi blízkém vztahu. Jelikož tahle tabulka je tam uvedena s odkazem na změnu koncesního zákona, a zdůrazňuji, že ta změna neproběhla, není, takže se odkazuje na znění koncesního zákona, které v této chvíli je neexistující, z toho důvodu tam skutečně podle mého soudu nemůže být ona doprovodná tabulka č. 2. A z toho důvodu je patrné, že senátní verze tohoto zákona je v této chvíli lepší.

Říkám to s plným vědomím také toho, že v legislativním procesu je ještě vládní návrh novely zákona o veřejných zakázkách a tahle chybějící tabulka, která tam má být, tu bude třeba prostřednictvím vládního návrhu zákona, který je v této chvíli v legislativním procesu, tam doplnit, aby byla novelizace kompletní. Ale v téhle chvíli nezbývá, myslím si, z věcného důvodu nic jiného, než podpořit verzi, kterou poslal Senát s pozměňovacími návrhy k projednání Poslanecké sněmovně.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Tomu Zajíčkovi a otevírám rozpravu. Přihlášky do rozpravy nemám, takže rozpravu končím.

Přistoupíme opět k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Jak už dobře víte, k přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

 

Přečtu usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 882/2, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 882/3.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 134. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Z přihlášených 152 poslanců pro 134, proti jeden, takže konstatuji, že jsme přijali sněmovní verzi.

 

Děkuji oběma aktérům za jejich účast.

 

Dámy a pánové, dostali jsme se k bloku třetích čtení. Na tabuli je napsáno, jak budeme postupovat. Nyní se budeme věnovat bodu

60.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb.,
o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 887/ - třetí čtení

Místo omluveného ministra Eduarda Janoty vystoupí pan ministr Tošovský, takže mu dávám slovo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP