(14.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane zpravodaji. O tomto návrhu usnesení, tak jak ho pan zpravodaj přednesl, rozhodneme bezprostředně v hlasování s pořadovým číslem 175, které tímto zahajuji, a táži se, kdo souhlasí s takto navrženým usnesením Poslanecké sněmovny. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 151 poslankyň a poslanců pro návrh 103, proti nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Přikročíme k dalšímu bodu, kterým je

94.
Roční zpráva o výsledku hospodaření České národní banky za rok 2008
/sněmovní tisk 780/

Zprávu projednal rozpočtový výbor, jehož usnesení vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 780/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Michal Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Vycházíme tedy z toho, že v tomto bodě není nutné úvodní slovo pana guvernéra. Myslím si, že mou povinností jako zpravodaje je říci, že i tento sněmovní tisk hájila na půdě rozpočtového výboru členka bankovní rady paní Eva Zamrazilová.

Roční zpráva o výsledku hospodaření České národní banky za rok 2008 věrně popisuje všechny důležité události, věrně popisuje obraz České národní banky za uvedený rok.

Já jsem jako zpravodaj také přečetl závěr z výroku nezávislého auditora, který myslím není nutno číst znovu. Přesto mohu komukoli z vás dát tento dokument k dispozici. Byl členům rozpočtového výboru také osvětlen způsob výběru auditora a cyklus, v jakém je takový výběr opakován.

Mám připravený návrh usnesení, který odpovídá usnesení rozpočtového výboru z 35. schůze konané dne 8. dubna 2009.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, ve které samozřejmě dle našeho jednacího řádu má možnost vystoupit guvernér České národní banky, jehož přítomnost při projednávání tohoto bodu, a tedy možné vystoupení Sněmovna odsouhlasila. Pane guvernére, není třeba vašeho komentáře? (Guvernér nechce vystoupit.) Táži se, kdo další si přeje vystoupit v rozpravě všeobecné? Pan poslanec Braný, kterému se ještě jednou omlouvám za svůj omyl a dávám mu slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za udělení slova. Nemusíte se omlouvat. Já oceňuji materiály, které jsou zde předloženy, a nepovažoval jsem za nutné v první zprávě vystupovat k tomu, co uvedl guvernér, a i jsem doporučoval klubu podpořit zprávu z hlediska vývoje inflace.

Nyní jsme u materiálu Roční zpráva o výsledku hospodaření České národní banky za rok 2008. Tady se bez mučení přiznám k tomu, že mé vystoupení vychází z toho, že je mimořádná situace, které si žádá mimořádná opatření, byť jednorázová a neopakovatelná.

Pokud jde o mimořádná opatření a mimořádnou situaci, myslím tím Janotův vládní balíček, který už byl Sněmovnou schválen a který zde byl velmi podrobně diskutován, a i některé nedodělky jsme dnes řešili, například z hlediska ústavních činitelů, zde jsme zasahovali do různých oblastí, které řeší stát, a zejména z veřejných rozpočtů státní rozpočet. Proto jsem se i já zamyslel nad otázkou, kde hledat mimořádné zdroje, aby na to nedoplácela i ta poslední babička na Šumavě z hlediska Janotova balíčku, ale abychom ukázali vůli, že i jinde umíme najít, byť někdy mnohdy bolestivé, a chce to velkou ochotu, další zdroje, i když jednorázové, i když neopakovatelné. Jak jistě tedy tušíte, jde mi především o loňský zisk, resp. o jeho užití. Ale nejprve k jeho vzniku.

Nicméně v samém úvodu nemohu nezmínit jednu důležitou věc, že totiž Česká národní banka hospodaří samostatně s majetkem, který jí svěřil stát. Tedy pozor! Jde o majetek státu, a nikoliv o majetek České národní banky. Nezbytné náklady na svoji činnost potom Česká národní banka hradí ze svých výnosů a není výdajovou kapitolou státního rozpočtu.

Česká národní banka uzavřela loňské hospodaření ziskem 29,1 mld. Kč, ovšem ještě v roce 2007 skončila ve ztrátě 37,5 mld. Kč a loňské hospodaření v rozhodující míře příznivě ovlivnil pohyb měnových kurzů a správa devizových rezerv. Většinu zisku hodlá naše centrální banka použít na úhrady ztrát z předchozích let. Tato kumulovaná neuhrazená ztráta České národní banky na konci loňského roku dosáhla 170,5 mld. Kč. Rozsah kumulované ztráty České národní banky je tedy obrovský. Osobně jsem toho názoru, že tato ztráta má navýsost pouze a jenom účetní povahu, jejíž podstatou de facto je v korunovém přecenění zahraničních aktiv, tedy devizových rezerv. Na fungování naší centrální banky tedy je výše generována z titulu správy devizových rezerv, nemá vliv, nicméně by měla být asi někdy eliminována, a to přesto, že to není podmínkou pro náš případný vstup do eurozóny.

Objem devizových rezerv České národní banky na konci roku meziročně stoupl o 2,8 mld. eur na 26,2 mld. eur, v dolarovém vyjádření potom došlo k meziročnímu nárůstu o 1,9 mld. dolarů na 36,5 mld. USD.

Důležitý pro loňské hospodaření naší centrální banky byl tedy vývoj devizových rezerv. V této souvislosti nutno zdůraznit, že jejich velikost byla v loňském roce úměrná a dostatečná. V ekonomické teorii i praxi se obvykle doporučuje, aby velikost devizových rezerv pokrývala dovozy země na přibližně tři měsíce. V této souvislosti je třeba zdůraznit, že devizy, kterými ve svých rezervách disponuje centrální banka, nejsou jedinými rezervami této země. Je totiž samozřejmé, že devizovými aktivy a pasivy disponuje také komerční sektor a v menší míře i další finanční subjekty. V dalším ale uvažujme pouze devizové rezervy České národní banky.

Znovu tedy opakuji, že v loňském roce byly ve vztahu k našim dovozům úměrné a dostatečné, když dosahovaly výše přibližně 3,1 v USD až 3,5 v korunách násobku objemu průměrného měsíčního dovozu. Devizové rezervy tedy rozhodně nebyly nadměrné. V letošním roce, kdy se naplno rozvinula hospodářská krize i u nás, však objemy našich dovozů, resp. jejich průměrná měsíční úroveň, výrazně poklesly, a to zhruba o 20 až 30 %, podle toho, zda tuto průměrnou měsíční úroveň počítáme v eurech či v USD.

A nyní uvažujme, vážené kolegyně a kolegové. Devizové rezervy České národní banky se proti konci loňského roku nijak významněji nezměnily, jak se ostatně uvádí i v poslední zprávě o inflaci z letošního července, kterou nám také předložila Česká národní banka. Ovšem výrazně poklesly naše importy, a tak pokrývají aktuálně tyto rezervy v korunovém vyjádření naše dovozy přibližně na 4,4 měsíce a v USD dokonce na 4,7 měsíce. Z tohoto lze lehce odvodit, že je zde poměrně značná finanční rezerva českého státu. A znovu připomínám, že Česká národní banka hospodaří samostatně s majetkem, který jí svěřil stát. Hrubý orientační propočet potom ukazuje, že pokud by se záměrně snížila míra krytí našich dovozů devizovými rezervami naší centrální banky v korunovém vyjádření z aktuálně 4,4 měsíce jenom na 4 měsíce, potom zde je cesta snížení devizových rezerv České národní banky a tento prostor je zhruba v rozsahu 20 až 30 mld. Kč. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP