(16.20 hodin)

 

Ministryně spravedlnosti vlády ČR Daniela Kovářová Děkuji mockrát. Já bych ještě k tomu chtěla říct, hovoří-li se někdy v médiích o kolapsu justice v důsledku datových schránek a v důsledku spuštění datových schránek, tak přes ty všechny problémy nutno říci, že datovými schránkami justice v prvním dnu provozu 2. 11. prošlo 4800 datových zpráv - první den. Druhý den 8800 a třetí den 13 800. (Paní ministryně čísla zapisuje na tabuli.) Znamená to tedy, že ke kolapsu nedochází. Prochází-li jich každý den víc a víc, tak se to všichni učíme, samozřejmě. Ten poměr 50 % zpráv, které procházejí všemi datovými schránkami, podle našich expertů zůstane pořád stejný. Bude jenom růst absolutní číslo.

Takže mám-li shrnout nevýhody, nedostatky nebo objektivní konstatování reálného stavu a snažím se být přitom objektivní a neházet vinu ani na jiné ministerstvo, ani na nikoho jiného v celé soustavě či v nějakém minulém či budoucím čase, tak prvním problémem samozřejmě je nedostatek peněz. Druhým problémem nedostatek času, neb otočíme-li stránku zpátky, moc času na realizaci nebylo. Moje ministerstvo po mém nástupu rozhodlo o zkušebním provozu datových schránek, které jsme začali zkoušet ve zkušebním provozu od 1. července, a školit se v podstatě začalo až od tohoto okamžiku. Celkem minus 2 miliardy, vzpomeňme si prosím na ten papír, který tady byl před chvílí, tak jsme do datových schránek na jednotlivých soudech investovali částku kolem 85 mil. korun. Víc bohužel nemáme. Samozřejmě, kdybychom měli více peněz, více času a případně i personál, mohla bych tady dalších deset minut hovořit o tom, jaké jsou problémy s personálem.

Takže vidím ten čas a vidím, že mi ho, pane předsedající, vezmete. (Předsedající: Nerad, paní ministryně.) V daných možnostech se snažíme dělat, co můžeme, ale dlouhodobě jsem přesvědčena, že pro justici bez dostatečné finanční dotace je tento stav tímto způsobem neudržitelný. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám. A příležitost opět pro pana poslance Petra Bratského, tentokrát s interpelací na paní ministryni zdravotnictví.

 

Poslanec Petr Bratský: Já bych ještě jednou poděkoval přítomné paní ministryni a teď se obrátím na nepřítomnou paní ministryni Juráskovou.

Vážená paní ministryně, po rozhodnutí Úřadu na ochranu osobních údajů, který nařídil Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv zničit databázi údajů vztahujících se k prodeji léku s pseudoefedrinem, nastala nemilá situace, kdy lékárníci nemohou ověřit v centrálním úložišti dat, zda někdo neskupuje nadměrné množství těchto přípravků, které jsou s pravděpodobností hraničící s jistotou ve velké míře zneužívány k výrobě drog. Prakticky okamžitě pak došlo k výraznému navýšení prodeje těchto přípravků, což tyto domněnky jen potvrzuje.

Skupina poslanců reagovala na tuto skutečnost urychleným předložením novely zákona o návykových látkách, která by zavedla povinnost výdaje léků s obsahem pseudoefedrinu pouze na lékařský předpis. Původně jsem byl mezi navrhovateli i já. Ovšem po zvážení dalších informací a po vašem vyjádření, že Ministerstvo zdravotnictví připraví v dohledné době vládní novelu zákona o léčivech, která by problematiku ošetřila, jsem svůj podpis pod poslaneckou novelou stáhl ve prospěch systematičtějšího řešení. Mám za to, že zavedením prodeje takto poměrně široce užívaných léčiv na recept by došlo k nadměrné byrokratizaci problému a vznikaly by další větší problémy i lékařům, pacientům a zdravotním pojišťovnám než těm, kteří tato léčiva zneužívají a kteří si cestičky k jejich získání i přesto umějí najít.

Rád bych se vás však, paní ministryně, zeptal a znal bych přesnější představu o neprodlených krocích Ministerstva zdravotnictví při řešení této problematiky a pokud možno i nějaký dohledný termín, do kdy by mohla být vládní novela připravena. Zda v těchto krocích ministerstva je již i uvažováno o zavedení jiné řady léčiv jako v řadě dalších zemí, kde je pseudoefedrin nahrazen jinou látkou se stejným léčivým účinkem, která však nemůže být využívána narkomany k výrobě drog. Děkuji za případnou písemnou odpověď a těším se na ni.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane poslanče. To byla poslední slova, která zazněla v dnešním odpoledni, respektive poslední slovo budu mít já. Poděkuji vám za aktivní účast na interpelačním popoledni, přeji vám hezký zbytek dne a zítra ráno v 9 ráno na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 16.24 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP