(13.00 hodin)
(pokračuje Hovorka)

Krátké odůvodnění. Od roku 2006 se neustále snižuje rozpočet krajských hygienických stanic a ministerstvo soustavně snižuje počet zaměstnanců krajských hygienických stanic, konkrétně z počtu 2811 v roce 2006, kdy to mělo být až o 400 lidí v příštím roce. Znamená to celkový pokles zaměstnanců o 400 lidí. Soustavně se v návrzích rozpočtu objevuje věta, že ministerstvo připravuje analýzu hygienických stanic. Dodnes nám žádnou analýzu nepředložilo. Má ji zpracovat podle usnesení výboru do konce roku. Hrozí rozpad hygienické služby a odchod odborníků z této oblasti. Myslím, že není možné tolerovat tento stav, zejména v době, kdy hrozí rozsáhlé epidemie, a předpokládám, že daleko horší, než je ta současná chřipková.

Od srpna 2009 Ministerstvo zdravotnictví v rozporu s platným zákonem, který ukládá zdravotnickým zařízením používat očkovací látky dodané krajskými hygienickými stanicemi, zastavilo skladování a distribuci očkovacích látek na krajských hygienických stanicích a předalo tuto činnost konsorciu soukromých firem. Jedním z důvodů je údajně nekvalitní chladicí a skladovací zařízení, které najednou přestalo splňovat požadavky na dodržení chladového řetězce při skladování a distribuci očkovacích látek. Podle odpovědi na ústní interpelace by si dovybavení stanic vyžádalo desítky milionů. Proto jsem navrhl příslušnou částku na dovybavení, aby ministerstvo nemuselo porušovat zákon o ochraně veřejného zdraví.

Pokud se týká státních zdravotních ústavů, tak obdobně jako u hygienických stanic, ještě drastičtějším způsobem ministerstvo snižovalo rozpočty zdravotních ústavů, z celkové částky 887 mil. Kč v roce 2006 vlastně až na nulu v letošním roce, protože mají být financovány prostřednictvím krajských hygienických stanic. Státní zdravotní ústav dostával v loňském roce ještě 290 mil. Kč, v příštím roce tato částka má být jenom kolem 214 mil. Kč. Protože jsem přesvědčen, že státní zdravotní ústav je naprosto výjimečný, není možné bez jakékoliv analýzy neustále snižovat prostředky na činnost a způsobovat odchod kvalifikovaných odborníků ve státní správě v této oblasti. Obávám se, že ministerstvo chce ekonomickým tlakem zdravotní ústavy zrušit.

K poslednímu návrhu. Za poslední roky došlo k velkému úbytku dobrovolných dárců krve. Jejich populace stárne a bohužel nepřibývá tolik mladých dárců, kteří by výpadek starší generace mohli nahradit. Vedle toho pod vlivem velkých reklamních kampaní přibývá příspěvkových dárců krve a především kostní dřeně. Proto navrhuji nový program, který by měl pomoci k šíření osvěty k získávání nových dobrovolných dárců.

Ještě krátký komentář. Protože jsem se dozvěděl, k jakému rozsáhlému propouštění má dojít na krajských hygienických stanicích a zdravotních ústavech, dovoluji si požádat, aby ministerstvo zastavilo tyto kroky do té doby, než analýzu, kterou nám předloží, projedná zdravotní výbor Poslanecké sněmovny.

To jsou moje návrhy, které předkládám, a požaduji, aby byly hlasovány samostatně. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ludvíku Hovorkovi. Ještě chvilku vás tady zdržím, ač jsem tvrdil, že ve 13 hodin vyhlásím přestávku. Udělím slovo k faktické poznámce místopředsedovi vlády a ministru obrany Martinu Bartákovi. Pan kolega Laudát bude první po skončení polední přestávky ve 14.30 hodin. Pane místopředsedo vlády, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr obrany ČR Martin Barták: Děkuji, pane předsedající. Já vás nezdržím od kýženého oběda. Chtěl bych jenom vaším prostřednictvím upozornit pana poslance Hovorku, že obrana už dávno nemá rozpočet 48 mld. Kč. Buďme alespoň exaktní. Obrana přišla o 7 mld. Kč. Projekty, které jste jmenoval, byly schváleny tady ve Sněmovně i v exekutivě provedeny právě s velkým přispěním vaší kmenové strany. Prosím, řešme to potom asi v těch důsledcích a v začátku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi obrany a místopředsedovi vlády.

Dobrou chuť popřeji kolegům, kteří budou mít polední přestávku. Organizační výbor se sejde do pěti minut. Vyhlašuji polední přestávku.

 

(Jednání přerušeno ve 13.04 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP