(10.30 hodin)
(pokračuje Škromach)

V té souvislosti bych rád zdůraznil, že mnohdy se objevují takové názory, jako - no proč přidáváte důchodcům, když vlastně žádná inflace není, když vlastně oni to jakoby nepotřebují. No, já myslím, že stačí se jenom podívat na změny, které postihnou mnohé, a mezi nimi samozřejmě i skupinu našich seniorů-důchodců, kteří v naprosté většině nemají možnost jiných příjmů než příjmů z důchodového systému. A například zvýšení DPH, které proběhlo v té snížené sazbě za vlády Mirka Topolánka, Nečase, Kalouska a dalších z 5 na 9 %, je téměř o 100 % vyšší nárůst této daně, která nebyla nikdy a ničím kompenzována. A jsou tady samozřejmě další dopady. Je signalizováno, a myslím, že to sledujete v okolí, že například nájmy se zvyšují v příštím roce, někde ne o 200 korun, ale o 2 i 3 tisíce korun. A to jsou samozřejmě dopady, které budou dopadat na všechny, ale budou dopadat i na kategorii našich důchodců-seniorů.

Z tohoto hlediska si myslím a jsem přesvědčen, stejně jako všichni navrhovatelé, že tento návrh je opodstatněný, že určitým způsobem zmírní nevalorizaci důchodů pro rok 2010 a zároveň reaguje vlastně i pouze na tzv. zákonnou valorizaci důchodů v minulém období tří let, protože Topolánkova, Nečasova, Kalouskova a dalších vláda v podstatě nevalorizovala důchody ani o píď nad rámec zákona.

Chtěl bych připomenout, že tento rámec zákona tuto podmínku jako ochranu našich důchodců-seniorů před nástupy liberálních pravicových a jiných divokých až extremistických vlád prosadila sociální demokracie, tenkráte ještě za ministra Špidly. Nakonec je dobře, že ani minulá vláda Mirka Topolánka, Nečase, Kalouska a dalších, některé ze zelené strany ani nejmenuji, protože to nemá ani příliš smysl, tak tato vláda vlastně nenašla odvahu k tomu tuto sociálně demokratickou špidlovskou podmínku valorizace důchodů zrušit, byť by to ráda udělala, ale myslím si, že naštěstí tu odvahu neměla. A ukazuje se, že takovéto návrhy, takovéto úpravy zákonů jsou dobré, že umravňují i takové nemravné vlády, které chtějí šetřit na rodinách s dětmi, na důchodcích, na zdravotně postižených apod., což byl jeden návrh zákona za druhým, o tzv. nemravných balíčcích, batozích, nebo jak to nazývali, ani nehovořím. A to má samozřejmě své dopady, protože životní náklady seniorů-důchodců rostou rychleji než náklady průměrné společnosti, protože mají jinou strukturu spotřeby.

Tady bude zřejmě nutné, a my to připravíme, změnit valorizační systém tak, aby vycházel skutečně z nákladů domácností důchodců-seniorů. Mnohdy vysmívaný třináctý důchod ze strany ODS, jakési TOP 09, nebo co to je, a podobných stran svědčí o tom a měly by to tyto strany říci jasně: Tohle není skupina, kterou chceme podporovat. Problém je, že tyto výroky, jako že důchodci mají dost a chtějí ještě a tahají nám peníze z kapes, tak to pomalu komentují i mnohá média na základě této dlouhodobé masáže, mají další negativní důsledky pro naše seniory. Je to samozřejmě otázka násilí a seniorech, je to otázka vztahu mladé společnosti k seniorům. Když jsem nedávno viděl vyjádření jedné učitelky, čili ženy, která má vzdělávat naše děti, v tom smyslu, že ona raději by ani neplatila žádné důchodové nebo sociální pojištění, protože kdoví, jestli ona bude mít nějaký důchod. Ta prostá žena si vůbec neuvědomila, že vlastně svým pojištěním platí důchody svým rodičům a prarodičům, nikoliv že si spoří na svůj důchod, protože oni platili důchody zase svým rodičům atd. To je princip, který je nastavený. A jestli někdo dneska říká, že nechce platit důchody svým rodičům, ať si každý spočítá, jestli z toho, co odvede na sociálním pojištění, by si jeho rodiče příliš vyskakovali. Ať si to každý spočítá.

A takovéto přístupy a vyvolávání těchto nálad ve společnosti samozřejmě souvisí s tímto naprosto netolerantním přístupem právě například ke skupině důchodců-seniorů. Ono to začíná nevalorizací, nepřidáním, zpochybňováním přidání, no a proč bychom nešetřili na nich, protože důchodci se mohou většinou nejméně bránit, většinou nevyjdou do ulic a nedemonstrují, nechodí k nám do poslaneckých kanceláří, sem tam někdo, ale ne v takové síle, aby některým možná došlo, že to je skupina našich matek, našich otců, kterým něco také dlužíme. Oni se o nás starali, oni financovali to, že máme dnešní vzdělání, to, že tady vůbec mnozí z nás mohou sedět. A dneska v situaci, kdy oni jsou závislí na našich rozhodnutích, tak my raději upřednostňujeme to, že snížíme daně nejbohatším. To je samozřejmě hezké, protože ti určitě dobře budou financovat volební kampaně takových stran, protože mají z čeho, ono jim určitě zbude víc, než když důchodce dostane důchod, zaplatí nájem, nakoupí jídlo, tak už mu z důchodu moc nezbývá.

A jestli někdo říká, že těch 200 korun vlastně je tak málo, že to nemá smysl ani přidávat, pak to ovšem je potřeba vyložit obráceně. Nemá smysl se o těch 200 korunách bavit, je to tak málo, že je potřeba to schválit v devadesátce hned a tady. Jestliže ovšem farizejsky tady strany, které nabízejí tisícikoruny k důchodu, než mají možnost to zrealizovat, a pak řeknou, no jo, ale je krize, tak první, koho sejmeme, budou důchodci, potom rodiny s dětmi, pak zdravotně postižení, pak sebereme ještě já nevím komu... Ale jenom nám nesahejte na daně a na příjmy těch nejbohatších.

Nakonec se ukazuje, že krizi nejlépe zvládají země, kde mají vyšší daňové kvóty, jako je třeba Švédsko, Dánsko a další, mohli bychom je jmenovat. Česká republika se stala daňovým rájem, tady nejvyšší sazby se pohybují na polovině sazeb, které jsou běžné v normálních slušných demokraciích typu starých zemí Evropské unie, USA, Kanady, Austrálie a mohli bychom jmenovat další. Nebudu jmenovat ty země, ze kterých si berou příklady tyto návrhy a tyto strany.

Veškerá kritika tohoto návrhu vychází pouze z toho a vytváří další jakoby negativní vlny vůči našim seniorům, našim důchodcům, našim otcům, našim babičkám. To považuji za něco, co je nepřijatelné v demokratické sociálně laděné slušné společnosti. Princip solidarity musí fungovat i v těchto vazbách.

A jestliže tady v této chvíli, tak jak jsem vyrozuměl od pana předsedajícího, že ODS a nevím jestli možná některé další tzv. pravicové strany zablokovaly rychlé projednání tak jednoduchého návrhu, tak si dovolím tvrdit, že prostě jsou mimo naprostou realitu. Zřejmě když hovoří o tom, jak je levně a jak se levně žije našim seniorům, pak ať se zeptají svých otců a rodičů, jak se jim dobře žije a jak se jim dobře nakupuje. Možná že když někde v nějakém super-, hyper- či jakém marketu udělají akci a prodávají už téměř prošlé zboží, no tak tam možná senior něco ušetří. Ale pokud chce žít opravdu slušně a chce se vyrovnat těm dříve stejně pracujícím důchodcům ze zemí kolem nás, tak samozřejmě s tímto důchodem to nepůjde. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP