(11.00 hodin)

 

Ministryně spravedlnosti vlády ČR Daniela Kovářová Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci a kolegové, dobrý den. Pan ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka mě požádal, abych k tomuto bodu vystoupila, a já se cítím zavázána nejenom jeho prosbou, ale vystoupit i za vládu a jako osoba, která v té vládě sedí.

Mohu jenom potvrdit to, co zaznělo z úst pana poslance Nečase, že totiž pokud se v důvodové zprávě uvádí, že tímto návrhem, projde-li, bude zatížen náš státní rozpočet částkou 5,1 miliardy, tak tyto informace se nezakládají na pravdě. Prosím, zohledněme, že v naší zemi je 2,8 milionu důchodců a vedle toho se ještě vyplácí 55 tisíc důchodů do ciziny. Těmto dopadům a těmto počtům odpovídá zátěž 6,9 miliardy a kromě toho do této částky nejsou zahrnuty další výdaje na rozpočty, na správní výdaje u výplaty důchodců spojené s výplatou jednorázového příspěvku.

Já samozřejmě rozumím tomu a důvodům, proč pan poslanec Škromach tady před chvílí plamenně pro televizní kamery a pro levou část této Sněmovny v tomto smyslu hovořil. Tomu samozřejmě rozumím, všem těm důvodům. Jsem také dcera a mám úctu ke svým rodičům. Jsem připravena se o ně postarat. Mám babičku, které je 93 roků, znám výši jejího důchodů a vím, co z toho důchodu je schopna koupit. Ale prosím, podívejte se třeba na galerii, na tu třídu dětí, která tam přišla v průběhu projevu mých předřečníků. Podívejte se na ně a myslete prosím, páni poslanci, kteří za chvíli budete rozhodovat, myslete prosím nejenom na naše rodiče, ale i na naše děti. Pamatujte přitom na ten zvednutý prst Mezinárodního měnového fondu, o kterém také hovořil můj předřečník. A respektujte prosím, páni poslanci, vámi a vašimi předchůdci schválený zákon, kterým jste si stanovili pravidla pro valorizaci důchodů. Tato pravidla, zákonná, která jste přijali pro tento rok, pro příští rok a pro tuto dobu, nebyla naplněna. Respektujte je a nevymýšlejte způsoby, jakým nástrojem zvednout popularitu. Tyto informace, tyto kroky a tyto diskuse považuji za čistě populistické.

A za vládu prosím - zapomněla jsem říci prostřednictvím pana předsedajícího, omlouvám se - vzpomeňte si, páni poslanci, na obrovskou podporu, kterou jste této vládě dali. A řekněte nám, jak za situace, kdy z rozpočtu na příští rok se činí další a další ukrojené kroky, jakým způsobem má vláda, které jste dali takovou obrovskou podporu, jakým způsobem má příští rok z těchto rozpočtových prostředků vládnout.

Takže za pana ministra Šimerku, za sebe a za vládu vás prosím a vyzývám: Řekněte tomuto návrhu ne! Děkuji. (Hlasité projevy souhlasu a potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, paní ministryně. S faktickou poznámkou paní poslankyně Čurdová.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji. Vážená paní ministryně, dovolte, abych k vám hovořila přímo. Ne všichni naši rodiče mají dcery ministryně, ne všichni naši rodiče mají dcery poslankyně. (Hlasité projevy souhlasu v levé části sálu.) A druhá záležitost. Mladá generace -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, prosím o klid!

 

Poslankyně Anna Čurdová: Mladá generace, která sedí nebo seděla na galerii, by se měla učit také něčemu, čemu se říká mezigenerační solidarita.

Děkuji za pozornost. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Čurdové. Nyní vystoupí pan ministr Eduard Janota. Poté jsou přihlášeni pánové: Laudát, Šeich, Gandalovič, Nečas, Paroubek, Škromach. Pan Škromach chce využít svého práva, rozumím tomu, dobře. (Reakce na poznámku poslance Škromacha.) Ne. Je předkladatelem, takže nemůže. Zpravodaj může.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Vážený pane předsedající, dámy a pánové, tady padalo několikrát slovo zodpovědnost. A protože mám zodpovědnost, tak nemohu doporučit schválení tohoto návrhu. Vy dobře víte, že naše veřejné finance nejsou v dobré kondici, že se na nich podílí nejen krize, ale i hospodaření. To znamená ve smyslu přijatých zákonů jak daňových na jedné straně, tak výdajových na straně druhé. Takže i kdyby krize nebyla, měli bychom problémy stejně. To za prvé.

Za druhé. Vláda chtěla dát signál a ozdravit veřejné finance pro příští rok v rámci svých možností a sestavit rozpočet s deficitem 5,3 % HDP. Už dnes je jasné, že tento cíl se de facto nepodaří naplnit, protože budou-li přijata opatření pozměňovacích návrhů, která jsou navržena, je ve hře 12 miliard. Bude-li náhodou schválen tento návrh, už hovoříme o 20 miliardách, čili jsme někde na 6 % HDP.

A přece vláda neřeší jenom rok 2010! Vláda se musí dívat minimálně na roky 2011, 2012, a to znamená, že nevím, jak bychom zdůvodňovali vývoj veřejných rozpočtů v rámci našich závazků ve vztahu k Evropské komisi. Jsme v proceduře nadměrných deficitů. Máme poslat do konce ledna návrh opatření, jak dosáhneme v roce 2013 tří procent. Nikdo z vás toto nemůže vědět, protože nikdo z vás za dané situace není schopen takovýto úkol splnit. Proto bych apeloval a coby ministr financí dokonce nesouhlasil s neutrálním stanoviskem vlády. Jsem pro to, aby tento návrh nebyl přijat, protože ekonomická situace, nikoli politické rozepře, které tady spolu vedete, ale čistě technokraticko-ekonomický přístup neumožňuje takovýto návrh schválit. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře. Nyní vystoupí pan poslanec František Laudát. Připraví se pan poslanec David Šeich.

 

Poslanec František Laudát: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já z tohoto místa vyzývám sociální demokracii, stále je to ještě pro mě demokratická strana, aby přestala ohrožovat elementární zájmy této země, myslela také o něco dále, než jenom na květen nebo červen, na příští parlamentní volby, ve snaze se zavděčit. Skutečně vás vyzývám k elementární zodpovědnosti, protože to, co tady předvádíte, už opravdu ohrožuje stabilitu této země. A pokud se týká důchodové reformy, na tom se asi zásadně neshodneme a bohužel vy svými kroky ohrožujete nebo posunete republiku tak, že začnou o této republice rozhodovat věřitelé a nikoli politici. Takže skutečně to znovu opakuji. A pokud tady někdo předkládá návrhy v kvalitě, že ani není schopen dopočítat, o kolik peněz vlastně jde, tak to je velice smutné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Laudátovi. Nyní vystoupí pan poslanec Šeich, připraví se pan poslanec Gandalovič.

 

Poslanec David Šeich: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já se omlouvám všem za natahování času, který tu trávíme, ale já jsem to opravdu nevydržel. To, co tu zaznělo od pana poslance Škromacha, si myslím, že určitě zaslouží zápis do Guinessovy knihy, této poslanecké rekordy, mezi nejpopulističtější projevy přednesené na půdě této Poslanecké sněmovny. A já myslím, že i panu poslanci Škromachovi samotnému je to jasné.

Pan poslanec Škromach současně předvedl vzácnou schopnost vytvářet výroky, které nikdo jiný neřekl, a poté s nimi polemizovat. Například výrok o tom, že důchodci jsou na obtíž, který byl jakoby vložen do úst pravici, je pojem a výrok, který nikdo z občanských demokratů neřekl, nikdy si to nemyslel a řekl jej pouze pan poslanec Škromach, a možná si to i myslí. My si myslíme, a je to také zohledněno v programu občanských demokratů, že senioři jsou významnou a velmi cennou částí společnosti, že předávají zkušenosti, starají se o vnoučata, přidávají společnosti určitou důstojnost a zkušenost. My si myslíme, a nabízíme také velmi aktivní část programu seniorům ve svém programu, že senioři mají nejen nárok pobírat almužnu a trávit život jaksi už v pasivitě, ale mají právo na aktivní část života i v této části svého věku. To znamená mají právo prožívat důstojný život, zažívat aktivní stáří a užívat si po letech práce také zaslouženou část aktivního odpočinku i v seniorském věku.

Na druhou stranu to přece není diskuse o tom, že bychom seniorům nepřáli přidat další důchod, přidat mimořádný jednorázový příspěvek. To přece není o tom, že bychom zemědělcům nepřáli příspěvek na jejich činnost. To přece není o tom, že bychom si přáli, aby klesla mateřská, a že bychom si nepřáli, aby byla dorovnána na současné podmínky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP