(15.10 hodin)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní předsedkyně. A nyní budeme pokračovat. Do obecné rozpravy už nemám žádnou přihlášku. Mám. Prosím, paní poslankyně Páralová se přihlásila o slovo. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážený člene vlády, kolegyně a kolegové, když budu parafrázovat citaci z projevu pana kolegy Grebeníčka, který prohlásil, že zákon působí návodným a podněcujícím způsobem - ano, souhlasím s tím, že zákon působí návodným a podněcujícím způsobem, ale návodným a podněcujícím způsobem k obraně demokracie a svobody.

Političtí vězni s velkým zklamáním sledují lhostejnost Poslanecké sněmovny, a právě teď jsme to slyšeli, sněmovny, která za více než rok tento senátní návrh zákona o účastnících protikomunistického odboje a účastnících odporu proti komunismu neprojednala ani v prvním čtení. Zákon o třetím odboji se týká těch, kteří moc dobře vědí, že za svobodu se musí stále bojovat, jinak ji ztratíme. Toto své přesvědčení dokázali hrdinskými postoji a činy.

Komunistický převrat naši zemi na dlouhá desetiletí vyřadil z pro nás přirozeného prostředí západních demokracií, způsobil jí těžké hospodářské a politické ztráty a vedl ke zcela zbytečnému a ještě dnes nelehko překonávanému zaostávání za přirozeně se vyvíjejícím západním světem. Způsobil i obrovské množství individuálních lidských a rodinných tragédií, od poprav a dlouholetého věznění nejen politických oponentů, ale i zcela nevinných, mravně a občansky konzistentních lidí až k na první pohled méně nápadnému, ale o to masovějšímu útlaku celých společenských skupin, jimž byla z politických důvodů odpírána možnost vzdělání či profesionálního uplatnění. To všechno jsou nenahraditelné a nesmazatelné škody.

Velice silně vnímám rozdíl mezi moudrou řečí bývalých muklů včetně paní předsedkyně Kavalírové a řečí některých kolegů, zejména současných i bývalých komunistů v této Sněmovně. (Hovoří s dojetím v hlase.) Schází jim pokora na rozdíl od těch, kteří prožili své nejlepší roky v komunistických a nacistických koncentrácích. A když je tak poslouchám, mohu k tomu říci prostřednictvím předsedajícího jen jediné: nic jste nepochopili! Je to další důvod pro to, abychom tento zákon o třetím odboji propustili do druhého čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Táži se, jestli se někdo hlásí ještě do obecné rozpravy. Je tomu tak, pan poslanec Grebeníček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, z českého pohledu je zcela zřetelné, a to nejen v důsledku vražd a sabotáží na československém území, že jistý Bandera byl terorista a zločinec. Odlišně ale celou kauzu vnímá předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová, která nedávné ocenění Bandery přivítala slovy: zaplať pánbůh, že Juščenko učinil ten krok. A byla by prý dokonce šťastná, jak nás informovaly některé sdělovací prostředky, kdyby si řada českých politiků z toho vzala ponaučení. Zdá se, že někteří poslanci si to poučení již vzali. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále do rozpravy žádnou přihlášku neregistruji, proto obecnou rozpravu končím. Táži se na závěrečná slova pana předkladatele. Prosím, pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Jiří Liška: Děkuji, pane předsedo. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, já bych teď mohl s určitou nadsázkou říci, že závěrečné slovo za předkladatele pronesla paní předsedkyně Kavalírová, protože Konfederace politických vězňů stála při začátku i při projednávání návrhu tohoto zákona.

Osobně se necítím být příliš oprávněn k tomu, abych hodnotil vaši rozpravu, přesto mi dovolte několik drobných poznámek.

Musím znovu opakovat, že obsahem zákona je ocenění těch, kteří byli stateční a dokázali se postavit komunistickému režimu. Velká diskuse zde byla ohledně násilí. Já si myslím, a z některých příspěvků jasně vyplynulo, že násilí jako by bylo povoleno pouze komunistům. Návrh zákona rozhodně nevzývá násilí, hájí však přesvědčení, že proti zlu je nutné někdy se postavit i se zbraní v ruce. Škoda, že těm, kterým tak vadí použití násilí proti komunistickému režimu, vůbec nevadí, že původci masového komunistického násilí nebyli nikdy po zásluze potrestání.

A poslední poznámka, co se týče válečného stavu. Chtěl bych říct, že za druhé světové války také nebyl protektorát Čechy a Morava ve válečném stavu, a přesto dnes nemluvíme o partyzánech, o Kubišovi, Opálkovi, Gabčíkovi jako o teroristech.

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, byl bych moc rád, kdybyste postoupili návrh zákona do druhého čtení. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane senátore. Nyní se zeptám, jestli chce vystoupit zpravodaj se závěrečným slovem, popř. aby nás seznámil s tím, jaké návrhy padly v rozpravě.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Děkuji za slovo. Padl pouze jeden návrh, a to návrh na zamítnutí.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže já zazvoním. Budeme tedy o tomto návrhu hlasovat.

 

Nyní zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 222 z přihlášených 157 poslankyň a poslanců pro návrh 25, proti 88. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto... (Námitky ze sálu.) Takže toto hlasování považuji za zmatečné, protože se hlásil pan poslanec Tejc, asi s návrhem přikázat jinému výboru. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP