(18.00 hodin)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Boháč, připraví se pan poslanec Šplíchal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Boháč: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážená vládo, dámy a pánové, já bych chtěl pouze uvést na pravou míru to, co tady zaznělo od kolegy Exnera. Změna volebního zákona proběhla v minulém volebním období v samotném závěru. Nepletu-li se, pár týdnů před ukončením minulého volebního období byl přijat tento nový volební zákon a naší snahou bylo uvést vše do původního stavu. Nic víc a nic méně. Takže to, co zaznělo, nebylo pravdivé tvrzení. Zákon byl přijat v závěru minulého volebního období. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Šplíchal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, já jsem rád, že můj kamarád Zdeněk Boháč tady uvedl na správnou míru vystoupení pana kolegy Exnera. Domnívám se, že tady není důvod k dalším jízlivostem, které už jsme dneska zažili a kterých bylo dost. Domnívám se, že tak jak řekl předseda našeho klubu, bychom mohli pustit ten návrh dál a dál o tom diskutovat. Tady snad není problém.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále do rozpravy se hlásí pan poslanec Böhnisch. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Dobré odpoledne, nebo spíš podvečer, i když někdo říkal dobrý podvečer už ve tři hodiny odpoledne, koneckonců je pátek, je to složitá záležitost.

Já chci v krátkosti reagovat na pana kolegu Boháče. Ano, Poslanecká sněmovna schválila změnu v závěru svého minulého funkčního období, nicméně Senátem tato změna prošla vlastně během funkčního období této Poslanecké sněmovny. V tomto funkčním období Poslanecké sněmovny tuto změnu schválil a podepsal prezident republiky. Ještě se podle ní nevolilo. Poslanecká sněmovna ve svém minulém funkčním období respektovala názory tehdejších navrhovatelů, mezi nimiž jsem byl i já, s tímtéž se ztotožnil Senát a prezident republiky.

Já se přiznám, že neshledávám důvody, proč se vracejí ta čísla do původního stavu před schválením poslední novely volebního zákona, stejně jako nemohu v žádném případě souhlasit s argumentací pana předkladatele poslance Plachého např. o tom, že by byli upřednostňováni kandidáti z velkých měst. Nemusím chodit daleko. Mezi rekordmany v počtu preferenčních hlasů patří třeba pan poslanec Škromach, kterého vidím před sebou a který není z Brna, není ze Zlína, je z Rohatce. Já jsem v minulých volbách dostal druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů ze sociální demokracie v Královéhradeckém kraji a jsem z dvoutisícové vesnice v Krkonoších. Tedy rozhodně by se těžko našly nějaké důkazy, možná i na serveru volby.cz, které by dokazovaly, že voliči dávají přednost při kroužkování voličů kandidátům z velkých měst.

Také tu pan kolega Plachý nastavil velmi zajímavý nový termín "čára volitelnosti". Naším cílem přece musí být, aby neexistovala žádná čára volitelnosti, aby volitelný byl každý, aby si volič mohl vybrat kohokoli třeba z třicetičlenné kandidátky a dal mu šanci dostat ho do Poslanecké sněmovny. Nevidím jediný důvod, proč bychom teď měli měnit zákon zpátky a bránit voličům, aby si mohli vybrat. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní se o slovo přihlásila paní poslankyně Šojdrová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Dovolte, vážený pane předsedo, abych jménem poslaneckého klubu KDU-ČSL a poslaneckého klubu sociální demokracie vyslovila nesouhlas s projednáním ve zkráceném čtení podle § 90. Je vidět, že tento bod vzbudil velkou diskusi, při projednání ve výboru bude prostor pro výměnu názorů. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Dále do obecné rozpravy se někdo hlásí? Nehlásí, obecnou rozpravu končím. Protože v obecné rozpravě zazněla námitka, budeme se tedy zabývat, pokud nechtějí pánové vystoupit, pan předkladatel, pan zpravodaj - nechtějí vystoupit. Návrh na vrácení ani zamítnutí nezazněl, budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně právnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh neregistruji. Pan poslanec Plachý.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedo, z důvodů, které jsem uvedl pro § 90 odst. 2, navrhuji zkrátit lhůtu k projednání tohoto zákona, protože volby se blíží, na 20 dnů, tak abychom stihli další schůzi. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás zklamu, protože to už nelze, toto mělo zaznít v obecné rozpravě. (Námitky v sále.) Nebylo, pane poslanče, kdybyste mě poslouchal, já jsem ukončil obecnou rozpravu, ptal jsem se na závěrečná slova. Je to tak, vidím kývat hlavou některé poslance a poslankyně. Poproste pana ministra Kohouta, ať vystoupí, otevře obecnou rozpravu, pak to lze udělat. Pokud ne, tak musíme hlasovat a jet dál. Tak.

 

Takže budeme hlasovat o návrhu, který vzešel z organizačního výboru, projednat tento návrh v ústavněprávním výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 238 z přihlášených 146 poslankyň a poslanců pro návrh 136, proti 2. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru ústavněprávnímu.

 

Pan předseda klubu ODS. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane předsedo, já se velice omlouvám, nejsem ani předkladatelem, ani podporovatelem tohoto návrhu zákona, rozhodně ho nepodpořím, nicméně si myslím, že vzhledem k tomu, že veto na tu devadesátku bylo vzneseno po ukončení rozpravy, že by prostor pro to hlasování na zkrácení měl být dán. Čili si dovolím požádat já pana ministra Kohouta, jestli by rozpravu otevřel, aby se ta vůle projevila v hlasování, nikoliv v procedurální kličce. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. Námitka byla vznesena ještě v obecné rozpravě. Poté jsem ukončil obecnou rozpravu, dotázal jsem se na závěrečná slova. Závěrečná slova pánové odmítli, nechal jsem hlasovat. (Poslankyně Orgoníková z lavice: Pan předseda má pravdu!) Ještě pan předseda klubu ODS, prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, slyším "má pravdu předseda". Omlouvám se, já jsem myslel, že postup byl jiný. Pokud je to takhle, tak je to opravdu chyba předkladatele.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. Tento návrh byl přikázán k projednání ústavněprávnímu výboru. Končím tedy prvé čtení sněmovního tisku 998, bodu 193.

 

Před námi je další bod a je to

7.
Návrh poslanců Davida Ratha, Jiřího Paroubka, Richarda Dolejše, Jiřiny Fialové,
Borise Šťastného, Jiřího Carbola, Stanislava Grospiče, Olgy Zubové, Jana Klase,
Milana Urbana a dalších na vydání zákona o zřízení Královské univerzity
Střední Čechy v Kutné Hoře a o změně zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých
školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách),
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 749/ - druhé čtení

Návrh uvede za navrhovatele poslanec David Rath. Pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, dobrý večer. Já jen řeknu na úvod, protože nedošlo k nějakým převratným novinkám od prvního čtení, byť uplynula nějaká doba, tak jen mám informaci, že se rýsuje určitý pozměňovací návrh, který získal i konsensus v rámci projednávání v příslušném výboru. Já za předkladatele mohu říci, že tento kompromisní návrh vypadá přijatelně pro předkladatele, a případně se k němu vyjádřím, až zazní. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Předložený návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Usnesení výboru byla rozdána jako sněmovní tisk 749/2 a 749/3. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu paní poslankyně Michaela Šojdrová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP