(18.10 hodin)

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, návrh zákona o zřízení Královské univerzity Střední Čechy byl projednán výborem pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu dne 13. ledna. Na tomto jednání nebyl návrh zákona doprojednán. Jednání bylo přerušeno. Je to usnesení č. 211 tak, jak již zde bylo zmíněno, pod číslem tisku 749/2. Dne 14. ledna se konalo výjezdní zasedání výboru v Kutné Hoře. Tohoto jednání se zúčastnili zástupci předkladatelů a také zástupci Středočeského kraje. Důležité bylo, že se jednání zúčastnili také dva starostové, Kutné Hory a Poděbrad, a ředitelé vyšších odborných škol, jejichž vzdělávací programy mají být transformovány na programy studijní bakalářské.

Výbor po podrobné diskusi přijal usnesení, které je poměrně důležité pro další vývoj tohoto návrhu zákona, a já si ho dovolím velmi krátce přečíst: Výbor podporuje změnu koncepce na zřízení vysoké školy neuniverzitní; výbor doporučuje předkladatelům návrhu zákona a Středočeskému kraji, aby předložili tuto změnu vládě a požádali ji o podporu; výbor doporučuje předkladatelům návrhu zákona podat návrh na akreditovaná studia Akreditační komisi k předběžnému souhlasu.

Kolegyně a kolegové, vzhledem k usnesení č. 211, které výbor přijal o přerušení návrhu zákona, a také vzhledem k doporučení, které výbor přijal, doporučuji, aby jednání o tomto návrhu zákona bylo na této schůzi přerušeno do příštího jednání Poslanecké sněmovny. Předpokládám, že zástupci předkladatelů i Středočeského kraje se budou snažit realizovat doporučení výboru tak, aby vysoká škola mohla být skutečně zajištěna a mohla být zřízena.

Tolik tedy jako zpravodajka k tomuto návrhu tisku. Navrhuji přerušit jednání o tomto bodu do příštího jednání Poslanecké sněmovny. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Já vás poprosím, abyste se posadila ke stolku zpravodajů. Otevřu obecnou rozpravu a poprosím, abyste tento návrh ještě jednou přednesla v obecné rozpravě. Takže tímto otevírám rozpravu. Poprosím paní zpravodajku. Nechcete hned vystoupit?

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Ano, děkuji. Vážený předsedo, jak jsem již avizovala, tak tedy přednáším návrh na přerušení jednání tohoto bodu do příštího zasedání Poslanecké sněmovny.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Je to tedy procedurální návrh, takže o procedurálním návrhu hlasujeme bez rozpravy. Zazvoním. Žádost o odhlášení, tak vás odhlásím. Poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami... Až jak se ustálí kvorum...

 

Takže zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem na přerušení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 239 z přihlášených 134 poslankyň a poslanců pro návrh 63, proti 38. Tento návrh nebyl schválen.

 

Pokračujeme v obecné rozpravě. O slovo se před hlasováním ještě hlásil pan poslanec Liška a poté byla paní poslankyně Zubová. Takže pan poslanec Liška, poté paní poslankyně Zubová. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Liška: Vážený pane předsedo, děkuji. Tento návrh si zaslouží jistě podporu v tom smyslu, že každý pokus o to, rozšířit nabídku vysokoškolského vzdělávání je samozřejmě chvalitebný. Na druhou stranu já jsem přesvědčen o tom, že tento návrh není domyšlený do konce a že neodpovídá také trendům, které v České republice a ve vzdělávacím systému v terciárním vzdělávání můžeme sledovat. V této podobě, jak je předložen, já si myslím, že si podporu nezaslouží a že je potřeba, aby byl ještě dále projednán, aby byl i v intencích výboru školského znovu projednán se všemi zúčastněnými a byl případně modifikován podle skutečně adekvátních důvodů.

Já proto navrhuji to, aby se tento návrh vrátil do jednání ve výborech, především ve výboru školském, a to až do doby, kdy budou tyto věci vyjasněny. Nemá smysl, abych se tady o nich dále šířil, protože už při prvním čtení, ještě v době, když jsem vykonával funkci ministra, jsme o tom opakovaně hovořili, tak si myslím, že si tohle jednání zaslouží. To znamená žádám o to, aby se hlasovalo o vrácení tohoto návrhu do výboru.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní se o slovo přihlásila paní poslankyně Šojdrová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Vážený pane předsedo, chtěla bych upozornit kolegy a kolegyně na to, že výbor přijal toto usnesení v dobré víře, že to je správný krok k tomu, aby vysoká škola mohla být se vší vážností založena. Myslím si, že vysoká škola, která je financována z veřejných prostředků, především ze státního rozpočtu, potřebuje jak finanční, tak společenskou, politickou podporu vlády.

Musím říct, že slova, která mi tady mezi čtyřmi očima adresoval pan hejtman, nejsem schopna z tohoto mikrofonu bez emocí reprodukovat. (Neklid v sále.) Ale přesto to řeknu, protože se nejedná o mě, ale jedná se o budoucnost taky jiných: "Já ty vaše lidovce a ty vaše charity v tomto kraji vyhladím!"

Nemám na to svědka, ale musím říct, že toto nepovažuji za seriózní postup. Je mi to velmi líto. Já jsem začala konverzaci s panem hejtmanem s tím, že jsem mu řekla: "Pane hejtmane, máte prostor pro to, abyste tu vládu oslovili a jednali." Usnesení, které výbor přijal, jsem navrhla já skutečně v dobré víře, že je možné získat podporu vlády, že je možné s podporou vlády prosadit i pozměňovací návrh.

Já tady nehodlám vést žabomyší války s panem hejtmanem. Vy jste mě - pardon, prostřednictvím pana předsedajícího pane hejtmane, vy jste mě neurazil, ale tím, že jste doslova vyjádřil ohrožení pro lidi, kteří pracují právě v oboru sociálních služeb, tím jste se dotkl tématu velmi citlivého a já je nechci ohrožovat, ale nenechám se ani vydírat! Děkuji. (Delší potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně, nyní vystoupí pan poslanec Rath. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, je pokročilá hodina v pátek. Myslím, že každý z nás si dovedeme představit lépe trávit páteční večer, a já se nebudu skutečně snižovat na úroveň paní kolegyně, abych tady si (bouchání do lavic a výkřiky z pravé části sálu) vymýšlel a dezinterpretoval a povídal... Já děkuji, že pravá strana politického spektra, tedy ODS, teď předvedla, co jsou zač. Křiklouni, řvouni, sprosťáci, hulváti. To prosím jste teď předvedli!

Já se znova nesnížím na úroveň vaši, abych tady vyprávěl, co kdo komu řekl, nebo neřekl mezi čtyřmi očima a jestli je to celé, nebo jinak a znělo to jinak a jak to bylo myšleno a nebylo myšleno. To se, paní kolegyně, samozřejmě na tuto úroveň nesnížím a do této debaty to nepatří.

Nicméně chtěl bych zdůraznit, dámy a pánové, že já nemám nic proti tomu, že někdo, třeba paní Šojdrová či ODS, si prostě většinově nepřejí zřídit veřejnou vysokou školu ve Středočeském kraji. Je to legitimní názor. Mají ho jistě opřený o nějaké věci. Já bych docela rád, kdyby se k tomu vyjádřila i paní Talmanová, která se nechala slyšet, že bude kandidovat za kutnohorský region, jestli je také toho názoru jako většina ODS, že ta škola tam nepatří, ale beru to, že takový názor může zaznívat. Já si myslím něco jiného. Myslím, že pro to máme dostatek vážných argumentů, ať o rozvoji kraje, zaměstnanosti a dalších aspektech, které jsou důležité. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP