(12.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Vážený pane poslanče, jsem upozorňován na jednu věc a já bych se s vaším dovolením rád poradil i se Sněmovnou, jak postupovat dál. Omlouvám se, že vám vstupuji do řeči, protože k tomu nemám jiné právo než to, že na 12.30 se Sněmovna shodla, že započne blok voleb. Čili navrhuji vám i Sněmovně, že bych přerušil vaši řeč a projednávání tohoto bodu s tím, že až vy svou řeč dokončíte, je tady celá řada dalších přihlášených písemně i ústně, tak jak jsem to sdělil předtím, než jsem vám udělil slovo.

 

Poslanec Petr Nečas: Pane předsedající, já to plně akceptuji. Vzhledem k tomu, že jsem zhruba ve čtvrtině, možná pětině svého vystoupení, tak to vidím jako schůdnou a logickou cestu. Takže ji plně akceptuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Čili přerušuji projednávání tohoto bodu do chvíle než bude opět zařazen. (Potlesk části poslanců.) A budeme se věnovat bodu, který na 12.30 zařadila tato Sněmovna již před časem. Jsou to volební body.

Takže dávám slovo panu poslanci Petru Tluchořovi coby předsedovi volební komise, případně volebního výboru.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, krásné dobré poledne, dámy a pánové. Dovolte, abych vás provedl blokem voleb, které byly pevně zařazeny na 12.30 hodin. Čeká nás šest volebních bodů. Prvním z nich je

130.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

Volební komise obdržela ve stanovené lhůtě od poslaneckých klubů návrhy, jejichž přehled vám byl rozdán na lavice, a proto nebudu jednotlivé návrhy číst. Dovolte mi však několik slov. Zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, stanoví, že změny v ustavených orgánech a komisích lze provádět jen se souhlasem Poslanecké sněmovny a volba se koná většinovým způsobem. Jednací řád Poslanecké sněmovny však verbálně nestanoví způsob hlasování. Protože volba výborů, komisí a delegací vždy probíhala veřejným hlasováním, navrhuji, aby volba probíhala stejným způsobem. Veřejně, pomocí hlasovacího zařízení en bloc.

Doporučuji, aby po rozpravě k navrženým kandidátům Poslanecká sněmovna provedla volbu nových členů orgánů Poslanecké sněmovny tak, jak ji navrhly poslanecké kluby. Volební komise tedy navrhuje volbu veřejnou pomocí hlasovacího zařízení en bloc.

Nyní prosím, abyste otevřel rozpravu k navrženým změnám a návrhu na způsob hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane předsedo, stane se. Otevírám rozpravu k návrhům jak na persony, tak na způsob hlasování. Nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Aby bylo úplně jasno, tak se jedná o poslance Vladimíra Hinka do rozpočtového výboru a paní poslankyni Irenu Kočí do stálé delegace Parlamentu do Meziparlamentní unie. Místa se uprázdnila odchodem poslanců z této Poslanecké sněmovny. Nezazněl návrh na tajné hlasování, můžeme tedy hlasovat rovnou en bloc o těchto dvou návrzích.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Jsou nějaké námitky? Pokud ne, tak jsem zahájil hlasování pořadové číslo 326. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Z přihlášených 186 poslanců pro 150, nikdo proti, takže návrh byl přijat a bod mohu ukončit.

 

Přistoupíme k projednávání dalšího bodu

131.
Návrh na volbu členů Dozorčí rady Pozemkového fondu České republiky
 

Prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Jedná se o pokračování přerušeného bodu. Dnem 1. ledna 2010 nabyl účinnosti zákon č. 299/2009 Sb., kterým se mění zákon o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, podle kterého se mimo jiné zvyšuje počet členů dozorčí rady z pěti na sedm členů. Na základě stanoviska legislativního odboru Kanceláře Poslanecké sněmovny byla vyhlášena lhůta pro volbu dvou členů této rady. Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů tyto návrhy: Josef Čerňanský z ČSSD a Jiří Papež z ODS. Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví, volební komise navrhuje volbu tajnou. Nově zvoleným členům započne pětileté volební období dnem volby.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům i ke způsobu volby.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, stane se. Rozprava je otevřena. Kdo se hlásí do rozpravy? Hlásí se pan poslanec Jan Grůza, takže mu dávám slovo.

 

Poslanec Jan Grůza: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já bych chtěl oznámit Sněmovně, že jsem předsedou dozorčí rady Pozemkového fondu, a chtěl bych požádat o podporu obou kandidátů. Vedou mě k tomu věcné důvody. Dozorčí rada podle novely, která byla přijata Sněmovnou v minulém roce, dozorčí radě musí být předkládány veškeré návrhy na převody pozemků ředitelem tohoto úřadu. Tyto převody jsou tím pádem vázány na rozhodnutí dozorčí rady. V okamžiku, kdy by se dozorčí rada nesešla v usnášeníschopném složení, je paralyzována celá činnost Pozemkového fondu. Dnes má dozorčí rada pět členů a vzhledem k tomu, že tři jsou tam dneska již poslanci a i v dalším období lze předpokládat, že tam budou další poslanci, kteří budou mít povinnosti ve volební kampani, tak je vždycky velký problém, abychom se sešli usnášeníschopní. Proto bych velmi uvítal, aby rozšíření bylo provedeno již na dnešní schůzi, a proto prosím o podporu obou kandidátů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Janu Grůzovi. Kdo dále se hlásí do rozpravy? Nikdo, takže rozpravu končím. Pane předsedo, ujměte se opět slova vy.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Nyní jsem přesvědčen, že bychom měli hlasovat o návrhu na tajné hlasování a následně přerušit, pokud bude toto přijato, přerušit tento bod.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, já s tím souhlasím. Zahajuji hlasování pořadové číslo 327. Kdo souhlasí s tím, aby volba byla tajná, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 187 poslanců, pro bylo 153, dva proti, takže jsme odsouhlasili, že volba bude tajná. Mohu přerušit bod 131.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Následuje bod 132. Asi ho musíte otevřít, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Souhlasím. Bod

132.
Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu

Prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: V zákonné lhůtě předložil prezident Nejvyššího kontrolního úřadu návrh kandidáta na člena Nejvyššího úřadu Daniela Reisiegla namísto bývalého člena úřadu pana Zemana. Návrh byl postoupen všem poslaneckým klubům. Máme tedy před sebou volbu jednoho člena Nejvyššího kontrolního úřadu. Zvláštní zákon způsob volby nestanoví, navrhuji volbu tajnou. Zvolený člen se ujme funkce složením slibu do rukou předsedy Poslanecké sněmovny.

I zde prosím, abyste otevřel rozpravu a následně nechal hlasovat o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím a ujměte se opět slova vy, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Nyní prosím, abyste dal hlasovat o tajné volbě.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Stane se. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 328. Kdo souhlasí s tajnou volbou, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 187 poslanců, pro 158, nikdo proti, takže návrh byl přijat a já mohu pro tuto chvíli tento bod přerušit.

 

Nyní se budeme věnovat bodu

133.
Návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření
neoprávněných zásahů do soukromého a rodinného života některých osob
uskutečňovaných za účelem nátlaku na členy Parlamentu České republiky

Opět vás, pane předsedo volební komise, prosím, abyste se ujal slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane místopředsedo. Ve stanovené lhůtě byly volební komisi poslaneckými kluby předloženy tyto návrhy: Miroslav Svoboda z ČSSD a Jan Vidím z ODS. Podle zákona o jednacím řádu se předsedové komisí Poslanecké sněmovny volí většinovým a tajným hlasováním.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům.***




Přihlásit/registrovat se do ISP