(Jednání pokračovalo ve 14.33 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahájíme ihned, jak bude přítomen předseda...(Předseda vlády právě přichází.) Vítám pana premiéra, krásný čas, takže zahájíme ihned.

Nejprve si vám dovolím sdělit, že seznam omluvených z našeho dnešního jednání, a to odpoledního jednání, se rozšiřuje o pana poslance Ivana Langera a o pana ministra Rostislava Vondrušku.

Na úvod požádám předsedu volební komise pana poslance Petra Tluchoře, aby nás seznámil s výsledky voleb, které proběhly před naší polední přestávkou. Vážený pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane předsedo vlády, vážení členové vlády, dámy a pánové, přeji vám krásné dobré odpoledne. Dovolte, abych vás seznámil s výsledky poledního bloku tajných voleb.

 

Nejprve bod

131.
Návrh na volbu členů Dozorčí rady Pozemkového fondu České republiky

Počet vydaných hlasovacích lístků 184, počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků 184. Počet neodevzdaných hlasovacích lístků nula.

Pro pana Josefa Čerňanského bylo odevzdáno 137 hlasů a pro pana Jiřího Papeže bylo odevzdáno rovněž 137 hlasů. Dovolte, abych tedy konstatoval, že pan Čerňanský i pan Papež byli zvoleni členy dozorčí rady Pozemkového fondu. Blahopřeji jim. (Potlesk některých poslanců z levé části sněmovny.)

 

Dále dovolte, abych vás seznámil se zápisem o volbě předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření oprávněných - předpokládám neoprávněných, ale na zápise je bohužel "oprávněných", budeme muset opravit tuto věc - pro vyšetření neoprávněných zásahů do soukromého a rodinného života některých osob uskutečňovaných za účelem nátlaku na členy Parlamentu České republiky.

133.
Návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření
neoprávněných zásahů do soukromého a rodinného života některých osob
uskutečňovaných za účelem nátlaku na členy Parlamentu České republiky

Jedná se o první kolo této volby. Počet vydaných hlasovacích lístků v tomto případě je rovněž 184 a počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků rovněž 184. Počet neodevzdaných hlasovacích lístků je nula.

Pro pana Miroslava Svobodu bylo odevzdáno 70 hlasů, pro pana Jana Vidíma bylo odevzdáno hlasů 67. V prvním kole nebyl tedy nikdo zvolen a pánové Miroslav Svoboda a Jan Vidím postupují do kola druhého.

 

Dále dovolte, abych vás seznámil se zápisem o další volbě.

134.
Návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření
prorůstání organizovaného zločinu do orgánů veřejné moci a pro vyšetření propojení
některých veřejných činitelů se zájmovými skupinami

I zde proběhlo o této polední přestávce první kolo této volby. Stejně jako v předcházejících případech je počet vydaných hlasovacích lístků v tomto případě 184, stejně jako počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků. Počet neodevzdaných hlasovacích lístků je tedy nula i v tomto případě.

Pro pana Stanislava Křečka bylo odevzdáno 74 hlasů a pro pana Jiřího Polanského bylo pak odevzdáno hlasů 70. Ani v tomto případě nebyl v prvním kole nikdo zvolen. Do druhého kola postupují kolegové Stanislav Křeček a Jiří Polanský.

 

Třetí z vyšetřovacích komisí, u které jsme volili předsedu, je

135.
Návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny
pro vyšetření důvodů a souvislostí neoprávněného udělování akademických
titulů na Fakultě právnické Západočeské univerzity v Plzni, včetně vyšetření
role Akreditační komise a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy při garanci
a kontrole kvality vysokoškolského vzdělávání na veřejných a soukromých
vysokých školách v České republice

Zde byl počet vydaných hlasovacích lístků 184, stejně jako v ostatních případech, počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků pouze 182. Dva hlasovací lístky nebyly odevzdány.

Pro Evu Dundáčkovou bylo odevzdáno 60 platných hlasů, pro paní Michaelu Šojdrovou bylo odevzdáno 42 platných hlasů. Stejně jako v předcházejících případech i tentokrát nebyl v prvním kole nikdo zvolen a paní poslankyně Dundáčková a paní poslankyně Šojdrová postupuje do kola druhého.

 

Na závěr dovolte, abych vás informoval o průběhu a výsledku poslední volby.

132.
Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu

Počet vydaných hlasovacích lístků v tomto případě byl rovněž 184, počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků 182. Dva hlasovací lístky i v tomto případě nebyly odevzdány.

Počet platných hlasů odevzdaných pro navrženého kandidáta byl 86. Pro pana Daniela Reisiegela bylo odevzdáno 86 platných hlasů. V prvním kole však ani v tomto případě pan poslanec Reisiegel nebyl zvolen a postupuje do kola druhého.

To je veškerá informace o průběhu. Na závěr dovolte, abych vás požádal, bude-li zařazeno druhé kolo, abyste věnovali velkou pozornost vyplňování hlasovacích lístků. Z uvedených čísel jednoznačně vyplývá, že řadu hlasů nebylo možno uznat jako platnou, protože nebyly v souladu s pravidly, která pro tuto věc platí.

Čili hlas platný pro některého z kandidátů se vyplňuje tak, že je zakroužkováno číslo před jeho jménem a vyjádření nesouhlasu s navrženým kandidátem se dává najevo křížkem přes číslo před jménem daného kandidáta. Bohužel v několika případech se stalo, že přestože bylo možné zvolit pouze jednoho kandidáta evidentně, protože bylo jedno neobsazené místo, někteří z vás volili dva kandidáty, a proto jejich hlas nemohl být platný. Velmi často se stávalo, že ten, kdo zakroužkoval některé číslo před jménem jím preferovaného kandidáta, již nezakřížkoval kandidáta druhého, a tudíž celý hlas byl neplatný. Prosím vás pro příště o velkou pozornost, kterou je tomu potřeba věnovat. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP