(21.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Faktická poznámka pan kolega Kalousek. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Nebojte se, já nechci reagovat na pana poslance Ratha. Jsou příspěvky, na které se dá reagovat pouze nonverbálně a to mi Schwarzenberg zakázal. (Ohlas.)

Rád bych ale zareagoval na pana poslance Sobotku a odmítl jeho tvrzení, že z větší části mé vystoupení nesouviselo s projednávaným návrhem. Pokud jste nepochopil přímou souvislost mnou prezentovaných indikátorů s vaším návrhem, pak se nedivím, že ten návrh předkládáte, pane poslanče. Příště prosím nechte své svědomí plout po vlnách mých vět a otevřete srdce mým slovům a poznáte pravdu. (Pobavení v pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Další faktická poznámka, pan poslanec Rath, a po něm je přihlášen pan kolega Bürgermeister, opět k faktické poznámce.

 

Poslanec David Rath: Já musím ocenit tedy blahodárné působení pana knížete Schwarzenberga na vás, které se neprojevilo jen v tomto, ale i v tom, že jsem nedávno četl, že on říkal, že jeho předci dělali z těch nejhorších a nejodpudivějších pytláků své hajné a že proto vás angažoval jako svého hlavního výkonného předsedu TOP 09. (Pobavení v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Faktická poznámka pana kolegy Bürgermeistra nyní.

 

Poslanec Jan Bürgermeister: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, já do té uvolněné atmosféry, která tady vládne, možná vstoupím zásadnější poznámkou. Je přece zcela zřejmé, když už jste nám nedovolili závažnou kauzu gripeny projednávat důstojně v pátek jako první bod programu a odkázali jste to někam před půlnoc, takže jsme v jednoduché situaci, a noviny o tom píší a myslím si, že ne bez porozumění situaci.

Čím tato Sněmovna dostane do voleb méně prostoru k aktivnímu přijetí jakéhokoli nového zákona načteného z dílny sjednocené levice, bude této zemi líp. My toto opravdu bereme vážně a je zcela legitimní, že pečlivě diskutujeme nad všemi vašimi návrhy tak, abychom tomu rozhodujícímu, třetímu hlasování zákonů, které škodí této zemi a slouží jenom předvolebnímu úsilí, a to je legitimní, co možná zabránili. Takže tento spektákl má své vážné důvody, můžeme se mu smát, ale myslím si, že se můžeme tady dnes po 21. hodině podívat taky trochu pravdě do očí.

Nechte kvapného přijímání zákonů, o nichž víte, že jsou šité horkou jehlou. Nikomu neposlouží než možná pofidérnímu volebnímu zisku a budeme se možná tady moci shodnout nad věcnými problémy této země.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane kolego. Nyní se hlásil s přednostním právem předseda klubu KSČM poslanec Pavel Kováčik, poté jsou zde tři další faktické poznámky.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Jenom zkrátka, vůbec nezdržím, ale připadá mi docela divné, když někdo, kdo tady od rána jenom obstruuje a obstruuje a zdržuje a zdržuje, nám teď vyčítá, že jsme to důležité odkázali do bezvýznamného času. Kdybychom od rána jeli, jak jsme zvyklí, pracovali, jak jsme zvyklí, to znamená hlasovali, hlasovali, hlasovali, tak jsme tady nemuseli to závažné téma gripenů mít odkázáno doopravdy do nočních hodin. Dokonce bychom stihli celý program, kdyby nebylo těch dlouhých vystoupení, a teď samozřejmě pan Kalousek mluvil velmi hezky a taky velmi dlouho, ještě jsem ho tak dlouho mluvit neslyšel. Možná kdyby to taky trošičku zkrátil, mohlo se na gripeny dostat včas. Ale tady se nemělo dostat totiž vůbec na nic, tak nám to nevyčítejte, je to jako hovor o provaze v domě oběšencově.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní faktická poznámka - Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Já jenom zareaguji na pana poslance Kalouska a pak budu mít jeden procedurální návrh. Pokud jde o vystoupení pana poslance Kalouska, já jsem ho skutečně pozorně poslouchal. Já jsem ho stejně pozorně poslouchal, když nás tady přesvědčoval o tom, že česká ekonomika v roce 2009 poroste o 4,8 %, a když nás přesvědčoval o tom, že schodek v roce 2009 bude 38 mld. korun. Ano, je možné pana poslance Kalouska poslouchat, ale nedá se mu věřit. Ten loňský rok to jednoznačně ukázal, prostě nedá se věřit těm slovům, která tady pronáší v Poslanecké sněmovně.

Dovolte mi přednést procedurální návrh. Navrhuji, abychom přerušili projednávání tohoto bodu a zařadili bod, který byl zařazen jako poslední dnes, a to je projednávání informace, která se týká gripenů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Mám zde ovšem, pane kolego, jednu faktickou poznámku. O procedurálním návrhu samozřejmě bych měla nechat hlasovat teď, ale pro jistotu se vás zeptám: strpíte ještě jednu faktickou poznámku, a pak teprve může proběhnout hlasování o přerušení tohoto bodu? Dobře, pan kolega Škromach má slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, já jsem chtěl jenom krátce reagovat na vystoupení předcházejícího řečníka, který tady moralizoval o tom, co je správné, co není správné, hovořil tady o nějaké sjednocené levici apod., možná že jako tzv. pravicový politik.

O tom, jestli jsou nějaké zákony správné, dobré, nerozhodnete vy pane poslanče prostřednictvím předsedající. O tom rozhodnou voliči ve volbách. A rozhodují. Naštěstí. A od vás tady žádné moralizování nelze přijmout. Očekával bych, že se tady pochválí tzv. pravice, která se skrývá pod ODS, TOP 09 a podobnými stranami, vyrovnaným státním rozpočtem, že tady po ní zůstane, jak ona neustále říká, co nejméně dluhů. Ale takové dluhy, pánové a dámy z takzvané pravice, jsme nikdy neudělali.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka pana poslance Zdeňka Škromacha. Nyní je před námi... Ještě pan kolega Petr Nečas, prosím.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, sociální demokraté prosluli dlouhodobými i krátkodobými výpadky paměti. Takové dluhy jsme nikdy neudělali, jak tady řekl před chvílí pan poslanec Škromach. Opakovaně a znovu mu opakuji, že v době, kdy byl čtyřprocentní ekonomický růst, dosahovaly deficity veřejných financí přes 100 mld. korun. V roce 2006 byl růst ekonomiky přes 6 %, přesto deficit státního rozpočtu byl 98 mld. Pokud přepočítáme tyto ekonomické růsty do období globální ekonomické krize, která je primárně příčinou poklesu české ekonomiky, a tudíž i deficitu veřejných financí, tak při vaší hospodářské politice, kterou jste realizovali v loňském roce, dosahoval deficit státního rozpočtu částky někde přesahující 350 mld. korun. Čili to, že v době výrazného ekonomického poklesu, který přesáhl 4 %, byl dosažen tento deficit, je problém, ale to, co je skutečnou ostudou, je, že při téměř sedmiprocentních tempech růstu, kdy byla globální konjunktura, vy jste dělali stomiliardové deficity. To je skutečnou ostudou.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Nečasovi. Nyní ale ještě dávám prostor k faktické poznámce panu poslanci Sobotkovi, který se mi... Ne, tak to byl omyl, omlouvám se vám, já jsem měla pocit, že se hlásíte k faktické poznámce.

Nyní je tedy před námi procedurální návrh na přerušení projednávání tohoto bodu, ale ještě pan kolega Benda má k tomuto postupu nějakou námitku. Odhlašuji vás mezitím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP