(12.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi. Prosím zpravodaje pro prvé čtení pana kolegu Petra Krilla.

 

Poslanec Petr Krill: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, jedná se o takzvanou readmisní smlouvu, která upravuje podmínky přebírání a předávání osob, které pobývají na území státu bez oprávnění. Česká republika má v současné době uzavřenu řadu těchto smluv s evropskými i neevropskými zeměmi a dále pro ni platí tzv. komunitární readmisní smlouvy, které sjednává Evropské společenství. Tyto smlouvy jsou vhodným právním nástrojem boje proti nelegální migraci, i když právě v tomto případě, v případě Švýcarska, nejde o zdrojovou zemi nelegální migrace.

Smlouva zahrnuje způsob a podmínky předávání a přejímání občanů smluvních států, občanů třetích států i osob bez státní příslušnosti, podmínky průvozu cizinců přes území svého státu, ochranu osobních údajů i hrazení vzniklých nákladů. Jak již řekl pan ministr, smlouva je v souladu s právním řádem České republiky i se závazky převzatými z jiných mezinárodních smluv. Smlouva je rovněž v souladu s právem Evropského společenství a nebude vyžadovat nové nároky na státní rozpočet.

Vážené kolegyně a kolegové, doporučuji smlouvu propustit do druhého čtení a přikázat k projednání zahraničnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otvírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Zeptám se, zda se někdo hlásí z místa. Zeptám se záměrně pana zpravodaje nebo pana kolegy Duba, zda chtějí postupovat jako v minulých smlouvách a zkrátit lhůtu k projednání. Ne, že bych vás k tomu vybízela, ale vzhledem k tomu, že zde zazněl...

Ještě určitě dostane slovo pan kolega Exner. Prosím, pan poslanec Václav Exner má slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, já tedy nejdřív splním vaši výzvu a navrhuji zkrácení lhůty k projednání ve výborech o 30 dnů - na 30 dnů.

Ale za druhé bych chtěl v této věci říci, v čem přece jenom vidím trochu problém. Švýcarsko určitě není zdrojovou zemí nelegální migrace, a to ani pro Českou republiku, pravděpodobně ani pro žádnou jinou zemi. Ve vztahu ke Švýcarsku ale Česká republika druhotně spíš ano. Takže se dá předpokládat, že přebírat zpět takové sporné osoby budeme asi spíše my. Osoby, kterých se možné vracení do předchozí země pobytu týká, jsou ale v souladu s příslušnými zákony omezeny v právech a zvlášť v případě možné šikany ne úplně výjimečně, i když občas poněkud subjektivně pociťované, je to přivádí až do bezvýchodné situace. V zemi současného pobytu nemohou zůstat, přišly nelegálně a do země, odkud přišly, se nechtějí vrátit, ale jsou k tomu přinuceny. Řešením této věci je předcházení šikaně a určitý vstřícný a přesně podle zákona prováděný přístup k těmto osobám, přesný a včasný výkon povinností práv státních orgánů, ale také, a to v neposlední míře, vhodné chování dotčených osob, které - občas z toho bývá také problém. To je ale ve značném rozsahu neřešitelné zákony nebo smlouvami. Ty často správný předpokládaný postup obsahují. Přesto se jako poslanec ne úplně zřídka setkávám se stížnostmi právě v této oblasti na chování našich orgánů a našich lidí ve vztahu k cizincům, kteří jsou takovýmto způsobem u nás buď v žádosti o azyl, trvalý pobyt nebo jiné způsoby pobytu, nedostává se jim podle jejich mínění správného zacházení, chtějí odejít jinam, ale podle pravidel uvnitř EU a nyní ve vztahu k dalším zemím vlastně odejít nemohou, protože by v tom případě byly vráceny, protože legální cestu nemají.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Zeptám se na další přihlášku do rozpravy. Není žádná. Končím obecnou rozpravu a budeme hlasovat o návrhu na přikázání výborům k projednání.

 

Organizační výbor navrhuje přikázat předložený návrh k projednání výboru zahraničnímu. Má někdo jiný návrh? Nemá.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 373. Kdo souhlasí s přikázáním této smlouvy zahraničnímu výboru? Kdo je proti?

Hlasování číslo 373, přítomno 136, pro 98, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

A nyní hlasování o zkrácení lhůty o 30 dnů.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 374. Táži se, kdo souhlasí s tímto zkrácením lhůty k projednání. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 374, přítomno 135, pro 93, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že návrh smlouvy byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu a lhůta k projednání byla zkrácena o 30 dnů. Končí projednávání bodu 79, sněmovního tisku 970 v prvém čtení. Opět děkuji jak panu ministrovi, tak panu zpravodaji a budeme se věnovat dalšímu bodu.

 

Zahajuji projednávání bodu

80.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Královstvím Saúdské Arábie
o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaná dne 18. listopadu 2009 v Rijádu
/sněmovní tisk 977/ - prvé čtení

O úvodní slovo požádám ministra financí Eduarda Janotu. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Já jsem tuto dohodu podepisoval 18. listopadu v Rijádu. Jak bylo zmíněno, dohoda respektuje určité odlišnosti, které vyplývají ze systému zřízení, který je v Saúdské Arábii. Je to systém monarchie, nicméně tato dohoda se neodlišuje od řadové smlouvy, kterou máme pro podpis v této oblasti se všemi ostatními státy. Je pro nás velmi významná, protože Saúdská Arábie připravuje celou řadu projektů, které by mohly být zajímavé pro investory České republiky v řádu několika stovek miliard dolarů. To jenom bych chtěl říct na úvod.

Dohoda v částech, které náležejí do kompetence Evropské unie, je plně kompatibilní, jsou tam vloženy harmonizační klauzule, které zajišťují i kompatibilitu této dohody se závazky, které vyplývají ze členství České republiky v Evropské unii. Sjednala se na dobu deseti let a zůstane v platnosti, dokud jedna ze smluvních stran nezašle druhé straně výpověď dohody s jednoroční výpovědní lhůtou.

Jak jsem už zmínil, dohoda je velmi zajímavá pro aktivity českých investorů v Saúdské Arábii, ale i obráceně, protože Saúdi mají mimořádný zájem o investiční projekty zejména v oblasti lázeňství a lékařské péče, takže v tomto smyslu bych velmi podporoval, aby tato dohoda byla vámi doporučena do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím nyní o slovo zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Jana Schwippela.

 

Poslanec Jan Schwippel: Děkuji. Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, všechno podstatné řekl pan ministr. Já bych zde zmínil z důvodu možné námitky to, že tato smlouva byla vyhotovena ve třech autentických zněních, v českém, arabském a anglickém, a že, jak je uvedeno přímo v textu smlouvy, v případě rozporů bude rozhodující znění anglické. Proto dávám na zvážení, zda by nebylo vhodné před projednáním této smlouvy v zahraničním výboru na sekretariát tohoto výboru poskytnout toto anglické znění, aby případní zájemci měli možnost konfrontovat detailní znění této smlouvy s jejím zněním v anglickém jazyce. Samozřejmě souhlasím, podporuji propuštění do dalšího čtení. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otvírám obecnou rozpravu. Přihlásil se pan kolega Tomáš Dub, poté pan ministr Janota. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP