(12.30 hodin)

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám, paní předsedající. Jenom velmi stručně. I u této smlouvy navrhuji zkrácení lhůty na projednání ve výboru o 30 dní.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji. Pan ministr Janota, prosím.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Já pouze jednu větu. Pochopitelně znění v angličtině předložím do výboru zahraničního. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Nehlásí se nikdo. Končím obecnou rozpravu.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázat tuto smlouvu zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh na přikázání? Nemá.

Zahajuji hlasování číslo 375. Kdo souhlasí s tímto návrhem na přikázání, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 375. Přítomno 136, pro 95. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní hlasování o zkrácení lhůty o 30 dnů.

Zahajuji hlasování číslo 376. Kdo souhlasí s tímto zkrácením lhůty? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 376. Přítomno 136, pro 89, proti nikdo. Také tento návrh byl přijat.

 

Mohu konstatovat, že návrh smlouvy byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu. Lhůta k projednání byla zkrácena o 30 dnů. Končí projednávání bodu 80, sněmovního tisku 977, prvé čtení. Děkuji panu ministrovi, děkuji též panu zpravodaji.

 

Budeme se věnovat bodu číslo 81. Je to

81.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Estonskou republikou o změnách
a ukončení platnosti Dohody mezi Českou republikou a Estonskou republikou
o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsané dne 24. října 1994 v Tallinnu,
která byla sjednána formou výměny nót
/sněmovní tisk 980/ - prvé čtení

Pan ministr financí Eduard Janota opět tento návrh uvede. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Ke sjednání dohody ukončující platnost původní dohody o podpoře a vzájemné ochraně investic došlo na základě doporučení Evropské komise v rámci výroční zprávy hospodářského a finančního výboru o volném pohybu kapitálu za rok 2006, týkající se toho, aby členské státy Evropské unie zvážily další platnost dohod o ochraně a podpoře investic uzavřených mezi nimi navzájem.

Důvody jsou následující. Obsah bilaterálních investičních dohod zčásti náleží do působnosti Evropské unie, jejíž právní úprava má přednost před úpravou podle dohod o ochraně investic uzavřených mezi členskými státy. Nejasné právní prostředí v oblasti investic by mohlo způsobit nepřehlednou situaci při výkladu a použití dvoustranných investičních dohod. Evropská komise v tomto ohledu poukázala na případ sporu mezi investorem a členským státem EU, ve kterém hrozí nebezpečí konfliktu jurisdikcí. Podle příslušné dohody o ochraně a podpoře investic je investor oprávněn předložit spor k řešení Mezinárodnímu rozhodčímu soudu. Zároveň by však mohl předložit spor i vnitrostátnímu soudu s využitím působnosti Soudního dvora Evropského společenství v otázkách spadajících výlučně do působností EU. To jenom důvod, proč jsme i v případě Estonska přistoupili k novele dohody o smlouvě o ochraně investic.

Chci říct, že tato novela je plně kompatibilní. Doporučuji, abyste poslali návrh této dohody do druhého čtení.

Jinak, co se týče formy dohody, byla sjednána ve zjednodušené formě takzvanou výměnou verbálních nót.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi Janotovi. Zpravodajkou pro prvé čtení je paní poslankyně Helena Mallotová. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Mallotová: Děkuji za slovo. V tomto případě se jedná o jednu z řady obdobných dohod, kterými Česká republika ukončuje platnost dvoustranných dohod o podpoře a vzájemné ochraně investic mezi naší republikou a druhým členským státem Evropské unie, v tomto případě Estonskem. Doporučuji tedy postoupit do druhého čtení a doporučuji rovněž přikázat tuto smlouvu k projednání zahraničnímu výboru. Současně, abych ušetřila panu kolegovi Dubovi zbytečné kroky, navrhuji zkrácení lhůty k projednání o 30 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní zpravodajce. Prosím paní poslankyni Helenu Mallotovou, protože zahajuji podrobnou rozpravu, aby formálně jenom zopakovala, že tedy žádá o zkrácení lhůty o...

 

Poslankyně Helena Mallotová: Ano, žádám o zkrácení lhůty k projednání o 30 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji. Ptám se na další přihlášku do obecné rozpravy. Není žádná, končím obecnou rozpravu.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázat tuto smlouvu výboru zahraničnímu. Má někdo jiný návrh? Nemá.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 377. Ptám se, kdo souhlasí s tímto přikázáním. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 377. Přítomno 133, pro 98, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na zkrácení lhůty o 30 dnů.

Zahajuji hlasování s číslem 378. Kdo je pro návrh na zkrácení lhůty. Kdo je proti?

Hlasování číslo 378. Přítomno 134, pro 100, proti nikdo.

 

Také tento návrh jsme schválili, a proto konstatuji , že návrh smlouvy byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru. Lhůta k projednání byla zkrácena o 30 dnů. Končí tím projednávání bodu 81, sněmovního tisku 980, v prvém čtení. Opět děkuji panu ministrovi, děkuji též paní zpravodajce.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 82. Je to

82.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Bulharské
republiky o spolupráci v boji proti trestné činnosti a při ochraně veřejného
pořádku a bezpečnosti, podepsaná dne 30. listopadu 2009 v Bruselu
/sněmovní tisk 1000/ - prvé čtení

Tento návrh uvede ministr vnitra Pecina. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr vnitra vlády ČR Martin Pecina Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Bulharské republiky o spolupráci v boji proti trestné činnosti a při ochraně veřejného pořádku a bezpečnosti byla podepsána v Bruselu 30. listopadu 2009. V současné době je policejní spolupráce mezi Českou republikou a Bulharskou republikou upravena Dohodou mezi vládou České republiky a vládou Bulharské republiky o spolupráci v boji proti organizovanému zločinu, nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami, terorismu a dalším druhům nebezpečné trestné činnosti ze dne 17. března 2999. Návrh na sjednání nové dohody byl iniciativou bulharské strany a souvisel se vstupem Bulharské republiky do Evropské unie.

Účelem nové dohody je poskytnout policejním a celním orgánům obou států potřebný právní rámec pro efektivní spolupráci v boji proti nejzávažnějším formám trestné činnosti. Dohoda je na výslovnou žádost bulharské strany navenek sjednána jako mezivládní, z hlediska vnitrostátního právního řádu se jedná o smlouvu prezidentské kategorie. Z tohoto důvodu byla předložena oběma komorám Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací a následně bude předložena k ratifikaci prezidentu republiky.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, žádám vás o propuštění této smlouvy do druhého čtení. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi. Požádám nyní o slovo zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Jana Schwippela.

 

Poslanec Jan Schwippel: Dámy a pánové, já bych zde zmínil pouze jednu okolnost, a to je, že tato smlouva doplňuje a rozšiřuje okruh oblastí předpokládané spolupráce také o ozbrojený doprovod letadel; to je článek 3, kde se také říká, že tento bezpečnostní doprovod bude poskytnut v souladu s příslušnými mezinárodními úmluvami. Také předpokládám, že tak jak se říká v článku 1, tak v těch oblastech, které tato smlouva přímo neupravuje, se budou obě strany řídit svými vnitrostátními předpisy, to znamená v České republice zákonem č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky. Přesto se domnívám, že by bylo vhodné, kdyby zástupci předkladatelů na jednání výboru přiblížili svoji představu, jak by měl vypadat příslušný protokol, který tuto oblast upraví, zejména pokud jde o pravidla pro nošení zbraní a střeliva po přistání letadla a pravidla o informování druhé strany o tomto ozbrojeném doprovodu.

Jinak samozřejmě doporučuji k propuštění k dalšímu čtení a přikázání zahraničnímu výboru. Děkuji vám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP