(16.30 hodin)

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Pane předsedající, dámy a pánové, jednou větou. Nikdo se mnou nic neprojednával. Takže jestli tato odpověď stačí, nebudu pokračovat.

Pochopitelně tato kapitola, samostatná rozpočtová kapitola, patří mezi nejmenší. Byly určité problémy při stanovení rozpočtu této kapitoly na rok 2009. Nakonec rozpočet na rok 2009 byl stanoven ve výši 176 mil. korun, rozpočet na letošní rok je krácen na 162,7 mil., z toho archiv 73 mil., archiv bezpečnostních složek 73 mil. korun a samotný ústav 91 mil. korun. Z toho tvoří platy 82 mil. téměř, pojistné 29 mil., investice 9 mil. a zbytek jsou věcné výdaje.

Čili ta odpověď na otázku zní: ne, nebylo to se mnou projednáváno.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře. Paní poslankyně Kateřina Konečná má právo na svou doplňující otázku.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Já vám děkuji, pane ministře, za velmi konkrétní odpověď, nicméně tím pádem z toho vyplývá, že byl porušen zákon o finanční kontrole, protože vy jako ministr byste o tom měl být informován.

Moje doplňující otázka tedy zní, zda se k vám dostanou výsledky auditu, především nálezy týkající se veřejných zakázek. U nich bude totiž jistě zajímavé, zda je zpracovala auditorka, která na základě výběrového řízení měla vykonávat práci do konce loňského roku. Pokud tomu tak nebude, nabízí se možné vysvětlení pro výpověď danou před ukončením sjednané doby.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, paní poslankyně. Pan ministr odpoví.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota V kontextu toho, co jste teď uváděla, se pochopitelně budu neprodleně zajímat o to, jakým způsobem je tato činnost zajištěna a jakým způsobem byly formulovány zakázky pro tuto kapitolu v roce 2009 a případně pro letošní rok. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře. A nyní bude svou interpelaci přednášet paní poslankyně Ivana Levá. Hodlá interpelovat ministra Petra Šimerku ve věci změny zákona o zaměstnanosti.

 

Poslankyně Ivana Levá: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo k připomínkování návrh změny zákona o zaměstnanosti a souvisejících zákonů. Návrh obsahuje zrušení kategorie osob se zdravotním znevýhodněním a tím zrušení podpory státu pro tyto pracovníky ve firmách zaměstnávajících více než 50 % postižených osob. Je jasné, že pokud by byl návrh schválen, dojde k propouštění. Nepovažuji takové šetření za prospěšné.

Dovolte příklad. Výrobní družstvo Styl Plzeň ročně odvede do státního rozpočtu 30 mil. korun. Propuštění zaměstnanci těžko najdou uplatnění na trhu práce, stanou se příjemci státní podpory. Tedy nejenže nic nevytvoří, ale ještě budou od státu potřebovat pomoc. Jde o podnik vedený zodpovědnými lidmi, nikoli podnikateli, kteří systém zneužívají. Jak však může podnik tvořit strategii rozvoje, když podmínky pro podnikání se tak často mění? Družstvo se zapojuje i do mezinárodních projektů. Muselo by při snížení podpory, týkalo by se to asi 30 %, bojovat o přežití.

Proto se ptám: Zabývá se ministerstvo rozborem struktury příjemců příspěvku dle § 78? Má analýzu efektivnosti nástrojů podpory? Jak postupuje proti nepoctivcům? Kdy skončí období plošných restriktivních návrhů, na které doplácejí seriózní podniky?

Věřím, vážený pane ministře, že otázka podpory zdravotně znevýhodněných občanů bude ještě po odborné diskusi přehodnocena. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Ivaně Levé. Prosím, aby se slova ujal ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka.

 

Ministr práce a sociálních věcí vlády ČR Petr Šimerka Děkuji, pane místopředsedo. Vážená paní poslankyně, dámy a pánové, chtěl bych poděkovat za ty otázky, protože je dobře, že tady zazněly, a budu se snažit na ně reagovat odpovídajícím způsobem. Jsem rád, že to tady mohu říct.

Je pravda, že ministerstvo připravilo návrh novely zákona o zaměstnanosti, je pravda, že obsahuje ustanovení, která tady byla popsána nebo jsou podrobena kritice. Současně je třeba říct, že to je návrh, který prošel připomínkovým řízením, které zatím nebylo ukončeno. K tomuto návrhu jsme obdrželi poměrně značné množství připomínek, které v současné době ministerstvo vyhodnocuje. Po jejich vyhodnocení a zpracování bude svolána vypořádací připomínková porada, kam budou pozváni ti, kteří poslali zásadní nebo závažné připomínky. To bude znovu ještě vyhodnoceno a teprve potom bude připraven návrh, který bude ministerstvem předložen k projednání a odsouhlasení vládě. Čili jsme někde ještě v polovině toho schvalovacího nebo legislativního procesu a není vyloučeno, dokonce považuji za velmi pravděpodobné, že než tento návrh opustí Ministerstvo práce a sociálních věcí, bude ta podoba upravena, čímž nechci říct, že bude upravena způsobem, který tady byl požadován, ale samozřejmě přihlédneme ke všem výrazným připomínkám a výhradám, stejně jako k této, která byla řečena.

Na druhou stranu musím zároveň říct, že jsou zaměstnavatelé, kteří zneužívají § 78 zákona o zaměstnanosti, to je toho paragrafu, na jehož základě uplatňují nárok na příspěvek na zaměstnávání osob se zdravotním postižením, a není to ku prospěchu nejenom státu, ale není to ku prospěchu ani těm zdravotně postiženým, neboť jak se ukazuje v některých případech, kterých není zaplať pánbůh mnoho, nicméně existují a jsou v praxi zjišťovány, někteří zaměstnavatelé používají té částky příspěvku ze státního rozpočtu ne výhradně k těm účelům, ke kterým je určen, a je to těm zaměstnancům kráceno na konto tzv. zvyšování kvalifikace apod. To jsou případy, které zjišťujeme a které nás samozřejmě vedly k tomu, abychom podmínky pro poskytování upravili způsobem, který by minimalizoval případy zneužívání těchto finančních prostředků.

To ovšem není případ firmy, která tady byla zmíněna, jestli se nepletu, družstvo Styl Plzeň. To je shodou okolností organizace, kterou jsem osobně před časem navštívil, a mohu potvrdit, že se jedná skutečně o poctivého zaměstnavatele, který zaměstnává poměrně značné množství osob se zdravotním postižením. Osobně by mě velmi mrzelo, kdyby nová právní úprava měla mít nějaký negativní vliv na zaměstnavatele, jako je tento a kterých existuje celá řada dalších. Já se samozřejmě v rámci vypořádání těch připomínek ještě znovu podívám na navrženou právní úpravu a udělám všechno pro to, aby to nedopadlo na zaměstnavatele, jako je tento.

Otázky, které tu byly položeny. Jak může tvořit strategii rozvoje, když podmínky pro podnikání se často mění? To je vůbec obecná otázka. Časté změny právního řádu a i v oblasti, která se v gesci a působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí k tomu dochází poměrně často. Je to zejména proto, že se mění, a v poslední době velmi silně, společenské a ekonomické podmínky a také požadavky na právní úpravu s ohledem zejména na krizové období loňského roku i na vývoj na trhu práce. Je to pochopitelné, netěší nás to nikoho, protože z hlediska právní jistoty a kontinuity je to samozřejmě vždycky problém.

Pokud jde o § 78, zda ministerstvo má analýzu a zda se zabývá touto problematikou a jak postupuje proti nepoctivcům. Zabývá se tím velmi intenzivně, to vás mohu ujistit. My jsme také v minulých dvou letech přijali určité úpravy právní úpravy právě proto, abychom zamezili případům nebo omezili případy zneužívání a na druhou stranu abychom vytvořili podmínky pro to, aby příspěvky dostali všichni ti, kteří pro to splňují podmínky, a ty podmínky jsme ještě uvolnili, takže na to dosáhne více zaměstnavatelů, kteří např. v minulosti na to nedosáhli, protože nedoložili do určitého data doklad o bezdlužnosti, což je diskvalifikovalo v možnosti požádat o tento příspěvek, tak jsme prodloužili tu dobu, do kdy to mohou dokládat, dali jsme tam i určité liberalizační ustanovení pro ministra práce, který může za určitých zákonem stanovených podmínek ještě i prominout nesplnění té lhůty i pokud jde o určitou výši. Čili všichni ti poctiví mají možnost o to požádat.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře, budete mít možná ještě příležitost pokračovat, protože se o slovo přihlásila paní poslankyně Levá a to vám dává příležitost po jejím vystoupení ještě dalších dvou minut.

 

Poslankyně Ivana Levá: Děkuji za slovo. Jsem ráda, pane ministře, že diskuse ještě není uzavřená, že se připomínky budou vyhodnocovat. Moc bych vás prosila, až k tomu dojde, jestli by mohl být pozván někdo z družstva Plzeň, protože si myslím, že svou přítomností, připomínkami a podněty by mohli být užiteční. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pane ministře, prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí vlády ČR Petr Šimerka Já na to zareaguji jenom velmi krátce. Udělám výjimku, a ačkoliv to není připomínkové místo, tak vzhledem k tomu, jaké to družstvo je, jak tam pracují a kolik zaměstnává, a velmi úspěšně zaměstnává, osob zdravotně postižených a jak dlouholetou praxi v tom má, tak slibuji, že předseda nebo zástupce toho družstva bude přizván k vypořádání připomínek tak, aby i praktik se toho mohl zúčastnit. Považuji to za užitečné. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP