(10.30 hodin)
(pokračuje Prosek)

Milé dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych taktéž navrhl vyřadit z pořadu 67. schůze návrh poslanců Jana Hamáčka, Jiřího Petrů a Stanislava Křečka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb., o Státním fondu rozvoje bydlení a o změně zákona č. 171/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku České republiky, ve znění pozdějších předpisů, jak je uvedeno ve sněmovním tisku číslo 996. Tento návrh bychom měli projednávat v prvém čtení. Připomínám, že se jedná o návrh, aby Státní fond rozvoje bydlení mohl poskytovat nezaměstnaným úvěr na splácení úvěrů u bank, pokud budou tito nezaměstnaní vedeni v evidenci uchazečů o zaměstnání.Vláda ČR vedená Janem Fischerem nemohla jinak, než vyjádřit k tomuto návrhu nesouhlas. Vláda se samozřejmě domnívá, že s přihlédnutím k aktuální ekonomické situaci by neměl stát zvýšenou měrou finančně podporovat vlastnické bydlení. Rovněž má vláda k tomuto návrhu řadu legislativních připomínek.

Dámy a pánové, dovolte mi dále, abych navrhl a získal podporu pro vyřazení bodu číslo 52 z pořadu 67. schůze Poslanecké sněmovny. Jedná se tentokrát o návrh poslankyň Kateřiny Konečné a Zuzky Bebarové-Rujbrové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 181/2007 Sb., o Ústavu pro studium totalitních režimů a o Archivu bezpečnostních složek a o změně některých dalších zákonů, jak je uvedeno ve sněmovním tisku číslo 983. Měli bychom projednat tento návrh v prvém čtení, dokonce k němu vyslovit souhlas již v prvém čtení podle § 90 odst. 2, jak navrhují navrhovatelky. Jenom připomínám, že návrh poslankyň Kateřiny Konečné a Zuzky Bebarové-Rujbrové navrhuje převedení Archivu bezpečnostních složek do Národního archivu do července 2010 namísto do roku 2030, jak předpokládá platný zákon 181/2007 Sb. Cílem tohoto návrhu je zabránit, nebo alespoň zkomplikovat Ústavu pro studium totalitních režimů publikovat materiály z tohoto archivu. Rovněž k tomuto návrhu vyjádřila vláda nesouhlas. Upozorňuje, že přesunem Archivu bezpečnostních složek do Národního archivu by se nijak nesnížily pravomoci Ústavu pro studium totalitních režimů s těmito archiváliemi nakládat.

Rovněž navrhuji, milé dámy, vážení pánové, abychom z pořadu 67. schůze Poslanecké sněmovny vyřadili bod číslo 53. Tentokrát jde o návrh kolegů poslanců Stanislava Grospiče, Vojtěcha Filipa, Zuzky Bebarové-Rujbrové, Pavla Kováčika, Josefa Vondrušky, Milana Bičíka, Soni Markové, Zdeňka Maršíčka, Josefa Šenfelda a Petra Braného na vydání ústavního zákona, kterým se mění a doplňuje ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, sněmovní tisk 795. Tento poslanecký návrh bychom měli projednávat rovněž v prvém čtení. Navrhovatelé navrhují, aby mandát poslance, jednoduše řečeno, patřil straně. Je namířen proti tzv. odpadlíkům. Nejvyšší soud by je mohl zbavit mandátu s možností odvolání k Ústavnímu soudu. Připomínám, že podle mého názoru, pane poslanče Škromachu, je návrh v přímém rozporu s článkem 26 Ústavy, a tudíž vláda nemohla, dámy a pánové, učinit jinak, než vyjádřit i k tomuto návrhu nesouhlas.

Dále navrhuji, abychom z pořadu 67. schůze vyřadili bod číslo 55. Jedná se o návrh poslankyň a poslance Kateřiny Konečné, Soni Markové a Milana Bičíka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 160/1992 Sb., o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních, ve znění pozdějších předpisů. Jde o sněmovní tisk číslo 944 v prvém čtení. Připomenu jenom velmi stručně, že návrh zpřesňuje úpravu lékařské služby první pomoci a navrhuje vyšší zainteresovanost krajů, vyšších samostatných celků. Rovněž k tomuto návrhu, dámy a pánové, vyjádřila vláda ČR nesouhlas, a to proto, že je podle jejího názoru v rozporu s Ústavou a Listinou základních práv a svobod, odebírá krajům pravomoc regulovat problematiku vyhláškou a také nepřihlíží k reálným možnostem nestátních zdravotnických zařízení.

Dovolte mi, abych dále navrhl vyřadit z pořadu jednání 67. schůze Poslanecké sněmovny bod uvedený pod číslem 56. Jde o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů a o změně zákona č. 288/1995 Sb., o střelných zbraních.

Také navrhuji vyřadit z pořadu 67. schůze bod číslo 57, a to vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, tak jak je uvedeno ve sněmovním tisku 1025, který bychom měli projednávat v prvém čtení.

Já poprosím pana místopředsedu, aby mě případně opravoval, pokud by zjistil v mých návrzích nějaký nesoulad.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zatím je to v souladu. (Pobavení.)

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Děkuji vám. Posílil jste tím mé sebevědomí. (Pobavení.)

Rovněž navrhuji, dámy a pánové, abychom vyřadili z dnešního pořadu jednání 67. schůze vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění zákona č. 306/2009 Sb., a zákon č. 280/2009 Sb., tzv. daňový řád. Jedná se o zákon o tzv. protikorupčních opatřeních. K podobným opatřením se vedla obsáhlá diskuse na mimořádných schůzích Sněmovny v tomto týdnu. Připomínám, že jde o sněmovní tisk č. 1015, který bychom měli projednat v prvém čtení. Jde o známý protikorupční balíček zpracovaný ministrem vnitra panem Martinem Pecinou. Jak známo, zavádí institut korunního svědka, institut protikorupčního agenta, využití odposlechů a přístup k informacím z daňového řízení. Velmi podrobně jsme k němu vedli obsáhlou diskusi, k těmto návrhům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP