(17.10 hodin)
(pokračuje Bratský)

Právní filozof Gustav Radbruch výstižně popsal zásadní hodnotový spor v moderním právu. Právo má - zjednodušeně řečeno - tři cíle: právní jistotu, spravedlnost a efektivitu. A nikdy těchto tří vznešených cílů nelze bohužel dosáhnout v plné míře navzájem. Zavedení institutu korunního svědka částečně oslabuje prvek spravedlnosti, neboť pachatel nedostává takový trest, jaký by si spravedlivě zasloužil, avšak významně napomáhá k vyšší efektivitě práva. A přiznejme si, že efektivitou v posledních letech naše nejen trestní právo zrovna nehýří. Podtrženo a sečteno: zavedení institutu korunního svědka do našeho práva vítám, a kdybych byl hlavou korunovanou, demokraticky zvolenou, tedy poslancem či senátorem, tak bych hlasoval pro.

Tolik Petr Kolman z Masarykovy univerzity v Brně.

Dále bych si dovolil citoval několik informací z diplomové práce na téma Organizovaný zločin na území České republiky a boj s ním a několik odborných pasáží z důležitých knih, s nimiž vás teď seznámím. Byla to diplomka Markéty Hlucháňové z let 2005 až 2006.

Organizovaný zločin v kterékoliv ze svých podob a forem představuje vážné ohrožení samotné existence lidské společnosti, demokratických zásad a principů, na kterých je založena, vyvolává silný pocit ohrožení u samotných občanů a snižuje tak kvalitu jejich života. Bez nadsázky ho lze jistě nazvat hrozivým fenoménem minulého, ale i tohoto století. Století, které zaplavuje svět bez rozdílu, vybírajíc si lidské životy a zasahujíc do všech sfér lidského života s cílem přizpůsobení si této společnosti k obrazu svému. Je to právě organizovaný zločin, který se stal v celosvětovém měřítku jedním z globálních problémů současného světa. Sleduje pouze jeden cíl, a to dosahování co nejvyšších ilegálních zisků bez ohledu na prostředky, které k tomuto cíli použijí. Osobám, které řídí svět organizovaného zločinu z nejvyšších pater hierarchistické struktury mafií, zločinných spolčení a zločineckých organizací, je pak díky těmto abnormálním ziskům umožněn bezbariérový přístup k nejvyšším mocenským strukturám a centrům, které jsou pak mafií ovlivňovány a korumpovány. Za zvlášť nebezpečné můžeme považovat zejména pronikání do legálních hospodářských struktur a korupce představitelů hospodářství, bankovnictví, státní správy i orgánů trestního řízení. To, společně s dalšími faktory, vytváří z organizovaného zločinu v porovnání s běžnou kriminalitou jev mimořádné společenské nebezpečnosti.

Mezi domény organizovaného zločinu patří snad všechny lukrativní nelegální činnosti vyskytující se v naší společnosti. Jde zejména o obchod s omamnými a psychotropními látkami, obchod se zbraněmi a výbušninami, obchod s radioaktivními materiály, krádeže a převozy motorových vozidel, krádeže uměleckých předmětů, padělání, převaděčství a obchod s lidmi včetně prostituce, a konečně praní špinavých peněz a finanční podvody, to vše doprovázeno jevy jako korupce, násilné projevy a vydírání, vraždy na objednávku, racketeering a podobně.

Tomuto společenskopatologickému jevu nadnárodního významu je potřeba čelit s co možná nejvyšším možným nasazením a co možná nejvyšší možnou podporou ze strany státu. Zákonodárce k tomu dává orgánům činným v trestním řízení zákonné prostředky, jejichž efektivita v praxi někdy bývá diskutabilní, a proto se stále objevují návrhy a podněty k řešení a zefektivnění boje s organizovaným zločinem. Otázkou však dosud zůstává problém proporcionality mezi celospolečenskými zájmy na tom, aby byl tento jev podchycen a zlikvidován v samém zárodku, tj. na ochraně bezpečnosti společnosti, a zájmem jednotlivce, do jehož ústavně daných práv a svobod může tímto být velmi zasahováno.

Čili definice organizovaného zločinu - a teď budu citovat pana Musila, Novotného Kriminologie, druhé vydání, Praha, ASPI Publishing 2004, strana 324.

Organizovaná kriminalita je soustavná a plánovitá trestná činnost páchaná hierarchicky strukturovanou skupinou osob, mezi nimiž existuje dělba činnosti. Jejím primárním cílem je dosažení vysokého zisku. Lze ji ovšem také definovat jako nezákonnou činnost více než dvou osob konanou systematicky po delší dobu, zaměřenou na získání finančního prospěchu a využívající k tomu násilně získaného vlivu v prostředcích obchodu, průmyslu, médií, politických a soudních kruhů. Konec citace.

Pracovníci Interpolu se na mezinárodním sympoziu o organizovaném zločinu ve Svatém Cloudu v květnu 1988 shodli na následující definici: Libovolná skupina s korporační strukturou, jejímž předním cílem je získat peníze nezákonnou činnosti a jež ke svému přežití často používá zastrašovací a korupční metody.

Mezinárodní úmluva OSN proti nadnárodnímu organizovanému zločinu přijala tuto charakteristiku: Skupina organizovaného zločinu znamená strukturovanou skupinu tří či více osob existující po určité časové období a jednající ve vzájemné shodě za účelem spáchání jednoho či více závažných trestných činů či trestných činů stanovených v souladu s úmluvou OSN za účelem získání přímého či nepřímého finančního či jiného hmotného prospěchu.

Pod tímto pojmem je také možno rozumět druh skupinové trestné činnosti páchané organizovanou zločineckou skupinou nebo zločineckou organizací vyznačující se dlouhodobostí, dělbou činností, plánovitostí a orientací na vysoký zisk nebo na získání vlivu na veřejný život. Teď jsem citoval z Musila "Připravit se včas na boj s organizovanou kriminalitou" v časopisu Československá kriminalistika, ročník 92, číslo 2, strana 97.

Posledním vymezením organizovaného zločinu je soubor identifikačních znaků, které používá Evropská unie. Těmi jsou: spolupráce nejméně tří osob, podezření ze spáchání závažné trestné činnosti, činnost zaměřená na honbu za ziskem, v organizaci má každý člen své konkrétní a specifické úkoly, činnost je dlouhodobá, v organizaci panuje určitá forma kázně a kontrolních mechanismů, trestná činnost se objevuje na mezinárodní úrovni, používání násilí a dalších forem nátlakových prostředků, praní špinavých peněz, to znamená legalizace nabytých prostředků, ovlivňování veřejných činitelů, politiků, médií, soudců nebo oblastí ekonomického sektoru. Je zapotřebí, aby byly obligatorně naplněny první tři znaky, to znamená spolupráce více než dvou osob. Cílem je dosažení zisku a podezření ze spáchání závažné trestné činnosti a kterékoliv další tři z výše uvedeného. Z tohoto je vidět, jak je organizovaný zločin už ve svých definicích velice nebezpečný a že je nutné se velmi podrobně zabývat bojem s ním a velmi se zaměřit na jednotlivé paragrafy s cílem organizovanému zločinu čelit.

Skupiny organizovaného zločinu představují společensky velmi nebezpečný jev nejen proto, že jsou vysoce organizované, že disponují značnými finančními prostředky, špičkovou technikou, dokonalými informacemi, že neváhají před účelovým použitím násilí a nevybíravých metod nátlaku, ale zejména proto, že se pokoušejí korumpovat, kompromitovat a zneužívat oficiální společenské instituce. Je totiž podstatným rysem organizovaného zločinu, že kromě úsilí o dosahování maximálních zisků vyvíjí rovněž snahu o zabezpečení maximální bezpečnosti svého podnikání a dosažených zisků, a to jak cestou jejich legálního investování, tak cestou korupce, kompromitování a nátlaku vůči orgánům činným v trestním řízení a vůči dalším společenským, ekonomickým a politickým institucím.

Dalším problémem, dámy a pánové, je vznik takzvané paralelní společnosti. V organizované kriminalitě se jedná o sled určitých událostí: získání zboží, jeho uplatnění na trhu, případně realizace určité služby, maximalizace zisku a následně jeho legalizace. Výsledkem jsou pak ohromné zisky, které jsou ve značné míře spotřebovány, použity k boji s konkurencí nebo k zajištění beztrestnosti, a nemalý zbytek je potřeba do legálního hospodářského systému nějakým způsobem infiltrovat. V tomto legálním prostředí pak začne působit i organizovaný zločin a zaujímá silné rozhodovací pozice. Hrozbou pro tento dříve legální systém je nejenom samotné praní špinavých peněz, ale i přijímání určitých praktik a chování dříve typických pouze pro kriminální prostředí, jakými jsou například podvodné machinace, pojišťovací podvody, zastrašování, používání násilí a s jeho pomocí udržování monopolních cen, ničení konkurence a podobně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP