Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
12. února 2010 v 9.01 hodin
Přítomno: 162 poslanců

 

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, rád bych přivítal i členy vlády, ale zatím je tady nevidím... Ale už vidím, jak přichází pan ministr Tošovský.

Dovolte mi, abych zahájil další jednací den 68. schůze Poslanecké sněmovny, je to pro 68. schůzi druhý jednací den. Všechny vás tady vítám.

Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Pan poslanec Jiří Pospíšil má náhradní kartu č. 2, pan poslanec Oldřich Vojíř náhradní kartu č. 10, paní poslankyně Ivana Levá náhradní kartu č. 24 a paní poslankyně Lenka Mazuchová náhradní kartu č. 19.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: Vlasta Bohdalová, Zuzana Domesová, Eva Dundáčková, Petr Gandalovič, Jan Hamáček, Věra Jakubková, Tomáš Kvapil, Pavel Ploc, David Rath, Aleš Řebíček, Pavel Severa, Josef Smýkal, Pavel Svoboda, Vlastimil Tlustý a Václav Votava.

Z členů vlády o svoji omluvu požádali ministerský předseda Jan Fischer, místopředseda vlády Martin Barták a ministři Juraj Chmiel, Jan Kohout - ten až od 15 hodin z důvodu zahraniční cesty, Daniela Kovářová, Martin Pecina, Václav Riedlbauch, Miroslava Kopicová, Gustáv Slamečka, Jakub Šebesta, Petr Šimerka, Rostislav Vondruška a Pavel Zářecký.

To by měly být všechny náhradní karty a všechny omluvy.

Chtěl vás nejprve informovat, že v úterý jsme odhlasovali zařazení bodů z bloku třetích čtení body 6, 7, 8 a 9, sněmovní tisky 939, 788, 798 a 959, na dnešní 9. hodinu ranní, i s tím vědomím, že schůze je svolána podle § 51 odst. 4, to znamená, že bychom nyní měli pokračovat body 2, 3, 4 a 5 podle jednoho výkladu, podle rozhodnutí Sněmovny pak body 6, 7, 8 a 9.

Nyní vystoupí pan poslanec Petr Tluchoř a potom pan předseda Cyril Svoboda se svými vyjádřeními. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Krásné dobré ráno, dámy a pánové. Já jsem velmi rád, že stanovisko legislativního odboru z velké části potvrdilo naše výhrady, které jsme měli při přerušení 68. schůze, a jasně řekl, že není možné v tuto chvíli pokračovat ve třetích čteních, protože nebyly projednány předcházející body této schůze, která je otevřena. A já jenom chci upozornit, že pokud by snad nějaká většina v této Sněmovně přesto hrubým překroucením jednacího řádu a porušením zákona k tomu přistoupila, že se nepochybně vystavuje riziku, že takový krok může být v budoucnu kdykoliv napaden.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Nyní pan poslanec Cyril Svoboda.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Pane místopředsedo, já mám návrh na změnu našeho programu, i s argumentem, který teď řekl pan předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, že bychom mohli rozhodnout takto: Můj návrh zní, abychom se vrátili hlasováním k řádné schůzi Poslanecké sněmovny, a to k 67. schůzi, to bychom měli rozhodnout hlasováním. A kdybychom takto rozhodli, tak navrhuji, aby prvním bodem našeho jednání byl bod 99, sněmovní tisk 939, a druhým bodem bod 86, sněmovní tisk 788. Jde o úpravu mateřské, abychom učinili jeden krok a rozhodli konečně tuto mateřskou a netáhli to tady donekonečna. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan poslanec Cyril Svoboda v podstatě navrhuje vyřešit spor o § 54 odst. 8 tím, že přerušíme 68. schůzi a zahájíme přerušenou 67. schůzi, kde bychom tento pořad mohli měnit jakkoliv. Je to návrh, o kterém dám hlasovat bez rozpravy. Ale hlásí se ještě s přednostním právem pan poslanec Petr Tluchoř, prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Já nezpochybňuji právo takovýto návrh vznést. Nicméně chci upozornit na to, do jak absurdní situace se dostáváme, že máme čtyři otevřené mimořádné schůze a kvůli neschopnosti tuto věc vyřešit účelově tuto věc řešíme. Pan předseda má jistě právo takový návrh vznést, my ho rozhodně nepodpoříme, ale chci jen upozornit na absurdnost této situace.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan předseda klubu ČSSD Bohuslav Sobotka. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, já bych chtěl také podpořit návrh pana poslance Svobody. Myslím, že nám to ušetří zbytečné debaty o interpretaci jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Souhlasím s panem předsedou Tluchořem, že jsme v absurdní situaci, a myslím si, že především by měl pan poslanec Tluchoř a celý poslanecký klub ODS zpytovat své svědomí, proč jsme se dostali do této absurdní situace. ODS se rozhodla zvolit metodu obstrukce, díky této metodě obstrukce jsme nebyli schopni dokončit ani řádnou schůzi Poslanecké sněmovny v termínu, ani svolané mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. A situace je absurdní také proto, že dvě z těchto čtyř schůzí svolala Občanská demokratická strana, takže si myslím, že není možné, aby tady nyní vystupoval pan poslanec Tluchoř a divil se, že jsme v absurdní situaci několika nedokončených schůzí Poslanecké sněmovny, když tady ODS tři týdny zdržuje a prakticky zastavila chod české Poslanecké sněmovny a nejsme schopni projednat desítky návrhů zákonů, které čekají na projednání. Já si to nedokáži vysvětlit jinak než momentální ztrátou paměti na straně poslanců Občanské demokratické strany. Já jsem považoval za důležité jim připomenout, co se tady minulé tři týdny dělo. Já si to pamatuji a věřím, že si to kromě mě ještě pamatuje také někdo jiný. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD a KSČM.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Já jsem chtěl dát hlasovat bez rozpravy. A protože předsedové klubů mají přednostní právo a zatím se hlásí v pořadí, které respektuji, tak nyní pan předseda klubu KSČM Pavel Kováčik, poté ještě pan předseda klubu ODS Petr Tluchoř. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já za ně děkuji, pane předsedající. Paní a pánové, přeji vám dobrý den. Návrh pana kolegy Svobody považuji za velmi logický, budeme ho podporovat. Budeme ho podporovat zejména proto, že vedle obsahu, který je nezpochybnitelný a kvůli kterému vlastně celé ty tři týdny probíhají v tomto sále dosud nevídané obstrukce, tak i z hlediska formálního, že je to poslední pokus o to 67., tedy řádnou schůzi, dovést k nějakému rozumnému konci.***




Přihlásit/registrovat se do ISP