(9.10 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Bude-li pokračovat postup, který uplatňovala Občanská demokratická strana po celé tři týdny, pak už nezbývá, a já vám to zatím jenom dávám do hlav, skončeme tuto schůzi, tedy 67., vyřaďme zbývající body, dohodněme se o tom, co je třeba udělat bezprostředně nutně pro chod státu, pro lidi, co je třeba honem rychle ještě do voleb dokončit, a domluvme se na tom napříč. Sejděme se na další březnové schůzi, případně na dalších mimořádných schůzích. Je třeba do toho procesu vtáhnout i vládu, aby i vláda řekla, co z těch vládních návrhů, které jsou, je bezprostředně nutné pro chod státu, a dohodněme se na tom, že budeme postupovat tímto způsobem. Jinak nám všem, kolegyně a kolegové, hrozí, že volební kampaň budeme dělat nadarmo, že lidé, které budeme oslovovat, budou mít před očima obraz, který jsme tu vytvořili, a musím říci, že selektivně vytvořili, ale hromadně budeme posuzováni, a že k těm volbám prostě nepůjdou.

Já se omlouvám, že mluvím trochu hlasitěji, ale víte, když mluvíte s lidmi na ulicích, tak oni mluví podobně hlasitě - o nás. A není to nic lichotivého. Vzpamatujme se a vezměme rozum do hrsti! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Než se ujme slova pan poslanec Petr Tluchoř ještě oznamuji, že pan poslanec Michal Doktor má náhradní kartu číslo 6.

Nyní má slovo předseda klubu ODS Petr Tluchoř. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Já jsem rád, že se pan předseda Sobotka přihlásil k jakési paměti. Možná by stálo za to, kdyby v té paměti zapátral ještě trochu déle a uvědomil si, že ta absurdní situace není kvůli tomu, že tady začala před třemi týdny schůze, ale že vznikla kvůli tomu, že Jiří Paroubek, tedy jeho šéf, shodil vládu, úspěšnou vládu, uprostřed českého předsednictví (bouchání do lavic a projevy nesouhlasu z lavic poslanců sociální demokracie.) - děkuji, dámy a pánové - když neměl připravené žádné náhradní řešení. Žádné řešení, které by tuto zemi posunulo trochu kupředu. Takové řešení neměl, shodil vládu, a teď jsme v této situaci.

Chci potvrdit slova pana předsedy Kováčika. Ano, taková dokonce byla dohoda, pane předsedo. Taková byla dohoda, že do předčasných voleb budeme dělat pouze zákony, na kterých bude široká shoda, že se nebude nikdo snažit proválcovat tady nějaké zákony, které budou čistě partikulární a čistě na bázi nějakých sto jedna sto dva hlasů. Bohužel tuto dohodu opět porušil Jiří Paroubek, když volby shodil ze dne na den. Jestli si vzpomínáme, jeden den jsme tady hlasovali o tom, že se Poslanecká sněmovna rozpustí, nebo tedy o ústavním zákonu, který by to umožňoval, a druhý den ráno se probudil a zjistil, že ta situace je jiná, že už mu to úplně nevyhovuje, protože by mohl ty volby prohrát. Čili pane předsedo Sobotko, pokud - prostřednictvím předsedajícího samozřejmě - pokud pátráte ve své paměti, pátrejte prosím dostatečně hluboko. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě jednou pan předseda Pavel Kováčik, poté ještě jednou pan předseda Bohuslav Sobotka. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Pane předsedo Tluchoři prostřednictvím pana předsedajícího, výzva k hloubce pátrání v paměti by měla skončit i u vás, a to v okamžiku hlasování o shození vlády Mirka Topolánka. A jestliže si to nepamatujete, jen připomínám, že ty rozhodující hlasy, kterými vláda Mirka Topolánka padla, nebyly ani hlasy sociální demokracie, ani hlasy KSČM, ale ten rozhodující hlas, dva tři byly hlasy lidí, kteří byli zvoleni na kandidátce ODS.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan předseda Bohuslav Sobotka a pak už snad budeme moci hlasovat. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Já už nebudu dál vystupovat. Chtěl bych, abychom skutečně rozhodli o návrhu pana poslance Svobody, který řeší tu procedurálně složitou situaci myslím způsobem, na kterém tady najde většina členů Poslanecké sněmovny shodu. Ale chtěl bych pouze konstatovat, že kromě paměti začali kolegové z ODS ztrácet také zrak, protože ignorovat existenci vlády, která tady dnes sice není fyzicky přítomna, ale je v České republice, tak to si myslím, že je docela zvláštní. Řešení tady přece bylo a řešení tady je. Vznikla vláda Jana Fischera. Tato vláda se těší větší důvěře, než se těšila vláda Mirka Topolánka. Já jsem také přesvědčen o tom, že tato vláda je pro naši zemi lepší vládou, než byla vláda Mirka Topolánka. Čili řešení se našlo, řešení tady funguje, země je spravována. Je důležité, aby občané měli konečně možnost rozhodnout ve volbách o tom, jaké další politické řešení pro další čtyři roky tady v naší zemi bude. Já si myslím, že se nemusíme vracet k pádu Topolánkovy vlády. Já jsem přesvědčen o tom, že kromě členů ODS, a možná jenom části, už na to období nikdo s dojetím nevzpomíná. Většina lidí je ráda, že se našlo jiné řešení, než byla vláda Mirka Topolánka, které v době jejího konce důvěřovalo jen snad něco kolem 30 % obyvatel České republiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní ještě jednou pan předseda Petr Tluchoř. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Já už jen opravdu velmi krátce k panu předsedovi Kováčikovi. Obdivuji jeho schopnost najít ty rozhodující hlasy. Dvacet čtyři dvacet šest poslanců KSČM nepochybně hlasovalo pro vyslovení nedůvěry této vládě a není možné se z toho vylhat tím, že pro to hlasoval i někdo jiný. To prostě není možné.

A panu předsedovi Sobotkovi jenom chci říct: Jistě, zapomeňme na cokoliv. Rozumím tomu, že chce zapomenout například na to, že do té absurdní situace dnešního rána jsme se dostali tím, že většina sociální demokracie a komunisté v této Sněmovně porušili zákon o jednacím řádu a předřadili bod ve třetím čtení, což prostě nebylo možné. Já jsem tady proti tomu protestoval. Většina rozhodla, že porušovat zákon možné je, a já před tímto výkladem velmi intenzivně varuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já samozřejmě udělím slovo panu předsedovi Pavlu Kováčikovi, jenom upozorňuji, že nemohu potvrdit, že by paní místopředsedkyně Miroslava Němcová porušila zákon o jednacím řádu. Podle mého soudu se postupovalo podle jednacího řádu a výklad § 54 odst. 8 byl udělán rozhodnutím Sněmovny! Prosím, vyjadřujme se korektně.

Prosím, pan předseda Pavel Kováčik, poté pan předseda Petr Tluchoř.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Až pomine tato drobná vichřička, tak se k tomu koneckonců, tedy k té práci, budeme muset vrátit a budeme muset začít hlasovat a přestaňme se natahovat.

Ale jenom pro pořádek. Nesnesu, když mě a mé kolegy z klubu někdo obviňuje ze lhaní. My jsme předem jako opoziční strana přece říkali, že vláda Mirka Topolánka je špatná, že škodí lidem a že budeme všichni hlasovat pro její pád. My jsme to dopředu řekli, jako opozice levicová proti vládě pravicové byl náš postup naprosto přirozený. Jen nechápu, jak se mohlo stát, že lidé zvolení na kandidátce ODS za program ODS proti této vlastní pravicové vládě hlasovali. Proto to byly ty rozhodující hlasy, protože sociální demokracie a KSČM dohromady neměla dostatečný počet hlasů na to, aby tato vláda padla.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Ještě pan předseda Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Já už se tady nechci přít s panem předsedou Kováčikem, které hlasy jsou v které situaci rozhodující, ale chci velmi důrazně, pane předsedající, protestovat proti vašemu překračování, nebo přesněji porušování zákona o jednacím řádu tím, že zneužíváte své role předsedajícího, a rozprava, která tady probíhá, nebo debata, která tady probíhá, tak zneužíváte toho, že sedíte na empiru a že komentujete tuto situaci. Pokud se chcete do této debaty zapojit, je vaší povinností podle zákona o jednacím řádu empire opustit a přihlásit se s přednostním právem a vystoupit zde. Prosím, nedělejte to, znovu potvrzujete, že pokud existuje většina, pokud existuje síla, neplatí zákon. Já znovu proti tomu protestuji! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP