(18.00 hodin)
(pokračuje Kovářová)

Dne 30. 11. 2009 byla z pohledu dozorového státního zastupitelství, které - zopakuji ještě jednou pro jednoznačnost, abychom hovořili o orgánech, které skutečně tyto věci měly na starosti, tak po dobu trestního řízení dozor nad zachováním zákonnosti v přípravném řízení vykonávalo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Dohled potom byl vykonáván Městským státním zastupitelstvím.

Poté co 30. listopadu loňského roku rozhodl policejní orgán o odložení, tak nejvyšší státní zástupkyně vyhodnotila spisový materiál, a to tak, že 2. 12. rozhodla o provedení kontroly skončené věci. Podle mých informací by tato kontrola měla být v dohledné době, nejpozději do poloviny března, ukončena a potom bychom viděli, jaké závěry Nejvyšší státní zastupitelství uvede.

Z mých informací a podkladů vyplývá, že kontrolu je nutné zaměřit na zákonnost a odůvodnění postupu prověřování s důrazem na zjištění, zda v uvedené trestní věci bylo provedeno dostatečné dokazování ve smyslu trestního řádu. Všichni, co sledujeme média, víme, že v posledních dnech jsme byli konfrontováni se zjištěními ze strany zahraničí, zejména z Anglie a z Rakouska. Já mám informace o tom, že nejvyšší státní zástupkyně se tento týden obrátila do zahraničí, zejména do Anglie, s žádostí o pomoc, a předpokládám vzhledem k aktuálním informacím, které včerejšího dne proběhly v médiích, že bude v těchto krocích pokračovat i ve vztahu k rakouské straně.

Ze své pozice mohu říci, že podpořím všechny kroky, které povedou k vyšetření všech věcí a všech informací a budu tuto věc z této pozice sledovat. Pokud si Sněmovna ode mne vyžádá další informace, samozřejmě vám je poskytnu, s tím, že za chvíli, až si vyslechnete vystoupení náměstka nejvyšší státní zástupkyně, vezměte prosím jen na vědomí, že on je vázán povinností mlčenlivosti zejména ke skutkovým zjištěním, která v tom trestním spise jsou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni spravedlnosti Daniele Kovářové. Ještě než budeme pokračovat, podám informaci z poslaneckého klubu Strany zelených, která je nejen pro mne, ale i pro vás, kteří jste zpochybňovali případnou možnost paní poslankyně Kateřiny Jacques ověřovat zápis. Paní poslankyně Kateřina Jacques sleduje jednání Poslanecké sněmovny ze své poslanecké kanceláře, protože je nastydlá a nechce nakazit sousedící kolegy poslance. Rozhodujícího hlasování se zúčastní. Je to realita. Já to beru jako informaci nejen pro mne, ale pro řídícího, protože samozřejmě ona nezpochybnila, nikdo nenavrhl výměnu toho, kdo bude ověřovat schůzi, a podle mého soudu si svou povinnost splní. Považuji to za informaci, která je pro nás dostatečná.

Budeme pokračovat v úvodních slovech, a poslední úvodní slovo v této věci bude mít pan náměstek nejvyšší státní zástupkyně pan Karel Černovský. Prosím, pane náměstku, máte slovo.

 

Náměstek nejvyšší státní zástupkyně Karel Černovský Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, moje role je ztížena o to, že mí tři předřečníci zde hovořili o faktech ze spisů, které se týkají vyšetřování nákupu a leasingu gripenů JAS-39. Abych neopakoval všechna fakta týkající se zahájení prověřování podle § 158/3 v roce 2002, považuji za nutné říci datum 30. 11. 2009, kdy policejní orgán ÚOKFK SKPV Policie České republiky usnesením podle § 159a odst. 1 trestního řádu odložil tuto věc k prověřování. Dne 2. 12. nejvyšší státní zástupkyně využila svého zákonného práva a podle § 12 odst. 3 zákona o státním zastupitelství nařídila kontrolu skončené věci, na základě které byly veškeré spisové materiály této věci se týkající shromážděny a byly předloženy Nejvyššímu státnímu zastupitelství.

Domnívám se, že by pány poslance a paní poslankyně mohla zajímat skutečnost, že v průběhu celého vyšetřování, to znamená od roku 2002 do roku 2009, jak již bylo naznačeno mými předřečníky, byla čilá mezinárodní justiční spolupráce. Pouze zkratkovitě: Bylo vyžádáno pět žádostí o právní pomoc do České republiky ze strany justičních orgánů Velké Británie, což bylo ve čtyřech případech. Jedna právní pomoc byla ze Švédského království. Tři žádosti o právní pomoc byly směrovány z České republiky k zahraničním partnerům. V jednom případě se jednalo o právní pomoc do Švédského království a dvě do Velké Británie. Kromě těchto mezinárodních právních pomocí se v této věci konaly i tzv. koordinační schůzky. Smyslem koordinačních schůzek je, aby zainteresovaní policisté, vyšetřující soudci nebo prokurátoři a státní zástupci dohodli procesní postupy, jak v konkrétní věci dále postupovat. Celkem se konalo osm koordinačních schůzek, z toho tři byly konány v Praze v České republice, jedna se konala v Londýně a čtyři koordinační schůzky byly konány v sídle Eurojustu v Haagu. Těchto koordinačních schůzek se účastnili zástupci Velké Británie, Švédska, Švýcarska, Lichtenštejnska, Rakouska, Spojených států a Rumunska.

Jak již zmínila paní ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, nejvyšší státní zástupkyně kontrolu skončené věci nařídila tak, aby její výsledky byly zpracovány a předloženy nejpozději do poloviny měsíce března. To znamená očekáváme nejpozději do 15. března letošního roku, že kontrola skončené věci bude provedena a skončena. Nejvyšší státní zástupkyně se na základě informací ze sdělovacích prostředků a z internetu rozhodla obrátit na paní generální prokurátorku Velké Británie, Anglie a Skotska, paní baronku Scotland of Asthal, s žádostí o ověření informací, které přinesly sdělovací prostředky v této souvislosti, jakož i o doplnění dalších relevantních informací.

Na závěr mého vystoupení mi dovolte akcentovat to, co již tady bylo řečeno. Odpovědnost mělo za výkon dozoru Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 a dohled podle zákona o státním zastupitelství vykonávalo Městské státní zastupitelství v Praze. Nejvyšší státní zastupitelství podle platného zákona o státním zastupitelství nemělo oprávnění jakýmkoli způsobem ingerovat do probíhajícího trestního řízení a právě až nařízená kontrola skončené věci umožňuje Nejvyššímu státnímu zastupitelství se s celou věcí seznámit, a to na základě vyšetřovacího spisu, který byl Policií České republiky předložen.

Domnívám, že moje informace byly logickým uzavřením všech informací, které tady zazněly z úst pana ministra vnitra, paní ministryně spravedlnosti, policejního prezidenta, doplněné zprávou Nejvyššího státního zastupitelství. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu náměstkovi nejvyšší státní zástupkyně panu Karlu Černovskému a otevřu rozpravu. Do rozpravy mám zatím přihlášeny pány poslance Nečase, Sobotku, Tejce, Vidíma a Duba. Nyní tedy vyzvu pana poslance Petra Nečase, aby zahájil rozpravu svým vystoupením, a zároveň, než tak učiní, se ho zeptám, jestli podle parlamentních zvyklostí je ochoten vykonávat funkci zpravodaje. Je tomu tak, tak to tak učiníme. Pane poslanče, máte slovo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP