(18.10 hodin)

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, já začnu jednoduchým konstatováním: Pan ministr Pecina nezklamal. Opravdu nezklamal, jeho bagatelizace této záležitosti je prostě neuvěřitelná. Označil kauzu, která je velmi vážná, za mediální bublinu, aniž zná její podstatu, a dokonce za bublinu, která rychle splaskla.

Vážený pane ministře Pecino, chtěl bych vám připomenout, že i vy sám jste konstatoval, že Policie České republiky již jednou jednoznačně došla k závěru, že trestný čin korupce se stal. Stal se, jenom se nepodařilo zatím ztotožnit pachatele. Chtěl bych vám připomenout, že renomovaná zahraniční kompetentní autorita jednoznačně konstatovala v této kauze, že se obžalovaný, v tomto případě tedy Alfons Mensdorff-Pouilly, spojil za účelem korupčních plateb neznámým představitelům a dalším agentům vlád některých středoevropských a východoevropských zemí včetně České republiky, Maďarska a Rakouska. U soudu, jak upozornila britská média ve Westminsteru v minulém týdnu, jednoznačně zazněla konstatování ze strany právníků britského protikorupčního úřadu, od roku 2002 British Aerospace používal korupční praktiky, aby získal lukrativní smlouvy na dodávky bojových letadel ve střední Evropě. Dále jednoznačně prohlásili - opět cituji - že se jednalo o propracovanou a pečlivě naplánovanou operaci zahrnující vysoké představitele British Aerospace. Člověk, který byl v této věci vyšetřován a byl ve vyšetřovací vazbě, tedy Mensdorff-Pouilly, podle pracovníků speciálního protikorupčního úřadu Velké Británie uplácel - nyní cituji - státní představitele, aby dávali přednost nabídce British Aerospace na dodávky gripenů.

Chtěl bych jednoznačně konstatovat, pane ministře vnitra, že kdybyste si pečlivěji připravil své podklady, tak byste věděl, že nic z těchto jednoznačných tvrzení britský protikorupční úřad neodvolal a nezměnil. To, že došlo k tzv. mimosoudnímu vyrovnání, kdy za přiznání jiných prohřešků a zaplacení rekordně vysoké pokuty odpovídající výši 8,6 mld. Kč došlo k zastavení, resp. k nepokračování dalšího šetření korupce, neznamená, že by britské úřady přehodnotily svůj názor, že ke korupci došlo. Pouze - a teď musím říci, že jsem tímto tvrzením překvapen, nicméně britské orgány konstatovaly, že je ve veřejném zájmu, aby toto vyšetřování korupce nepokračovalo.

Já teď pomíjím, jak je možné, že ve spojenecké zemi, kterou je Velká Británie v případě zbrojních dodávek, podezření z korupce u spojenců a nevyšetřování této korupce je považováno za veřejný zájem, ale to nechť prosím zaznamená česká veřejnost, zaznamená to mimochodem Ministerstvo obrany, zda to není důvod, aby všechny britské zbrojní firmy za těchto okolností byly okamžitě zařazeny na tzv. black list firem, které se nesmějí ucházet o veřejné zakázky v České republice, protože jestli je v Británii možné, aby firma korumpovala, a když se na to přijde, tak se vyplatila dalším úplatkem státu, v tomto případě pokutou, a ve veřejném zájmu bylo zastaveno nebo přerušeno vyšetřování, no tak to já myslím, že bychom si líbit asi neměli nechat.

Nicméně, pane ministře vnitra, jednoznačně jak česká policie, tak britské orgány konstatovaly, že ke korupci došlo. Jestli vy toto považujete za mediální bublinu, která rychle splaskla, tak to mi tedy dovolte, abych vyjádřil velký údiv! To mi tedy dovolte, abych skutečně zcela vážně tvrdil, že se poctivě snažíte odpracovat si svoji stranickou nominaci, protože jinak to vysvětlit nelze.

Já bych také chtěl velmi zdůraznit, že v kauze Gripen se jedná ve skutečnosti o dvě kauzy. a všimněte si, jak pan ministr vnitra, a teď nevím, jestli cíleně, nebo protože není informován, mluvil pouze o jedné z nich. Jedná se o kauzu nákupu letounů Gripen, což byla kauza za 60 miliard ukončená hlasováním Poslanecké sněmovny v roce 2002, a druhá kauza pronájmu letounů Gripen, která skončila v roce 2005 a je za 20 miliard korun. A já chci připomenout, že i podle konstatování britského protikorupčního úřadu se jednoznačně v případě Alfonse Mensdorffa-Pouillyho mluvilo o krocích, které činil mezi 1. lednem 2002 a 31. prosincem 2008, jinými slovy, byly sledovány aktivity v obou těchto kauzách, jak Gripen I, tak Gripen II.

Já mohu pouze suše analyticky konstatovat, a může si to každý vyhledat v příslušných hlasováních, že v příslušných hlasováních v červnu a v květnu 2002, kdy se jednalo o dluhopisovém programu na opatření letounů Gripen, nikdo, ani jeden poslanec nebo poslankyně, senátor, senátorka z Občanské demokratické strany nehlasovali pro. Naopak, s výjimkou dvou poslanců sociální demokracie, všichni poslanci, poslankyně, senátoři a senátorky sociální demokracie hlasovali pro, včetně všech současných špiček Poslanecké sněmovny, které jsou přítomny v Poslanecké sněmovně a tehdy byly ve Sněmovně, čili místopředsedů sociální demokracie Zaorálka, Sobotky, Urbana a Škromacha. To je jen suché konstatování z hlasovací listiny.

Za další. Já považuji za nesmírně závažné prohlášení rakouského předsedy vlády pana Wernera Faymanna, který vyjádřil velký podiv nad tím, že by snad v Rakousku nebylo možné pokračovat v trestním stíhání Alfonse Mensdorffa-Pouillyho, protože s údajným odvoláním na nemožnost dvojího stíhání v rámci evropské legislativy by toto bylo považováno za velký problém. Rakouský spolkový kancléř včera naprosto jednoznačně konstatoval: "Pokud by to mělo být tak, že se člověk kvůli korupci může v jedné zemi vykoupit a že to v další zemi platí, přestože jsou u nás zákony jiné, vidím potřebu jednat na evropské úrovni". To znamená takto je tento případ vnímán jako závažný. V případě, že by Rakousku nebylo umožněno pokračovat ve stíhání tohoto člověka, Alfonse Mensdorffa-Pouillyho, tak rakouský předseda vlády jednoznačně prohlašuje, že chce o této kauze jednat na nejvyšší evropské úrovni.

Pane ministře vnitra Pecino, tomu říkáte mediální bublina? Toto je velmi závažné a musím říct, že na rozdíl od vystoupení všech tří dalších vystupujících, kteří vystupovali velmi korektně, vystoupení pana ministra vnitra je neuvěřitelné a jeho bagatelizace těchto kroků je neslýchaná.

Já bych pouze suše konstatoval, že celá záležitost dostala úplně nové obrátky v únoru loňského roku, kdy rakouskými orgány činnými v trestním řízení byl zadržen a uveden do vazby Alfons Mensdorff-Pouilly. Chtěl bych konstatovat, že tím samozřejmě se tady objevily nové informace, a nyní se můžeme tázat, proč bylo toto vyšetřování u nás odloženo na konci loňského roku, ve stejném okamžiku, kdy naopak britský protikorupční úřad vznesl obvinění proti témuž člověku. Naprosto logicky se musím ptát, a měli bychom se tázat my všichni: Mají české orgány činné v trestním řízení naprosto stejné informace jako rakouské orgány a britské orgány, které pokračovaly v obvinění, vyslovily ho a v případě Rakušanů, jak lze vyvodit ze slov jak předsedy vlády, tak mimochodem ministra obrany Rakouské republiky, chtějí pokračovat v trestním stíhání? Mají čeští policisté ty samé informace, jako mají rakouští a britští policisté? Ano, nebo ne? To je otázka, kterou si máme klást. V případě, že ne, tak se musíme ptát, proč nemají stejné informace. V případě, že ano, tak se musíme tázat, jak je možné, že někde je vysloveno obvinění z korupce, ten člověk je obviněn, je vsazen do vyšetřovací vazby - a v České republice se stejnými informacemi je případ odložen bez toho, aby bylo vzneseno obvinění, a především bez toho, že by bylo konstatováno, že se skutek stal. To jsou závažné věci, které bychom si měli vyjasnit.***




Přihlásit/registrovat se do ISP