(18.50 hodin)
(pokračuje Klas)

Ekologický přínos biopaliv v posledních dvou letech zpochybnily po světě řady odborníků a institucí včetně Světové banky. Právě do Evropy se hned po užívání biopaliv začaly postupně dovážet levnější příměsi z Malajsie, Indie nebo Brazílie. Emise při jejich dovozu tak jejich ekologický přínos vlastně ruší. Do Anglie se dokonce dovážejí horší varianty biopaliv z asijského palmového oleje, které se dají používat jen v létě, nikoli v zimě. Výrobci aut a ekologové tvrdí, že biopaliva nemají negativní vliv na motory, ale petrolejářský průmysl přesto vydal doporučení jejich skladovatelnosti. Pohonné hmoty do pětiprocentního podílu biopaliv se mají spotřebovat do tří měsíců. Pokud by tedy majitel chtěl v zimě odstavit auto na delší dobu, měl by nádrž pro jistotu vyprázdnit. Čistá bionafta podle České asociace petrolejářů a obchodu vydrží asi jen měsíc.

Dámy a pánové, to znamená jedno: Pokud bude příští Sněmovna, která přijde po květnových volbách, řešit zákon o státních hmotných rezervách, které se mají navýšit z 90 na 120 dnů, budeme muset vytvořit státní hmotné rezervy pouze z čistých paliv, protože v těch zásobnících jsou déle než tři měsíce.

Takže to jsou biopaliva a jejich vliv na chod státu. V podstatě, když na jaře jedete autem, tak vidíte samá řepková pole, ale kukuřici a jiné smysluplné plodiny na jaře nevidíte.

Druhý příklad: větrné elektrárny. Využití větrníků na území České republiky je 15 procent maximálního výkonu. No to je legrace! V Dánsku, kde v podstatě, jak říkají, fouká pořád, u Baltu v Německu, tam se průměrně účinnost pohybuje kolem 30 procent. Kdybychom chtěli nahradit Jadernou elektrárnu Temelín - pouze, abyste si dokázali představit, jak ta problematika vypadá - větrníky, když to řeknu lidově, tak byste potřebovali 6 tisíc stožárů. To by ta česká krajina vypadala velmi hezky!

První větrná elektrárna byla postavena v 90. letech v Kuželově na Hodonínsku a byla vysoká pouhých 30 metrů. Současné větrníky dosahují výšky kolem 150 metrů. A víte proč? Protože oni objevili něco, co věděl už Isaac Newton: že čím výše, tak to víc fouká. To je logika! Takže to jsou větrné elektrárny.

Já jsem tady mluvil 11. února o tom, co znamená příval 23 tisíc megawattů z Německa, když fouká v listopadu, v únoru, březnu, a že s tím má Česká republika a ostatní přenosové soustavy v sousedních státech ohromné problémy.

Nyní bych si dovolil zmínit o třetím hitu, a to je hit, který projednáváme dneska, to jsou solární panely. Během dvou let - tady vidíte, jak je to velmi krátká doba - jsme se dostali do tak neúnosné situace, že v současné době jsou ve Sněmovně dva návrhy. Vládní a návrh kolegy Vojíře jako předsedy hospodářského výboru. Já jsem asi před měsícem jel kolem jednoho billboardu, a říkal jsem to panu poslanci Škromachovi - tam byl ještě lepší nápis než Sluníčko zadarmo! Tam byl nápis, který vystihuje podstatu těchto zelených hitů. Ten nápis zněl: Nechte Slunce vydělávat! Jistě si řada z vás vzpomene na krásnou písničku Pink Floydů Money. To znamená ekologie jsou peníze.

Tyto návrhy, které tady řešíme, se pokoušejí zabránit zdražení elektřiny během příštích tří let, a to v případě fyzických osob, a to už tady padlo, o 19 procent a pro podniky o 28 procent. A to by znamenalo významné navýšení inflace a ohrožení konkurenceschopnosti České republiky. Aby Česká republika nalákala investory do tzv. OZE, obnovitelných zdrojů energie, a dosáhla požadovaný podíl výroby ze slunce či větru, zavedla systém garantovaných výkupních cen. A o tom teď jednáme, protože Energetický regulační úřad neboli ERÚ se v současné době může pohybovat v koridoru, jak říkal kolega Vojíř, pouze 5 procent maximálně směrem dolů.

Představte si, že výkupní cena ze sluníčka - Nechte Slunce vydělávat! - je v České republice 12,15 koruny. Rakousko a Německo, a já neznám víc zelené státy, než jsou tyto dva, tak v Rakousku je to 7,50 koruny a v Německu 6,30. Tam to totiž už dávno pochopili. Jenom my tady o tom neustále dokola meleme a meleme, místo abychom se odhodlali k radikálnímu kroku a dali pravomoci ERÚ, aby mohl snižovat mnohem více ten koridor než jenom o 5 procent.

Dnes jste si mohli přečíst v denním tisku, že včera byli vyhozeni dva vysocí manažeři z ČEZu za to, že ČEZ Distribuce - mimochodem, v jejímž čele stál náš bývalý kolega poslanec Josef Holub - povolil mezi 3,5 tisícem megawattů, a dokonce podle některých institucí 6,5 tisíce megawattů ze sluníčka! To znamená na sto procent jistý blackout - tma, zima! A najednou předseda ERÚ říká: Já vlastně nevím. Jsou to dva tisíce, jsou to tři tisíce, nebo šest tisíc? Musíme to spočítat. Protože představte si, že ani odborný úřad neví, kolik žádostí bylo povoleno a v jaké výkonové výši. Tady platí úžasná rovnice. Představte si, kdybyste dělali zkoušku z matematiky, co byste asi dostali za známku, kdybyste napsali: Čím vyšší instalovaný výkon rovná se tím vyšší cena elektřiny. To je absolutní nesmysl. Ta rovnice může platit: Čím vyšší instalovaný výkon, tím nižší cena elektřiny. U nás je to přesně naopak. Už o tom mluvili kolegové. To je logika, kterou já prostě nechápu.

A konečně poslední zmínka, reakce na pana kolegu Bursíka. On tady mluvil o malých vodních elektrárnách. Dámy a pánové, to je to nejkrásnější, co na nás zbylo po našich předcích. To je skutečně lahůdka, vidět ty Francisovy turbíny, peltonovky a kaplanovky, protože to už se dneska nedělá! A to dělaly zlaté české ručičky na počátku 20. století - a ono to funguje! Ono to neustále funguje! A představte si, že ne Ministerstvo zemědělství, ale Ministerstvo životního prostředí zase přichází s neuvěřitelnou věcí! Chtějí stanovit průtok na potocích a říčkách tak, aby se ta krásná česká malá vodní díla prostě zastavila! To je logika. Děkuji vám. (Potlesk z levé části jednacího sálu)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Klasovi. Nyní faktická poznámka pan kolega Pavel Němec. Prosím.

 

Poslanec Pavel Němec: Já jenom stručnou poznámku. Já jsem tady v minulých dnech interpeloval pana premiéra a žádal jsem ho, aby byl zpracován návrh na řešení podpory fotovoltaiky tak, aby maximálně byli zvýhodněni malí odběratelé, domácnosti, a minimálně zvýhodněni ti spekulanti. A bohužel mě ovšem mrzí, že tento návrh tady dneska nemáme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Rovnou se ale zeptám, protože jste přihlášen - ne, stahujete svou řádnou přihlášku. Hlásí se ale pan poslanec Oldřich Vojíř. Má slovo.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Nevím, jestli to pana doktora Němce uspokojí, ale ten návrh, byť možná ne ideálně, jsem já připravil a bude podán v podrobné rozpravě, kde bude právě řekněme zdroj bez toho, ať už jsou jakékoli, do pěti kilowattů, brány tak, že se na ně nebude vztahovat klauzule na snížení. Tím totiž by došlo k tomu, že ty malé zdroje na baráčkách a podobně by měly efektivitu ekonomiky lepší, a to je ta pobídka, chceme-li to takto říkat. Zatímco u těch všech ostatních by to na to platilo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP