(12.10 hodin)
(pokračuje Bratský)

Dále navrhuji, aby za § 38e se vložil nový § 38f, který zní: Do práva autorského nezasahuje ten, kdo umožňuje příjem současného, úplného a nezměněného rozhlasového nebo televizního vysílání na přijímačích téže budovy, popřípadě komplexu budov k sobě prostorově nebo funkčně přináležejících, pomocí společných domovních antén za podmínky, že je umožněn příjem pouze zemského nebo satelitního vysílání nechráněného systémem podmíněného přístupu, a pokud společný příjem není využíván za účelem přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu.

A jako poslední navrhuji, aby ustanovení § 63 odst. 5 zákona podle pozměňovacího návrhu hospodářského výboru bylo celé vypuštěno, tedy aby byl vypuštěn přesně tento text: § 63 odst. 5. Úřad může podnikateli poskytujícímu veřejně dostupnou službu elektronických komunikací uložit rozhodnutím, aby provedl změnu všeobecných podmínek pro veřejně dostupnou službu elektronických komunikací, jsou-li v rozporu s tímto zákonem nebo prováděcími právními předpisy k tomuto zákonu nebo pokud je to nezbytné k dosažení ochrany spotřebitelů, a to z důvodu nekalých, klamavých nebo agresivních obchodních praktik nebo z důvodu diskriminace spotřebitele.

Zdůvodnění, které vypracoval pan profesor Gerloch, jsem opět předtím četl, nebudu ho tedy opakovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Bratskému a ptám se, zdali ještě někdo chce vystoupit. Ano, pan poslanec Klas v rámci podrobné rozpravy druhého čtení má příležitost k přednesení svých pozměňovacích návrhů.

 

Poslanec Jan Klas: Děkuji, pane místopředsedo. Já přednesu dva krátké pozměňující návrhy. Jenom bych si dovolil krátkou reakci na kolegu Melčáka, kterého si vážím, protože jsme v těch různých komisích udělali poměrně dost práce. Bohužel mě netěší, že se rozcházíme v tom názoru, v pohledu na zpravodajské služby. On dokonce přidal i Vojenské zpravodajství. To znamená jeho návrh je jaksi extendující a ten můj vychází z toho, že chci zabránit tomu, aby zpravodajská služba v tomto státě obecně byla o krok vpřed před parlamentní kontrolou. Víte, jak dlouho jsme řešili třeba občanskoprávní kontrolu Národního bezpečnostního úřadu. Nakonec ten zákon byl přijat. Ale také to bylo několik let, kdy jsme se snažili, aby vznikla komise, která kontroluje tento významný a důležitý úřad. A já si myslím, že dokud nebudeme mít zákon o kontrole, který bude umožňovat poslancům, nebo poslancům a senátorům dohromady, tak jako je to v cizích státech, přístup a mít informace o tom nejenom v případě policie, ale i v případě zpravodajských služeb, kdo je odposloucháván a proč, na koho jsou používána lokalizační data, tak si myslím, že požadavek zpravodajských služeb na prověřování nás členů komisí na nejvyšší stupeň utajení přísně tajné je zcela bezcenný kus papíru. A já si myslím, že - měl jsem možnost mluvit s celou řadou zahraničních odborníků, ředitelů zpravodajských služeb, že tam existuje právě něco, co u nás pořád nejde nastavit: důvěra mezi zpravodajskými službami a parlamentem, oběma komorami. Protože kontrola je tam většinou dělaná tak, že se skládá jak z poslanců, tak senátorů.

Takže dámy a pánové, můj návrh je zdůvodněn tím, co jsem říkal, že milerád poskytnu tyto pravomoci, po kterých služba volá - ale na stole neleží zákon o kontrole zpravodajských služeb. A současné pravomoci - a teď si dovolím prostřednictvím předsedajícího panu kolegovi: Víte sám nejlépe, pane kolego, že současné pravomoci stálé komise pro kontrolu BIS, stálé komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství jsou směšné a veškeré informace dané ústavním činitelům, poslancům, závisí pouze na rozhodnutí ředitele. To znamená ta verze, kterou jsme přijali v roce 1994, dámy a pánové, ta je hodně zastaralá.

Takže mi dovolte, abych přednesl dva krátké pozměňující návrhy. Za prvé vypustit novelizační bod číslo 97. Za druhé vypustit novelizační bod číslo 98. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Klasovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Hlásí se pan poslanec Jan Husák, prosím.

 

Poslanec Jan Husák: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Dámy a pánové, v rámci obecné i podrobné rozpravy zde zazněla řada podněcujících slov a chtěl bych se vyjádřit jenom k tomu: Bylo tady několik pozměňovacích návrhů, které zásadně zasahují jak do té základní předlohy, tak i do pozměňovacího návrhu, respektive usnesení hospodářského výboru. Teď je předčasné k těmto závěrům říkat stanoviska, budeme se tím podrobně zabývat a ve třetím čtení buď doporučíme, nebo nedoporučíme jednotlivé návrhy k přijetí.

Chtěl bych se ale pozastavit nad jednou věcí, která je limitující pro přijetí tohoto zákona, a to je právě pozměňovací návrh pana poslance Melčáka, který zde byl již zmiňován, ajá bych chtěl na toto téma jenom několik slov. Pozměňovacím návrhem, který byl přijat v rámci usnesení hospodářského výboru, byly tyto bezpečnostní služby, respektive poskytování informací, vyňaty z té předlohy, tak jak byla předložena předkladatelem. Pan Melčák ji rozšiřuje ještě o vojenskou kontrarozvědku. Já bych vás chtěl požádat o zvážení při hlasování ve třetím čtení, který návrh podpoříte, protože podle jednání s jednotlivými kluby tato část zákona je podle mého názoru limitující pro přijetí celé normy. Je to norma, která je určitě potřebná, aby byla schválena ještě v tomto volebním období, a chtěl bych - tedy ještě jednou apeluji, abyste zvážili, jakým způsobem se přikloníte k těmto pozměňovacím návrhům. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Hlásí se pan poslanec Melčák s faktickou poznámkou. Má k ní určitě příležitost.

 

Poslanec Miloš Melčák: Děkuji za udělení slova. Já se skutečně pokusím v rámci faktické odpovědět. Za prvé, návrh, aby tyto kompetence měla BIS, je obsažen ve vládním návrhu. Nevidím důvodu, že by vláda měla být kritizována za to, že tam dala BIS. Pro BIS existuje v této Sněmovně komise pro kontrolu. Zrovna tak existuje komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství. Určitě jste si povšimli, že službu, kterou zatím pod kontrolou tato Sněmovna nemá, a to je Úřad pro zahraniční styky a informace, tato kontrola není, a taky jsem tento úřad do toho pozměňovacího návrhu nezahrnul.

Opět si dovoluji na vás apelovat, zvažte jestli na tomto území mají mít větší kompetence zpravodajské služby České republiky, anebo jestli tady mají mít větší kompetence jiné organizace, které v této zemi - nechci použít zrovna slovo rejdí.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Melčákovi a hlásí se ještě pan poslanec Klas. Připomínám, že se nacházíme v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Jan Klas: Já vím, děkuji, pane místopředsedo, jen velmi krátce. Nevím, jestli tady mám říci otevřeně, co se děje ve světě zpravodajských služeb, ale aspoň naznačím. Jsou tady desítky tisíc lidí, na které nemáme vůbec zákon, a to jsou zaměstnanci soukromých bezpečnostních služeb. Tyto soukromé bezpečnostní služby jsou vybaveny lépe než česká kontrarozvědka.

Jak myslíte, pane kolego prostřednictvím předsedajícího, že se dělá zakázka na konkrétního politika? A pár teček. Prostě 70 tisíc lidí disponuje technikou lepší než BIS!***




Přihlásit/registrovat se do ISP