(12.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jeronýmu Tejcovi a ptám se, kdo další chce vystoupit. Pokud nikdo, tak rozpravu končím.

Nyní bychom měli rozhodnout o tom, zda budeme pokračovat podle § 90 odst. 5. Proto zvoním, abych sem pozval všechny zájemce o hlasování. Souhlasíte, pane zpravodaji?

 

Poslanec Michal Doktor: Pane předsedající, je to tak, souhlasím. Nezazněl žádný jiný návrh než návrhy na setrvání v režimu zrychleného projednání, to znamená postup podle § 90 odst. 2.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Dámy a pánové, já vás odhlásím, poprosím o novou registraci a přečtu usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1055 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahájil jsem hlasování, které má pořadové číslo 66. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 103 přihlášených poslanců pro 99, nikdo proti, takže toto usnesení bylo schváleno.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu v tuto chvíli. Nikdo se nehlásí, takže podrobnou rozpravu končím a je příležitost pro závěrečná slova. Pan ministr nehodlá využít svého práva, pan zpravodaj rovněž ne, takže přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o spotřebitelském úvěru a o změně některých zákonů podle sněmovního tisku 1055."

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 67. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 110 poslanců, pro 106, nikdo proti, takže usnesení bylo přijato.

 

Ukončili jsme projednávání tisku 1055 tak, že jsme zaznamenali významný úspěch. Děkuji, pane ministře, děkuji, pane zpravodaji.

 

Prosím, aby za mnou přišel předseda výboru pro životní prostředí, neboť se budeme věnovat vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 695, o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, je to tisk 1021.

10.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 695/2004 Sb., o podmínkách
obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů a o změně některých
zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně
ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší),
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1021/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr životního prostředí Jan Dusík. Pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr životního prostředí vlády ČR Jan Dusík Děkuji pěkně, pane předsedající. Dámy a pánové, vládní návrh novely zákona o obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů harmonizuje český právní řád s požadavky evropské směrnice 2008/101/ES o začlenění činností z oblasti letectví do systému obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Předkládanou novelou navrhujeme stávající zákon rozšířit o úpravu podmínek obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů vzniklých v oblasti letecké dopravy.

Od roku 2012 budou v systému EU ETS zařazeni všichni letečtí provozovatelé přistávající nebo vzlétající z letišť umístěných na území Evropské unie. Cílem novely zákona je stabilizace emisí z letecké dopravy na úrovni průměru emisí v letech 2004 až 2006. Provozovatelé letadel mohou požádat o přidělení emisních povolenek zdarma a zároveň proběhne dražba povolenek ve výši 15 % historických emisí. Peněžní prostředky takto získané budou použity na podporu výzkumu, vývoje, výroby a zavádění vhodnějších technologií a akcí vědeckotechnického rozvoje v oblasti snižování emisí skleníkových plynů z dopravy, zejména z civilního letectví.

Současně je Poslanecké sněmovně předložena k projednání jiná novela zákona 695/2004, a to senátní návrh zákona pod sněmovním tiskem 961. Tyto předložené novely není možné schválit samostatně, protože oba návrhy mění některá shodná ustanovení zákona a bez úpravy by vznikl jejich přijetím legislativní zmetek. Proto naše ministerstvo připravilo ve spolupráci s výborem pro životní prostředí komplexní pozměňovací návrh, který oba zákony spojuje do jednoho. Bez tohoto spojení by byl jeden nebo druhý návrh neprojednatelný.

Tento výborem přijatý komplexní pozměňovací návrh reaguje rovněž na připomínky vlády k senátnímu návrhu, posouvá termíny, které jsou v současné době nesplnitelné, a také doplňuje původní návrh o několik ustanovení majících za úkol transpozici malé části směrnice 2009/29/ES, jež je součástí klimaticko-energetického balíčku a která měla být transponována do konce minulého roku. Jedná se o nahlášení určitých údajů, na jejichž základě bude stanoveno celkové množství povolenek pro příští obchodovací období. Evropská komise v této věci Českou republiku neformálně upozornila na neprovedení transpozice, proto je vhodné tento krok co nejdříve provést.

Výbor pro životní prostředí schválil uvedený komplexní pozměňovací návrh a Ministerstvo životního prostředí podporuje jeho přijetí. Je to tak rovněž odsouhlaseno i s předkladateli druhého zmíněného návrhu zákona, se senátory.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro životní prostředí. Usnesení výboru máme k dispozici jako sněmovní tisk 1021/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj tohoto výboru pan poslanec Pavel Vanoušek.

 

Poslanec Pavel Vanoušek: Vážený pane místopředsedo, pane předsedo vlády, členové vlády, dámy a pánové, novela zákona č. 695/2004, o podmínkách obchodování s povolenkami na emise a o změně některých zákonů, ve sněmovním tisku 1021, byla projednána na 67. schůzi 4. února. Novela byla přikázána k projednání výboru pro životní prostředí a lhůta k projednávání byla zkrácena na 5 dní. Výbor pro životní prostředí projednal tisk 1021 na své 33. schůzi 10. února a přijal usnesení uvedené v tisku 1021/1.

V komplexním pozměňovacím návrhu, který doporučuje výbor pro životní prostředí Sněmovně přijmout, je po dohodě s předkladateli zahrnuta senátní novela téhož zákona uvedená v tisku 961. Podstatou změn je rozšíření okruhu příjemců bezplatných emisních povolenek o teplárenství, změna termínu pro podávání žádostí o bezplatné povolenky, zavedení sankcí, pokud nedojde ke splnění podmínek, zavedení principu, že bezplatné povolenky nelze přidělit na inovace povinné ze zákona.

Dále byly provedeny, a zmínil to už pan ministr Dusík jako předkladatel, úpravy k odstranění právních vad vytýkaných senátnímu návrhu vládou v uvedeném tisku 961/1 a dále pozměňovací návrh obsahuje změny dané zapracováním transpozice dvou článků směrnice 2009/29/ES.

Pokud jde o vlastní přijaté usnesení uvedené v tisku 1021, tak to zní takto:

Po odůvodnění náměstka ministra životního prostředí Mgr. Františka Korbela, Ph.D., zpravodajské zprávě poslance Pavla Vanouška a po rozpravě výbor pro životní prostředí

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby návrh schválila v tomto znění - dále je znění komplexního pozměňovacího návrhu,

2. pověřuje předsedu výboru, aby předložil toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny,

3. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vzala toto usnesení jako základ pro projednávání ve druhém čtení,

4. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona ve schůzi výboru pro životní prostředí,

5. zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP