(11.10 hodin)
(pokračuje Petruška)

Takže pokud tímto způsobem chceme řešit transparentnost zadávání veřejných zakázek a napadáme tady to, že vítěz sice může mít známého vlastníka, ale subdodavatel ne, tak u stavebních zakázek si dovoluji upozornit na to, že institut subdodávky je běžný, a dokonce, přestože před tím zavíráme oči, na stavbách často pracují nelegálně například dělníci z Ukrajiny. Takže pokud tento problém chceme vyřešit, tak navrhuji úplně zakázat subdodávky a zrušit subdodavatele - a možná bychom měli zrušit a zakázat i Ukrajinu, abychom to vyřešili komplet. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě mám jednu faktickou poznámku pana poslance Tomáše Úlehly, pak už řádně přihlášený poslanec Jiří Pospíšil. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl ještě doplnit své předřečníky, protože myslím, že u těch zákonů bych řekl se vždycky zastavíme a zadrhneme na tom, že pořád předpokládáme, že někdo bude podvádět. Ale samozřejmě každý zákon se dá obcházet, každý zákon se dá zneužívat, takže já si spíše myslím, že je to o nastavení těch mechanismů trestněprávních a že tento zákon, tak jak je určován, by neměl sloužit k lustraci lidí, kteří se nezajímají o veřejné prostředky, a k lustraci lidí, kteří v běžném procesu, ať již privátním, nebo veřejném, nebo formou privátní i veřejné sféry, se snaží zrealizovat jakoukoliv investici. Takže jsem jenom chtěl dát poznámku, abychom spíše šli k věcným záležitostem, nikoliv k tomu, že bude vznikat podezření, že chceme všechny lustrovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Tomášovi Úlehlovi. Ještě před panem poslancem Pospíšilem faktická poznámka paní poslankyně Ladislavy Zelenkové. Prosím, paní poslankyně, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, kdo v poslední době, řekněme v posledních už měsících, sleduje debaty v naší Sněmovně, tak si musí zákonitě všimnout jedné věci. Já doufám, že jsou to i voliči, kteří si toho všimnou. Kdykoliv tady jsou předloženy jakékoliv návrhy, které mají omezit korupci v naší zemi, návrhy, které mají eliminovat podvody, které se dějí v naší zemi, ať už jsou předkládány vládou, nebo ať už jsou předkládány sociální demokracií a jinými stranami, tak vždy se vyskytne mnoho připomínek, útoků zprava, pánové, a ne ode všech, ale od některých z vás, a skoro bych řekla, že to jsou pořád ti samí. A jsou to útoky, které torpédují tyto zákony, kritizují, dehonestují, vysvětlují, jak jsou nedokonalé, jak jsou špatné, přitom evidentně je to vždycky o tom, že kdo chce, hledá způsoby, a kdo nechce, hledá důvody.

Pánové vpravo, já se vás ptám, proč tohle děláte. Ono to skoro vypadá, že vám ten současný stav, kdy se naše země propadá na mezinárodních žebříčcích v korupci čím dál níž a kdy naše země se stane rejdištěm podvodníků, viz třeba ty katalogové firmy, které jsme tady dnes projednávali, ono to opravdu skoro vypadá, jako by vám tento stav vyhovoval.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Ladislavě Zelenkové. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Jiří Pospíšil. Jinak eviduji a byla mi předána připomínka, kterou řekl pan předseda klubu sociální demokracie, že před hlasováním, tedy po skončení rozpravy, až ji uzavřu, bude 30minutová přestávka na poradu klubu sociální demokracie.

Pane poslanče, nyní máte slovo.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Děkuji, pane předsedající. Já chtěl pouze reagovat na vystoupení pana kolegy Tejce ke zrušení určité formy akcií, tedy budu citovat zase jiného klasika. Dnes tu byl citován profesor Hajn z brněnské fakulty. Já poukazuji na články například profesora Dědiče z Vysoké školy ekonomické, který jasně říká, že zrušení určité formy akcií situaci neřeší, problém zůstává. Poukazuji na to, co řekl můj předřečník kolega Šťastný. Zkrátka a dobře, pokud někde na světě budou existovat akcie na doručitele, pak není problém, aby české akcie na jméno držela takováto zahraniční akciová společnost, a tím se vlastník fakticky zakryl. Takže prosím, ani úplné zrušení určitého typu akcií ten problém neřeší, a avizuji, není to můj politický názor, cituji zde profesora Dědiče, který je autorem obchodního zákoníku, takže pokud dneska obchodní teoretici a klasici, tak vedle Hajna prosím i Dědiče. Děkuji. (Slabý potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Jeroným Tejc s faktickou a poté pan poslanec Bohuslav Sobotka. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Samozřejmě, že částečně má pan kolega Pospíšil pravdu, nicméně nám jde o to, maximálně omezit počet společností, které mají toto anonymní vlastnictví. Pokud nebudou v České republice a pokud ty společnosti, které budou takto vlastněny v těch daňových rájích a nebo budou zřizovány v těch právních řádech, kde toto vlastnictví je umožněno, tak samozřejmě bude docela zajímavé sledovat, proč zrovna tyto společnosti, které se ucházejí o veřejné zakázky, mají takto řešeno své vlastnictví. Myslím, že to je právě ten cíl - zúžit a omezit prostor pro to, jakým způsobem je zneužíváno v současné době vlastnictví na majitele akcií v České republice.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec Bohuslav Sobotka, poté pan ministr vnitra a to jsou zatím všechny přihlášky do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Já myslím, že k tomu, co říkal pan poslanec Pospíšil, je přece jasné, že v našem světě existují daňové ráje, že v našem světě existují země, které neposkytují standardní informace svých daňových správ, a že v našem světě existují banky, které odmítají poskytovat informace o tom, kdo má u nich uloženy jaké finanční prostředky. Tak tomu prostě v našem světě je. Otázka je, jestli v naší zemi z peněz našich daňových poplatníků, to znamená z peněz těch, kdo nesídlí v daňových rájích, ale platí daně tady v České republice, budeme poskytovat v rámci veřejných zakázek peníze těm, kdo sídlí v daňových rájích, neplatí daně v České republice a tají svoji vlastnickou strukturu. Já myslím, že to řešení je absolutně jednoduché. Přijměme pravidlo, že firmy, které mají anonymní vlastnickou strukturu a sídlí v daňových rájích, se prostě nebudou ucházet o veřejné zakázky v naší zemi. Já myslím, že to není nic proti ničemu. Naopak je to odpovědné chování vůči našim daňovým poplatníkům, vůči těm poctivým podnikatelům, kteří platí daně v České republice, vůči těm poctivým zaměstnancům, kteří platí daně v České republice.

Stejně tak je velmi důležité, aby vláda propříště přijala taková pravidla, aby mezi klíčové partnery vládních podniků, ať už jsou to státní podniky, nebo státem vlastněné akciové společnosti, nepatřily firmy, které sídlí v daňových rájích nebo mají neprůhlednou, tajnou, anonymní vlastnickou strukturu. To je myslím další důležité pravidlo, na které bychom neměli zapomenout a měli bychom se ho pokusit v budoucnu jednoznačně prosadit, protože jenom tak zamezíme tomu, aby zde existovaly snahy tahat peníze z veřejných rozpočtů směrem, o kterém nic nevíme. Je to významné protikorupční opatření, pokud bychom takováto pravidla přijali.

A vůbec, Česká republika by se přece neměla smířit s tím, že v našem světě existují daňové ráje a že jsou firmy či fyzické osoby, které tají před finančními úřady v České republice své zisky a příjmy tím, že sídlí v těchto daňových rájích nebo mají peníze v zemích, které odmítají poskytovat výměnu informací pro daňové a finanční správy. Česká republika by měla patřit mezi země, které povedou tažení proti existenci daňových rájů. My bychom měli patřit mezi aktivní země, které se budou snažit prosazovat výměnu informací se všemi civilizovanými státy. Bohužel v tomto zatím naše země příliš aktivní není. Já doufám, že se to po volbách změní a že budeme patřit k těm, kdo tuto iniciativu budou neustále a neustále předkládat ať už na úrovni Evropské unie, ať už na úrovni Světové banky nebo Mezinárodního měnového fondu. Je to v našem vlastním zájmu. Je to v zájmu všech civilizovaných vyspělých zemí, mezi které Česká republika patří. A jestliže chceme vést tažení proti daňovým rájům, tak je důležité, abychom zrušil anonymní akcie tady u nás. To je další argument, proč zrušit tuto formu vlastnictví, a to je důležitý argument pro ten náš návrh, který předkládáme, to znamená listinné akcie na majitele zakázat. Těžko budeme vysvětlovat našim partnerům v Evropě, že vedeme tažení proti daňovým rájům, proti těmto neprůhledným strukturám a v naší vlastní zemi takovýto způsob vlastnictví připouštíme. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní mám sérii faktických poznámek. První faktická poznámka ministr vnitra Martin Pecina, poté pan poslanec Jiří Pospíšil, poté pan Boris Šťastný a poté pan poslanec Ladislav Libý. Prosím, pane ministře, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP