(9.30 hodin)
(pokračuje Jurásková)

Prověření stavu zdravotnických prostředků třídy 2b a 3 byla jednorázová akce, jejímž cílem bylo zajistit, aby zdravotní péče byla poskytována bezpečnými zdravotnickými prostředky, tedy i těmi, které byly uvedeny do provozu do 31. 12. 1999, to znamená před nabytím účinnosti zákona 123/2000 Sb. I když měl § 52 zásadní význam především při přechodu na novou právní úpravu formulováním specifických přechodných ustanovení, má značný význam i v současné době, protože stanovuje podmínky pro používání zdravotnických prostředků uvedených do provozu do 31. 12. 1999 pro poskytování zdravotní péče. Důsledkem přijetí tohoto pozměňovacího návrhu by bylo nežádoucí omezení zdravotní péče v důsledku vyřazení řady ještě k tomuto účelu vhodně sloužících zdravotnických prostředků, jejichž stav by byl ve specifickém režimu prověřen a doložen. Navíc je běžnou legislativní praxí do přechodných ustanovení nezasahovat a přejímat je v rámci novelizace do úplného znění právního předpisu tak, jak byla stanovena v textu původně. Totéž stanovisko Ministerstva zdravotnictví platí i u části B5 za b), kdy se navrhuje zrušit § 52 odstavec 2 až 6.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji paní ministryni za příspěvek do rozpravy a ptám se, kdo se hlásí dál do rozpravy ve třetím čtení. Hlásí se pan poslanec Hovorka, takže prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, vážená paní ministryně, já bych jen k těm výtkám, které tady zazněly, chtěl uvést, že pokud nebude přijat např. pozměňovací návrh B3, který jsem předložil, tak zdravotnické prostředky se budou moci prodávat i na takových zařízeních, jako jsou benzinové pumpy nebo supermarkety. Myslím, že to je zásadní věc, kterou by si poslanci měli uvědomit.

Pokud se týká pozměňovacího návrhu B4, tak požadavek na vykonávání periodické kontroly minimálně jedenkrát ročně zazněl na jednání zdravotních pojišťoven s Ministerstvem zdravotnictví a byl to zásadní požadavek, aby tato záležitost byla v zákoně ošetřena.

Pokud se týká bodu B5, a sice § 52 Přechodná ustanovení, tak tato argumentace, kterou slyším poprvé, se neustále vyvíjí. Chtěl bych říct, že jeden ze základních požadavků zdravotních pojišťoven byl, aby tento paragraf, který byl do zákona dán jako přechodná ustanovení, byl zrušen, protože de facto umožňuje firmám, které dodávají do nemocnic, aby nemocnice neustále musely vynakládat prostředky v souvislosti s tím, že musí neustále plnit určité povinnosti v souvislosti se zdravotnickými prostředky. Takže tady v těchto dvou věcech byl zásadní nesouhlas při jednání mezi Ministerstvem zdravotnictví a zdravotními pojišťovnami, že ponechání přechodných ustanovení v § 52 povede ke zvyšování nákladů na zdravotnické prostředky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se, kdo dál do rozpravy k tomuto bodu. Už se nikdo nehlásí, v tom případě budeme moci rozpravu ukončit. Ještě se zeptám, jestli někdo chce vystoupit se závěrečným slovem. Nechce ani paní ministryně, ani zpravodajka. V tom případě bychom měli začít hlasovat o pozměňovacích návrzích.

Poprosím tedy paní zpravodajku, aby nám oznámila postup při hlasování.

 

Poslankyně Soňa Marková: Přeji hezký den. Dámy a pánové, pane předsedající, vládo, procedura k tomuto zákonu by mohla být velmi jednoduchá. To znamená nejprve bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pod písmenem A a potom o pozměňovacích návrzích přednesených pod písmenem B a následně závěrečné hlasování.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak. Je někdo jiného názoru? Myslím, že nikdo nic nenamítá, takže se vlastně do toho hlasování můžeme zřejmě pustit. Já zagonguji. Ještě pan poslanec Hovorka přece jenom něco namítá k proceduře.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Já jsem dobře nerozuměl, jestli paní zpravodajka navrhovala, aby se B hlasovalo jednotlivě. Já bych požadoval, aby se o jednotlivých bodech B hlasovalo jednotlivě.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zeptáme se na názor zpravodajky.

 

Poslankyně Soňa Marková: Já s tím nemám žádný problém, můžeme o bodě B hlasovat po jednotlivých krocích, nicméně je třeba upozornit na to, že pokud odhlasujeme pozměňovací návrhy pod písmenem A, tak potom bude bod B3 nehlasovatelný.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Ještě pan poslanec Hovorka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: V tom případě navrhuji, aby se o B3 hlasovalo před A, před pozměňovacím návrhem výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, ptám se paní zpravodajky, jestli to lze.

 

Poslankyně Soňa Marková: Já si myslím, že to lze. Můžeme hlasovat o B3 jako první, potom o A a potom o ostatních bodech pod písmenem B.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Má někdo nějaký problém s tímto návrhem, tak jak na něm tady byla dohoda? To znamená bylo řečeno B3 nejdřív, pak A a pak o celku.

 

Poslankyně Soňa Marková: Pokud samozřejmě odhlasujeme B3, tak bod A2 bude vlastně nehlasovatelný.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě jednou poprosím zpravodajku, aby řekla přesně, jak budeme postupovat, aby to bylo jasné.

 

Poslankyně Soňa Marková: Dobře. Takže za prvé budeme hlasovat na přání předkladatele pozměňovacího návrhu o B3. Potom jako celek bod A, to jsou pozměňovací návrhy zdravotního výboru, a potom o zbývajících bodech pod písmenem B, to znamená B1, B2, B4 a B5. A pak samozřejmě závěrečné hlasování.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zbývající body pod B a pak závěrečné hlasování. Je to takhle jasné všem? Já to radši nechám odhlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento postup, tak jak byl teď přesně sdělen, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 44, přihlášeno 171, pro hlasovalo 147, proti nula. Ten postup, tak jak tady na něm byla dohoda, byl schválen.

 

My tak můžeme postupovat, takže vždy poprosím zpravodajku, aby přednesla to, o čem hlasujeme, a zeptám se na názor paní ministryně a paní zpravodajky. Jenom bych poprosil tady vpravo, kdyby se trochu uklidnila ta část Sněmovny. Říkám neutrálně ta část Sněmovny. A prosím paní zpravodajku, aby začala přednášet návrhy.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Takže nejprve bychom hlasovali o písmenu B3.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže první hlasování o písmenu B3. (Zpravodajka neutrální stanovisko.) Paní ministryně? (Nesouhlas.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 45, přihlášeno 170, pro hlasovalo 13, proti 64, takže to bylo zamítnuto.

 

Poslankyně Soňa Marková: Nyní bychom hlasovali pozměňovací návrhy pod písmenem A, což jsou pozměňovací návrhy, které vzešly z jednání zdravotního výboru. Stanovisko je kladné. (Ministryně rovněž kladné.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP