(11.00 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Máme tu další, je to bod číslo

88.
Návrh poslanců Bohuslava Sobotky, Pavla Němce, Jeronýma Tejce, a Petra Braného
na vydání zákona, kterým se mění zákon České národní rady č. 202/1990 Sb.,
o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 971/ - třetí čtení

Poprosím poslance Bohuslava Sobotku a také zpravodaje rozpočtového výboru poslance Miloše Pateru. Máme pozměňovací návrhy 971/3.

Otevírám rozpravu. Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Do rozpravy tady mám přihlášku pana poslance Pavla Němce. Tak prosím, můžeme začít rozpravu.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně, kolegové, já se přiznám, za posledních šest let je toto poprvé, co tady vidím novelu zákona o loteriích, dokonce ve třetím čtení na půdě Poslanecké sněmovny. A tak se jenom ptám, proč to je. Je to dobře, že to je. A podle mě je to proto, že to je návrh, který zpracovala sociální demokracie. (Hlasitý smích, posměšné zvuky zprava.) A je to návrh, který má za cíl zvýšit pravomoci měst a obcí. A já vám řeknu, v čem je to moc dobrý.

Novela zákona o loteriích řeší ve vztahu k samosprávám dva základní momenty. Za prvé přiznává městům a obcím právo účastníka řízení ve všech povolovacích správních řízeních, kdy o povolení hazardních her na území té které obce rozhoduje Ministerstvo financí. Pokud přijmeme tuto novelu, už se nemůže stát, že starostové a zastupitelé se ani nedozvědí, že na území obce mají kasino, mají herny, mají videoloterijní terminály a další typy her. To je jeden bod.

A druhý bod. Tato novela zároveň říká: Kompetence měst a obcí v regulaci hazardu, pokud jde o možnost obce vydat regulační obecně závaznou vyhlášku, se mění z dnešního pojetí, kdy regulace je možná pouze u klasických výherních hracích přístrojů, na pojetí, že regulovat města a obce na svém území budou moci veškerý hazard. Tak prosím, toto je novela sociální demokracie.

Samozřejmě byly tam podány pozměňující návrhy, což je pochopitelné. Můžeme se o nich bavit, ale v tom čistém znění ve verzi 971/1 to je návrh, který maximálně zvyšuje pravomoci měst a obcí. A to je priorita sociální demokracie. A proto je ten návrh tak jednoduchý, že v něm nejsou žádné věci typu zákaz internetového sázení, což je kontroverzní téma, uznávám. Proto v něm nejsou témata typu zvyšování základních kapitálů, zvyšování povinných jistot, což jsou kontroverzní témata, to uznávám. A proto je ta novela zaměřená na posílení pravomocí měst a obcí, neboť já předpokládám, že v souladu se základním principem Evropské unie, že věci se mají regulovat na té nejnižší úrovni, kde to lze. A já si myslím, že úředník z Prahy asi těžko může vydávat a rozhodovat o něčem, co se děje třeba v Ostravě, když on si tam ani nezajede se podívat na tu situaci a neví o tom vůbec nic. A naše novela je přesně o tom, že my chceme, aby na regulaci hazardu se podílely města a obce. Tak to jsem jenom chtěl předeslat.

A jenom chci říct ještě jednu poznámku. Mám za to, že jestli to myslíme s regulací hazardu opravdu vážně, a já doufám, kolegyně a kolegové, že takto to myslíme, tak bychom dneska měli hlasovat. A sledujme prosím hlasování, a pokud zde padne návrh například přerušit, vrátit do druhého čtení, prosím, sledujte, kdo ho podá. A tento návrh potom znamená jenom to, že regulace nebude v této zemi schválena v tomto volebním období. Takže prosím, nad tím se zamysleme, jestli něco chceme přijmout, nebo ne. Máme tady petici o tisících podpisů, máme tady města a obce, které dneska nemohou regulovat hazard. A podívejte se na ty tisíce domácností a trpících rodin hráčů, a tyto věci my musíme vyřešit. Od toho tady sedíme. Jinak prosím vraťme svoje platy!

Děkuju. (Hlasité reakce pravé části sálu - výkřiky "ježíšmarjá!".)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Cyril Svoboda, který má stejné přednostní právo jako ministr Eduard Janota. Takže vystoupí jako první - pokud vám dá pan poslanec Svoboda přednost, já proti tomu nemám žádnou námitku. Takže jako další vystoupí Cyril Svoboda a Petr Gandalovič.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji, pane místopředsedo.

Dámy a pánové, na margo svého předchůdce bych řekl: samochvála smrdí. To je asi, čím bych začal. (Smích a potlesk pravé části sálu.) Abych to doložil, protože vím, co jste teď sdělil, tak chci říct, že dnešní stav situace, co se týče loterijního zákona, je asi takový, že obce mohou vyhláškami regulovat pouze výherní hrací automaty, přístroje. Sazba u těchto odvodů pro veřejně prospěšné účely je 6, 8, 10, 15 a 20 procent. Správní poplatek ve výši 10 procent je zastropován částkou 10 milionů korun u loterií a sázkových her s výjimkou VHP a kasin. Místní poplatek odvádějí pouze provozovatelé VHP, a to do výše 20 tisíc korun ročně.

Ministerstvo financí povoluje pokerové turnaje a karetní hry pouze do kasin. Ministerstvo financí vydává povolení nejvýše na deset let, v současné době od 1. ledna na tři roky. Obce mohou povolovat VHP pouze na kalendářní rok. Na stejnou dobu povoluje Ministerstvo financí tyto hrací přístroje do kasin. Požadovaná výše základního kapitálu činí 100 milionů korun pro loterie a technické hry, 30 milionů pro kasína, 10 milionů pro kursové sázky a 200 tisíc pro výherní hrací automaty. Kromě VHP musí být všude akciové společnosti.

Já jsem to záměrně tady uvedl, protože tento problém je znám léta. Byly tady neslané nemastné pokusy tuto novelu, která je letitá, schválit. Ale spíš bych to nazval, že to byly předstírané pokusy řešit problém.

Abych navázal na předchozí. Víte, že Ministerstvo financí pracuje na zásadách nového zákona. A protože jsem pochopil při jednáních nejen s vámi, některými poslanci, některými ministry, ale nakonec i u pana premiéra tu věc, že sice může tato vláda schválit obecné zásady, ale ten legislativní proces bude nastaven tak, že dřív než v roce 2012 by se žádná novela nebo žádný nový návrh neschválil, tak proto Ministerstvo financí předložilo vládě, ale protože jsme nemohli postupovat standardním způsobem, tak jako vládní materiál jsme předali poslancům - pan Cyril Svoboda to jistě potvrdí, pan Němec taktéž, pan Suchánek taktéž - stanovisko a návrh Ministerstva financí, chcete-li vlády, k této materii. A ten obsahoval několik bodů a já je tady záměrně opět shrnu.

Za prvé. Zprůhlednění odvodů a užití části výtěžku na veřejně prospěšné účely až do úrovně konečného příjemce. Já si myslím, že toto je bod, ke kterému nebyly žádné větší diskuse, že všichni souhlasí s tím, že otázka nakládání s výtěžkem prostě má své mezery. Vycházejí navenek často různé mediální kauzy apod. Čili v tomto nevidím problém.

Druhý a zásadní bod oprávnění obcí povolovat ve svých územních obvodech videoloterijní terminály, chcete-li koncové stanice, nejde-li o videoloterijní terminály v kasinech. Čili tam bylo jednoznačně napsáno povolovat. To byl smysl, pro který Ministerstvo financí toto zpracovalo.

Za třetí. Rozšíření zmocnění obcí k vydávání regulačně obecně závazných vyhlášek též ve vztahu k interaktivním videoterminálům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP