(16.00 hodin)
(pokračuje Dundáčková)

Čili my bychom se museli rozhodnout za prvé, zda chceme rozšířit pravomoci policie, to je zcela legitimní dotaz. Část bude nepochybně pro, někteří budou proti. Pak zda chceme tyto instituty, a tak postupoval při svém rozhodování ústavněprávní výbor, zda právě to jsou ty nástroje, o kterých jsme přesvědčeni, že povedou ke snížení korupce a ke zlepšení stavu kriminality v České republice, resp. ke snížení kriminality v České republice. A pak teprve bychom měli mít čas na to, říkat, že ty nástroje mají mít nějaké parametry.

Já teď říkám poctivě, že i když si dovedu představit, že v této Sněmovně vznikne většinově vůle k tomu, abychom posílili pravomoci policie, abychom právě tyto instituty označili za ty, které jsou správnými prostředky boje proti korupci, tak pak říkám, že tak jak jsou napsány, spíše otvírají prostor pro korupci. A znovu si vyberu, když dovolíte, jenom toho korunního svědka a to, co padlo na půdě ústavněprávního výboru a co byste možná měli vědět. Není to ten první z organizované skupiny zločinců, který přichází a stává se korunním svědkem. Je to kterýkoli, na kterého ukáže státní zástupce. Takže teoreticky přijde pět těch, kteří si chtějí zajistit svoji beztrestnost, a bude to státní zástupce, kdo ukáže na jednoho z nich a řekne: ty budeš ten, kterému dávám tuto výsadní možnost. Je to prostor pro korupci, nebo není? Já tvrdím, že ano. A na půdě ústavněprávního výboru jsme právě diskutovali o tom, že by rozhodování o udělení statutu korunního svědka mělo být na jiné rozhodovací úrovni než na státním zástupci samotném, a to myslím převážilo pak i u těch, kteří obecně tyto nástroje podporují, pro to, aby nedoporučili Poslanecké sněmovně projednávat tento protikorupční balíček ještě v tomto volebním období.

Pan předseda ústavněprávního výboru bude podávat procedurální návrh, jak avizovala paní místopředsedkyně. Já proto v tuto chvíli žádný takový návrh nepodávám, ale chtěla jsem vás seznámit s tím, že ten problém vnímám a vnímali jsme většinově na půdě ústavněprávního výboru takto.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, paní poslankyně. Paní poslankyně Dundáčková byla zatím poslední řádně přihlášenou do obecné rozpravy. Jestli se nikdo další do této rozpravy nehlásí, budeme hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Marka Bendy. Já si dovolím vám tento návrh zopakovat.

Pan poslanec Benda nám navrhl právě před skončením obecné rozpravy, ještě před skončením obecné rozpravy, tedy po vyčerpání poslední řádné přihlášky do této rozpravy, přerušit projednávání tohoto bodu do řádného ukončení projednávání sněmovního tisku 1015 v příslušných výborech.

Než dám hlasovat, o slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu KSČM pan poslanec Kováčik. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za ně, paní předsedající. Paní a pánové, rozprava sama o tomto protikorupčním koláči ukázala, že může jít o pečivo značně nedopečené. My jsme avizovali, že se budeme snažit k tomu suchému těstu přidat také trochu náplně, která by to podstatně zchutnila, a avizovali jsme přidání majetkového přiznání. V komentářích, které k tomuto našemu návrhu byly, bylo patrné, že takováto náplň by příliš nechutnala. Nicméně před tím procedurálním návrhem na přerušení nás ta diskuse, která tady je nebo byla, vede k tomu, abychom v poslaneckém klubu ještě jednou zvážili všechna rizika, která jsou a mohou vyplynout z toho, když se ta materie pustí dál, i všechna rizika, která jsou a mohou vyplynout z toho, že hlasováním pro tento procedurální návrh se fakticky pro toto volební období protikorupční balíček zastavuje, vylučuje z dalšího projednávání. Dovedu si živě představit, že v okamžiku, kdy budeme hlasovat pro toto přerušení projednávání do doby, než to projednají příslušné výbory, budou zítra palcové titulky v novinách, že jsme zabili boj proti korupci. Ale i to je to riziko.

Právě proto v této chvíli žádám, aby poslaneckému klubu KSČM byla udělena přestávka na poradu poslaneckého klubu v délce trvání půl hodiny.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, vaší žádosti bezprostředně vyhovím. Sejdeme se zde v 16.35 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.05 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP