(Jednání pokračovalo v 16.35 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, páni ministři, paní ministryni tady žádnou nemáme, vítám vás na pokračování našeho odpoledního jednání. Přestávka na poradu klubu KSČM skončila a budeme pokračovat v projednávání bodu číslo 43, to je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním, trestní řád, a další předpisy. Je před námi procedurální návrh, který předložil pan poslanec Marek Benda, ale ještě předtím se hlásí paní zpravodajka, která má přednostní slovo, a hned jí ho uděluji. Prosím, paní zpravodajko, hovořte.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Děkuji, pane místopředsedo. Tentokrát bych nechtěla vystupovat v roli zpravodajky, ale ráda bych jako poslankyně klubu KSČM tlumočila stanovisko tohoto poslaneckého klubu.

V současné době stojíme před rozhodováním, že buď přijmeme špatný zákon, a já souhlasím s celou řadou předřečníků, kteří poukazovali na chyby, které zákon, který má ve svém označení protikorupční, obsahuje, anebo budeme podezíráni z neochoty bojovat s korupcí v naší společnosti. Populisté mezi námi spoléhají na to, že tak jako tak s ohledem na legislativní lhůty k přijetí tohoto zákona nedojde.

Já se přiznám, že kdybychom teď měli hlasovat o původní podobě zákona, jako že žádnou jinou před sebou nemáme, že bych pro něj ruku nemohla zvednout a nemohla bych to doporučit ani poslaneckému klubu KSČM. Na druhou stranu si jsme zcela vědomi skutečnosti, že hlasováním o návrhu pana poslance Bendy, který by byl v jiné době zcela na místě, tedy aby se věcí znovu zabývaly odborné výbory, tento návrh jednoznačně pohřbíme. Poslanecký klub KSČM chce dát v tuto chvíli návrhu zákona, byť spíše teoretickou, uvědomujeme si rovněž lhůty, které nám zbývají, šanci. Ta šance ovšem spočívá v tom, že chceme, aby proběhla i podrobná rozprava, a očekáváme pozměňovací návrhy, které zde byly avizovány zejména ze strany poslaneckého klubu sociální demokracie, který o problémech, na které jednotliví poslanci ve výborech poukazovali, vědí a avizovali, že jsou připraveni svými návrhy je odstranit.

Současně upozorňuji na skutečnost, o které mluvil i kolega Dolejš, že bude přednesen pozměňovací návrh, který bude obsahovat návrh zákona o majetkových přiznáních. Zákona, který ve svých volebních programech, a to nejenom pro toto volební období, má většina poslaneckých subjektů zastoupených v této Sněmovně. A já dopředu avizuji, že přijetí tohoto pozměňovacího návrhu a zlepšení zákona, který máme na stole, bude kritériem, podle kterého se poslanecký klub KSČM bude rozhodovat při závěrečném hlasování, pokud na něj ještě v tomto volebním období najdeme čas, a my jsme připraveni hledat čas tak, abychom zákon doprojednat stihli.

Pouze k poznámce o přílepcích. Návrh zákona je slepencem tří zákonů, resp. pozměňovacích návrhů ke třem zákonům. Pokud tedy věcně související čtvrtá část bude obsahovat zákon o majetkových přiznáních, nehovořila bych v tomto případě o přílepku.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Beru to tedy jako závěrečné slovo zpravodaje po proběhlé obecné rozpravě. Ptám se, jestli pan ministr má zájem o závěrečné slovo po proběhlé obecné rozpravě. Pane ministře? Nemáte. Dobře.

Před zahájením rozpravy podrobné musíme dát hlasovat o návrhu procedurálním, který předložil pan poslanec Marek Benda, a ten návrh zní přesně - prosím, aby mě zpravodajka a pan poslanec Benda kontrolovali - před ukončením obecné rozpravy projednávání tohoto bodu odložit až do ukončení projednávání tisku ve výborech. Je tomu tak, pane poslanče? Ano.

Kolega Koníček se hlásil? Ne, není tomu tak. Je to omyl. Odhlásím vás a požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP