(17.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi Jakubu Šebestovi a prosím, aby se slova ujal zpravodaj zemědělského výboru pan poslanec Jiří Papež, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Papež: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás ve stručnosti seznámil s usnesením zemědělského výboru ze 47. schůze, která se konala 17. února 2010. Zemědělský výbor doporučuje Poslanecké sněmovně návrh rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2010 schválit. Připomínám, že se jedná o sněmovní tisk 1023. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa k rozpočtu Pozemkového fondu na rok 2010. Nikoho nevidím, všeobecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Do té také nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se do podrobné rozpravy hlásí. Také nikoho nevidím. Návrh usnesení byl přednesen, není ho třeba opakovat. Končím tedy podrobnou rozpravu. Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo. Není tomu tak.

 

O návrhu na usnesení rozhodneme v hlasování pořadové číslo 81, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro schválení rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2010 podle sněmovního tisku 1023. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 81, z přítomných 104 pro 93, proti nikdo. Návrh byl schválen.

 

Schválili jsme rozpočet Pozemkového fondu na rok 2010. Končím bod číslo 143.

 

Pokračovat budeme bodem

144.
Statut Pozemkového fondu České republiky
/sněmovní tisk 1066/

Materiál uvede ministr zemědělství Jakub Šebesta. Já jen připomenu před jeho vystoupením, že sněmovní tisk projednal zemědělský výbor a jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1066/1. Kolega Papež je u stolku zpravodajů. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr zemědělství vlády ČR Jakub Šebesta Vážený pane předsedající, dámy a pánové, od 1. ledna 2010 nabyla účinnosti novela zákona číslo 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, kterou byly zrušeny kolektivní řídící orgány Pozemkového fondu České republiky, prezidium, výkonný výbor a místo nich byla zřízena funkce ředitele, a tím došlo k přechodu z kolektivního způsobu řízení na monokratický. Současně byla významně posílena působnost dozorčí rady zejména v oblasti dohledu na výkon činnosti Pozemkového fondu v rámci platných právních předpisů. Obsah dosavadního statutu z těchto důvodů již v celé řadě ustanovení neodpovídá platnému zákonu. Jeho pouhá novelizace by však nebyla dostatečně přehledná. Proto byl zpracován návrh statutu nového. Jedná se o základní dokument Pozemkového fondu, navazující na zmíněné legislativní změny, k jehož obsahu nebyly v průběhu dosavadního projednávání podány žádné zásadní připomínky a připomínky doporučující byly do něj zapracovány.

Dne 17. března 2010 projednal zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky materiál Statut Pozemkového fondu České republiky. Materiál zemědělský výbor schválil a doporučil k projednání s pozměňovacími návrhy, se kterými souhlasí.

Z pověření vlády doporučuji Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky Statut Pozemkového fondu ke konečnému schválení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi Jakubovi Šebestovi. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Jiří Papež, informoval nás o jednání zemědělského výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Papež: Děkuji za slovo ještě jednou, vážený pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil se zprávou, kterou mohu konstatovat, že zemědělský výbor se předloženým tiskem zabýval na své 48. schůzi dne 17. března a přijal k návrhu materiálu usnesení, které jste obdrželi jako sněmovní tisk 1066/1. Zemědělský výbor doporučuje Poslanecké sněmovně návrh Statutu Pozemkového fondu České republiky podle sněmovního tisku 1066 schválit ve znění přijatého pozměňovacího návrhu, který je obsažen v již citovaném usnesení zemědělského výboru a v tisku, který jste všichni obdrželi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, všeobecnou rozpravu končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Předseda výboru, zpravodaj Jiří Papež přednesl návrh, ale doplní ho. Prosím.

 

Poslanec Jiří Papež: Děkuji ještě jednou za slovo. Pouze formálně bych si dovolil přednést pozměňovací návrhy ke sněmovnímu tisku 1066, které přijal zemědělský výbor a v písemné podobě jste je všichni obdrželi jako sněmovní tisk 1066/1.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Má někdo připomínku, dotaz, návrh v podrobné rozpravě? Není tomu tak. Pane předsedo, budeme o jednotlivých schválených návrzích hlasovat jako o jednom celku? Ano. Dobře. Končím podrobnou rozpravu.

Byl předložen návrh usnesení, který máte v tisku 1066/1. Pozměňovací návrhy k návrhu vlády České republiky jsou uvedeny v tomto materiálu a navrhuje se hlasovat o nich jako o celku.

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 82, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro návrh usnesení, jak byl předložen zemědělským výborem, včetně pozměňovacích návrhů. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 82, z přítomných 107 pro 94, proti nikdo. Usnesení bylo schváleno.

 

Byl tedy schválen Statut Pozemkového fondu ve znění pozměňovacích návrhů, které byly projednány a schváleny zemědělským výborem. Děkuji panu ministrovi, děkuji předsedovi zemědělského výboru a končím bod 144.

 

Splnili jsme svou povinnost, kterou jsme měli podle rozhodnutí Poslanecké sněmovny, projednat po 17. hodině tyto tři body ministra zemědělství. Vracíme se do bodu

42.
Návrh poslanců Bohuslava Sobotky, Ondřeje Lišky, Pavla Kováčika,
Věry Jakubkové a Jeronýma Tejce na vydání zákona o lobbingu
a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o lobbingu)
/sněmovní tisk 994/ - druhé čtení

Projednávání jsme přerušili v obecné rozpravě po vystoupení pana kolegy Ondřeje Lišky. Ptám se, kdo další se hlásí do obecné rozpravy. V obecné rozpravě nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Není tomu tak.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které eviduji přihlášku pana poslance Ondřeje Lišky. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Liška: Děkuji. Tak já už jsem si to vyzkoušel, tak napodruhé to bude snad lepší. Hlásím se ke dvěma pozměňovacím návrhům, které byly rozdány do lavic. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo další v podrobné rozpravě? Pan poslanec Juraj Raninec. Prosím, pane poslanče, máte slovo v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Juraj Raninec: Děkuji za slovo. Já bych jenom chtěl navrhnout přerušení projednávání tohoto bodu do 3. června letošního roku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, jde o procedurální návrh, o kterém můžeme hlasovat na konci druhého čtení. Kdo další v podrobné rozpravě? Pan poslanec Marek Benda. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP