(17.00 hodin)
(pokračuje Liška)

Dovolte mi tedy předložit tento návrh ve druhém čtení k diskusi s ostatními spolupředkladateli. Já toto nabízím k diskusi jako možnost zefektivnění a posílení vymahatelnosti tohoto návrhu a jsem připraven o tom samozřejmě se všemi diskutovat.

Druhý pozměňovací návrh, který zde chci zdůvodnit, je následující. Ten původní návrh, který jsme spolupředložili, uvažuje o zavedení regulace lobbingu na všech úrovních, to znamená na státní, krajské i místní samosprávy. Toto je věc, kterou si myslím, že je potřeba ještě mezi druhým a třetím čtením společně promyslet, a proto bych zde tedy chtěl načíst ve věcné rozpravě návrh, aby místní a krajské samosprávy byly z tohoto pro tuto chvíli vyňaty, protože se obávám toho, že by se mohlo stát, že tento zákon o regulaci lobbingu by byl na těchto dvou úrovních, na krajské a místní samosprávě, nevymahatelný a mohl by přispět k tomu, že by to naopak zakalilo ten smysl, pro který byl tento zákon předložen, a doufejme, že i bude schválen, a mohl by vlastně poškodit legitimitu tohoto snažení. Opět to dávám k dispozici k debatě, zda je to rozumné, či ne, a budu samozřejmě s vámi dalšími, jimž leží na srdci to, aby tento zákon byl efektivní a vymahatelný, abychom došli ke společné představě.

To je tedy ke zdůvodnění dvou pozměňovacích návrhů, ke kterým se hlásím, které byly rozdány do lavic. Využil jsem obecné rozpravy k tomu, abych je zdůvodnil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ondřeji Liškovi. Protože jsme překročili 17. hodinu a já musím respektovat usnesení Poslanecké sněmovny, v tuto chvíli poděkuji zástupci předkladatelů, poděkuji zpravodaji výboru pro bezpečnost a přerušuji bod č. 42, se kterým budeme pokračovat po projednání bodů 141, 143 a 144.

 

Podle rozhodnutí Poslanecké sněmovny máme dnes v 17 hodin, respektive po 17. hodině, projednat bod

141.
Výroční zpráva o činnosti Pozemkového fondu České republiky za rok 2008
a Roční účetní závěrka Pozemkového fondu České republiky za rok 2008
/sněmovní tisk 877/

Požádám, aby u stolku zpravodajů zaujali své místo pan ministr zemědělství Jakub Šebesta a zpravodaj zemědělského výboru Václav Grüner. Materiál uvede ministr zemědělství Jakub Šebesta, kterého žádám, aby se ujal slova. Pane ministře, prosím.

 

Ministr zemědělství vlády ČR Jakub Šebesta Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, na základě § 6 zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu, předkládám výroční zprávu o činnosti a roční účetní závěrku za rok 2008. Projednalo je dne 22. 4. 2009 prezidium a dne 30. 4. 2009 dozorčí rada. Oba orgány navrhovaný materiál doporučily ke schválení. Vláda projednala výroční zprávu o činnosti a roční účetní závěrku za rok 2008 dne 15. 6. 2009 a ve svém usnesení č. 760 doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby předložený návrh schválila. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi zemědělství Jakubovi Šebestovi. Konstatuji, že tento sněmovní tisk projednal zemědělský výbor, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 877/1. Prosím tedy zpravodaje zemědělského výboru Václava Grünera, aby informoval o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Václav Grüner: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením zemědělského výboru ze 42. schůze, která se konala 11. listopadu 2009, a to k Výroční zprávě o činnosti Pozemkového fondu České republiky za rok 2008 a Roční účetní závěrce Pozemkového fondu České republiky za rok 2008, sněmovní tisk 877.

Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny po úvodním slově Ing. Oldřicha Černocha, náměstka ministra zemědělství, zpravodajské zprávě poslance Václava Grünera a po rozpravě:

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Výroční zprávu o činnosti Pozemkového fondu České republiky za rok 2008 a Roční účetní závěrku Pozemkového fondu České republiky za rok 2008, sněmovní tisk 877, schválit,

2. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny,

3. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání této zprávy a účetní závěrky na schůzi zemědělského výboru.

Toť vše. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, a ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, proto obecnou rozpravu končím. Přikročíme k rozpravě podrobné. Ptám se, kdo se hlásí do podrobné rozpravy. Návrh usnesení zpravodaje, tedy návrh usnesení, které předložil zemědělský výbor, jsme slyšeli.

Pan kolega Liška se hlásí do podrobné. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Liška: Děkuji, vážený pane předsedající, já jenom z formálních důvodů, protože předpokládám, že v podrobné rozpravě se přihlašuje k předloženým rozdaným pozměňovacím návrhům. Já jsem chtěl jenom formálně splnit povinnost a přihlásit se k těm, které byly rozdány. Děkuji. (Veselost v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ale my jsme...

 

Poslanec Ondřej Liška: Já se velmi omlouvám. Já jsem si spletl bod, i to se stává. Omlouvám se velmi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Čili já vás, pane poslanče, potom vyzvu v podrobné rozpravě, až otevřu zpátky bod 42. Teď tedy máme bod 141.

Ptám se, jestli má někdo zájem, aby pan zpravodaj zopakoval návrh usnesení Poslanecké sněmovny, který doporučuje zemědělský výbor. Takový požadavek nevidím. Končím tedy podrobnou rozpravu. Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo. Pane ministře, pane zpravodaji? Není tomu tak. Návrh usnesení byl přednesen, požadavek na jeho opakování nezazněl.

 

Můžeme tedy rozhodnout v hlasování pořadové číslo 80 o návrhu, který předložil zemědělský výbor. Všechny vás ale odhlásím, protože se změnily poměry ve sněmovně. Požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. A nyní zahájím hlasování pořadové číslo 80. Ptám se, kdo je pro návrh usnesení zemědělského výboru, abychom zprávu o činnosti Pozemkového fondu České republiky přijali. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 80 z přítomných 102 96, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodaji. Končím bod č. 141.

 

Pokračovat budeme bodem

143.
Návrh rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2010
/sněmovní tisk 1023/

Pan ministr zemědělství je stále přítomen. Požádal bych předsedu zemědělského výboru, který je zpravodajem, Jiřího Papeže, aby zaujal místo u stolku zpravodajů. Tento tisk projednal zemědělský výbor, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1023/1. A nyní tedy požádám pana ministra zemědělství Jakuba Šebestu, aby Návrh rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2010 přednesl. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství vlády ČR Jakub Šebesta Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, předkládám Návrh rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na základě zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky. Návrh rozpočtu Pozemkového fondu na rok 2010 projednalo dne 3. 11. 2009 prezidium Pozemkového fondu České republiky a dne 12. 11. 2009 dozorčí rada Pozemkového fondu České republiky a dne 21. 12. 2009 vláda České republiky. Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu na své 47. schůzi dne 17. 2. 2010 přijal usnesení číslo 130, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně návrh rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2010 schválit. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP