(12.10 hodin)

 

Poslanec Petr Zgarba: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Dámy a pánové, jen velmi krátkou reakci na slova pana kolegy Gandaloviče. Je samozřejmé, že debata nad systémem prodeje P a OM není úplně jednoduchá, nicméně historická praxe prokázala, že ve střední Evropě a v Evropě jako takové prodej systémem P, to znamená nastojato, jak já hovořím, je neefektivní a neuplatňuje se. V bavorských státních lesích standardně tuto metodu uplatňují pouze v místech a lokalitách, kde výtěžek, to znamená tržba za prodej vytěženého dříví, nedosahuje nákladů na těžební práce a zalesňovací práce. Pouze v místech, kde by privátní dodavatel nenastoupil na tyto práce, se zadávají tímto systémem práce v lese, a u Bavorů to dělá zhruba 7 % z veškeré státní zakázky. To znamená je to marginální záležitost.

Musím k tomu dodat, že novátorství přes "péčko" v poslední době někteří naši lesničtí teoretici chtěli vyvážet na Slovensko, stejně tak vůči Vojenským lesům, ale jak Vojenské lesy, tak Slováci od toho velmi rychle ustupují a začínají srovnávat a napřimovat ekonomický tok ve svých podnicích.

A poslední připomínkou k lokalitě P a OM bych chtěl sdělit následující. Za ministrování pana kolegy Gandaloviče byl vybrán rok 2008 jako rok, při kterém se porovnávala ekonomická data v rámci státního podniku Lesy České republiky z hlediska výhodnosti právě lokalita P a lokalita odvozné místo. Čirou náhodou tento rok byl po Emmě, zcela náhodou byla nejnižší cena dřevní hmoty, a všichni víme, že po vichřici Emma se násobkem zvýšila nejenom u státních lesů, ale obecně v celé České republice nabídka dřevní hmoty, tudíž je přirozené, že hodnota dřeva v té době byla nejnižší.

Abych zkrátil své vystoupení, chtěl bych jen sdělit -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, už nemáte čas, protože jste se přihlásil k faktické poznámce a delší čas vám nemohu tolerovat.

 

Poslanec Petr Zgarba: Pokud chceme seriózně vyhodnotit lokalitu P a OM, tak rozumný hospodář vezme do tohoto hodnocení alespoň deset, aby došel ke správným závěrům. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Znovu opakuji, že nebudu tolerovat překročení času. S faktickou poznámkou pan poslanec Ohlídal a poté s faktickou poznámkou pan poslanec Gandalovič. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych reagoval na pana poslance Gandaloviče. On tu debatu o čistě odborné záležitosti hospodaření českých lesů výrazně zpolitizoval už jenom tím, že řekl, že sociální demokracie má jistý nepřímý vliv a odpovědnost na současné Ministerstvo zemědělství a na hospodaření státních lesů.

Já bych chtěl zdůraznit to, že pan poslanec Gandalovič, když byl ministrem zemědělství, a to v letech 2007 a 2008, měl přímou odpovědnost za hospodaření státního podniku Lesy České republiky, a je nutné konstatovat, že v té době hospodaření bylo katastrofální. Například v roce 2008 byl hospodářský výsledek před zdaněním českých lesů 540 Kč na hektar. V případě bavorských státních lesů, které jsou svým hospodařením srovnatelné s naším státním podnikem, to bylo 2803 Kč a v případě soukromých lesů, které se také dají srovnávat, to bylo 2240 Kč.

Mohl bych uvést další čísla, která jasně dokazují, že pod vaším vedením, vážený pane poslanče Gandaloviči prostřednictvím předsedajícího, státní podnik Lesy České republiky, hospodařil katastrofálně. Současná situace, současné hospodaření i současné tendry jsou důsledkem tohoto katastrofálního hospodaření pod vaším vedením.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Petr Gandalovič také s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Petr Gandalovič: Vážená Sněmovno, teď ta debata dostala už opravdu velmi věcný charakter. Já jsem tomu rád.

Chci říci k připomínce pana poslance Zgarby, že tak jak on hovoří o lokalitě P - a teď se do toho už opravdu nechci věcně vracet, která z nich je lepší, nebo horší, nicméně on o tom hovoří jako o jakémsi experimentu. Já chci říci, že těžba při pni se započala za pana ředitele Olivy, to znamená za ministra Luxe, pokračovala potom za pana ministra Fencla, za pana ministra Palase, za pana ministra Zgarby i za pana ministra Mládka. Teď nevím, jestli jsem na některé ze sociálně demokratických ministrů nezapomněl, protože oni se tam trochu střídali.

Tím chci říci, že není, pane poslanče prostřednictvím předsedajícího, na této lokalitě nic tak nového. Je mi líto, že vy jste si toho všiml až teď v souvislosti s debatami, které se teď odehrávají. Naopak, za vás se těžilo na P prakticky všechno, ale s tím, že část toho dřeva naprosto nepochopitelným ekonomickým způsobem státní podnik odkupoval zpět od těchto dodavatelů soukromých firem.

Na předchozí poznámku musím říci, že je potřeba porovnat celou časovou řadu zisků státního podniku Lesy České republiky, a já zde mohu říci, že zisky za mého období se v žádném případě neodlišovaly od zisků státního podniku právě za období všech ministrů, které jsem vyjmenoval a které už pro krátkost času znovu vyjmenovávat nebudu, protože jich bylo opravdu hodně.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Gandalovičovi. Ještě jednou s faktickou poznámkou pan poslanec Petr Zgarba. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Zgarba: Budu velmi krátký. Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Já musím reagovat na slova svého předřečníka. Ano, pan kolega Gandalovič měl pravdu, za všech ministrů od pana ministra Luxe se těžilo na lokalitě P. Ale každý z nás musí vnímat to, že jsou zadávány tendry, které, když je dnes zadám, působí v budoucích pěti letech, a v tomto směru je nutné vnímat trendy, kdo kam směřoval. A já předpokládám, že dnešní debata směřuje k tomu, abychom negativní trend na lokalitě P zastavili anebo omezili.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Mám vyčerpané přihlášky do obecné rozpravy. Ještě jedna přihláška do obecné rozpravy, pan poslanec Jan Klas. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Klas: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane místopředsedo vlády, milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych doplnil to, co tady padlo, o některé statistické údaje.

Ekonomická situace vlastníků lesa v rámci hospodaření v lesích včetně případných vedlejších aktivit se meziročně výrazně zhoršila u všech kategorií vlastníků, a to jak u soukromých lesů, lesů ve vlastnictví měst a obcí i lesů ve vlastnictví státu. Hlavní příčinou zhoršení ekonomické situace byl výrazný pokles cen surového dříví v důsledku jeho odbytové krize. Potvrzují to výsledky resortního statistického šetření od 270 vlastníků lesů s výměrou lesů přesahující 200 hektarů, které reprezentují celkem 94% podíl výměry lesů státních, 42% podíl lesů ve vlastnictví měst a obcí a 22% podíl soukromých lesů v České republice. Tímto resortním statistickým šetřením se nepřetržitě od roku 1998 monitoruje ekonomická situace vlastníků lesa, případně nájemců, kteří obhospodařují lesy na ploše zhruba 1,82 mil. hektarů, to je na 69 % výměry lesů v České republice.

Hospodářské výsledky se meziročně snížily u soukromých lesů o 669 Kč na jeden hektar lesa a dosáhly tak hodnoty 1077 Kč na jeden hektar, v případě obecních lesů o 502 Kč za jeden hektar lesa na hodnotu 612 Kč za jeden hektar u státních lesů a 126 Kč na jeden hektar lesa za dosaženou skutečnost 520 Kč za hektar. (Řečník se na chvíli odmlčel.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP