(10.40 hodin)
(pokračuje Bízková)

Jedna se týká leteckých emisí, emisí skleníkových plynů z provozu letadel, a tam žádná nejistota není. Ale pak je tam druhá část, která se týká stacionárních zařízení, kde skutečně evropské prováděcí předpisy ještě neexistují v tuto chvíli. Nicméně v případě, že zákon nebude přijat a že nebude dána možnost českým energetickým subjektům, aby mohly hlásit své projekty na snižování emisí skleníkových plynů do konce června tohoto roku, pak nedostanou v novém obchodovacím období, to znamená v roce 2013 a dále, povolenky zdarma. Čili je to věc, která je životně důležitá pro českou energetiku. Až budete hlasovat, prosím, myslete na to.

To je všechno, co jsem chtěla říci.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní ministryně. Zeptám se též zpravodaje výboru pro životní prostředí pana poslance Pavla Vanouška, zda se chce vyjádřit ke stanovisku prezidenta republiky. Prosím, vidím, že má pan poslanec zájem o toto vystoupení, máte tedy slovo, pane kolego.

 

Poslanec Pavel Vanoušek: Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, naprosto souhlasím se stanoviskem paní ministryně Rut Bízkové, která se vyjádřila k námitkám pana prezidenta, a doporučuji Sněmovně, aby prezidentské veto přehlasovala.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Otevírám rozpravu. Musím vám sdělit, že nemám žádné písemné přihlášky do této rozpravy, ale hlásí se pan poslanec Bursík. Vystoupí tedy jako první v této rozpravě. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Martin Bursík: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, dámy a pánové, možná očekáváte, že se pustím do polemiky s argumenty pana prezidenta Klause. Ono je téměř nemožné, jestliže se člověk profesionálně věnuje tématu emisního obchodování, tématu negativních vlivů energetiky, letectví na životní prostředí a klima, do takové polemiky se nepustit. Ale já vás možná všechny překvapím konstatováním, že na rozdíl od paní ministryně Bízkové a svého předřečníka pana poslance Vanouška vás budu vyzývat k tomu, abyste nehlasovali pro přehlasování prezidenta republiky. Jinými slovy, podpořím stanovisko prezidenta a jeho veto k návrhu zákona o emisním obchodování, byť s drtivou většinou jeho argumentů věcně nesouhlasím, a dokonce je v jedné z těch argumentací věcně pomýlený.

Já jsem k tomu tady řekl v průběhu projednávání asi pět nebo šest stran stenozáznamu, nerad bych to opakoval, ale pokusím se shrnout nejdůležitější argument, který mne vede k tomu, abych vás vyzval, abyste nepřehlasovávali prezidenta republiky. Samotné začlenění letecké dopravy do systému emisního obchodování je věcně v pořádku a pan prezident se mýlí, jestliže argumentuje proti systému emisního obchodování jako takovému. Problém však je v tom, že v průběhu projednávání tohoto zákona byl k němu přilepen či vlepen § 10a, který upravuje postupný náběh aukcí u obchodování s emisními povolenkami pro elektrárenské společnosti a další velké znečišťovatele v České republice a poskytuje jim úlevu v podobě možnosti nakupovat pouze část emisních povolenek od roku 2013 v aukcích a zbytek dostávat zdarma. To by ještě nebylo tak zajímavé, kdyby povolenky zdarma pro ČEZ, dalších několik menších konkurentů, výrobců elektřiny, pro cementárny, hutě a další, kdyby tyto povolenky zdarma nedostávali - dámy a pánové - na úkor státu.

Před rokem 1989 se řada disidentů octla v kriminále při vykonstruovaných procesech a důvodem uvalení vazby a odsouzení bylo rozkrádání socialistického vlastnictví. Nyní tento petit byl samozřejmě z našeho právního řádu a z trestního zákoníku zrušen, ale toto, dámy a pánové, je rozkrádání kapitalistického vlastnictví. Tady máme zákon, kde do Poslanecké sněmovny navrhli ve vzácné shodě pan poslanec Říman, bývalý ministr průmyslu za ODS a můj kolega, kterého si v mnoha ohledech mohu vážit, a dokázali jsme spolu spolupracovat, ale tady vykonával objednávku Martina Romana z akciové společnosti ČEZ ve shodě s bývalým ministrem průmyslu panem exministrem Urbanem ze sociální demokracie, kteří navrhli novelu zákona o emisním obchodování a přilepí jej ve formě přílepku k zákonu daňovému. A takto se vlastně ocitl § 10a v zákoně, který nyní projednáváme a kde rozhodujeme o tom, jestli bude účinný, anebo nebude účinný. Ten § 10a převádí budoucí příjmy státu v odhadované výši 70 miliard korun v období roku 2013 až 2020, to znamená v období sedmi let, ze státu na akciovou společnost ČEZ. Ročně se to rovná částce deseti miliard korun.

Pan předseda Paroubek, prostřednictvím paní předsedající, slibuje, respektive jeho kmotr Benda v Ústeckém kraji, kam jezdím každý den, slibuje voličům, že z dividend ČEZu poskytne 13. důchody. Ale stejná politická strana hlasuje a bude hlasovat pro vyvedení budoucích příjmů státu v objemu o dva řády vyšším. V objemu 10 miliard korun na straně příjmů státního rozpočtu v roce 2013 - prostřednictvím paní předsedající pane předsedo Paroubku, v roce 2014 - prostřednictvím paní předsedající pane předsedo Paroubku, v roce 2015, 2016, 2017, 2018, také v roce 2019. A také, prostřednictvím paní předsedající pane předsedo Paroubku, v roce 2020. Každý rok 10 miliard korun z příjmů státního rozpočtu dostává na základě pozměňovacího návrhu sociální demokracie a ODS ČEZ!

Ale nejsou okrádáni pouze daňoví poplatníci. Je okrádáno také životní prostředí, protože Evropská směrnice konstatuje a stanoví, že polovina z těchto výnosů - deset děleno dvěma, prostřednictvím předsedající pane předsedo Paroubku, je pět. Pět miliard korun ročně by mělo jít do ochrany životního prostředí! Do podpory výsadby lesů, do zachytávání emisí skleníkových plynů v lesích, do výzkumu a vývoje, do podpory ekologické dopravy. Pane předsedo Nečasi - ekologické dopravy, kterou zrušil bývalý hejtman Šulc v Ústeckém kraji, když zlikvidoval největší flotilu autobusů na stlačený zemní plyn! Takové finanční prostředky by mohly jít v celé republice do opatření na životní prostředí. Ale nikoli! Poslanecká sněmovna, Senát toto dává grátis bez jakýchkoli garancí, na co to akciová společnost ČEZ využije této společnosti.

Tak se podívejme na to, jak akciová společnost ČEZ, favorit našich žebříčků výnosů, naše národní zlato, jak hospodaří!***




Přihlásit/registrovat se do ISP