(12.10 hodin)

 

Poslanec Jiří Čepelka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážení členové vlády, vážený pane senátore, vážené kolegyně, vážení kolegové, naváži na to, co zde přednesl kolega Karel Šplíchal. Na tomto zákoně byla odpracována spousta práce a z nepovedeného zákona, který měl řešit pouze fotbal, se povedlo připravit normu, která řeší skutečně divácké násilí ve všech druzích kolektivních sportů. Mě velmi mrzí, že v Senátu se podařilo k tomu zákonu, který je jinak čistý, v podstatě doplnit přílepek, který doopravdy podle mě může vést k tomu, pokud se prezident rozhodne a nějakým způsobem ho zpochybní, vrátí tento zákon, že nebude mít o něm již kdo jednat.

Nastane zde potom velmi nepříjemná situace, kdy vlastně zejména Českomoravský fotbalový svaz pracuje s tímto materiálem, jako by již platil, byla uzavřena smlouva mezi Policejním prezidiem a Českomoravským fotbalovým svazem, která de facto tento zákon aplikuje, a my nyní v podstatě tím, že by se tento zákon nějakým způsobem shodil pod stůl, opět uvedeme jak policii, tak sportovní svazy do velmi nepříjemné situace, do jakéhosi právního vakua.

Já nemohu nic udělat s tím, že Senát využil svého práva a zákon doplnil, nicméně chtěl bych apelovat na vás na všechny: pojďme hlasovat v podstatě o senátním návrhu, v případě, že by neprošel, velmi bych apeloval na vás všechny, aby prošel zákon tak, jak byl předložen do Senátu Poslaneckou sněmovnou. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jiřímu Čepelkovi. Otevírám rozpravu. V rozpravě jako první vystoupí pan senátor Jaroslav Kubera, takže mu dávám rád slovo.

 

Senátor Jaroslav Kubera: Po delší době dobrý den, velmi jsem se sem těšil. (Veselost v sále.) Myslel jsem si, že se tady dneska s vámi rozloučím, ale jak se tak dívám, a když jsem si přečetl kandidátky, tak se budeme vídat v podstatě v nezměněném složení ještě dlouho.

Já jenom nejprve vyvrátím námitky, které tady byly řečeny. To, co říkal pan poslanec Šplíchal. Pan prezident ten zákon nemusí podepsat, ať bude tak, nebo tak. Rozhodně důvodem, proč by ho nepodepsal, nebude to, že se zpoplatní videoterminály. O tom jsem hluboce přesvědčen.

My jsme původně chtěli ten přílepek dát k zákonu, který jste právě před chvíli schválili. Vycházeli jsme z toho, že sázení jako sázení. (Veselost v sále.) Ať je to sázení na automaty, nebo sázení rostlinek. Mimochodem, i v této zimě to roste dobře. Já jsem také zahrádkář, mohl bych být také potěšen, ale nejsem organizován, jsem takový zahrádkář amatér.

Takže to onen důvod nebude. Proč jsme se rozhodli to dát k zákonu o sportu? Za prvé, on už přílepek obsahoval a přílepek byl od vás, takzvaný přílepek pravý, který jste tam přivtělili. My jsme tam přivtělili takzvaný přílepek nepravý, protože zákon úzce souvisí se sportem.

Víte dobře, to není jenom stát, kdo podporuje sport, ale obce zejména sport mládeže podporují v míře velmi výrazné a samozřejmě i ony jsou teď v situaci, kdy nemají dostatek prostředků. Tento zákon nedělá nic jiného, než že sjednocuje poplatek u normálních hracích automatů s poplatkem u videoterminálů bez ohledu na to, že na videoterminály dává licenci Ministerstvo financí. Nic jiného v tom zákoně není. Peníze jdou přímo do obcí a jdou přímo do obcí, kde jsou také problémy s automaty a videoterminály. Ono ve chvíli, kdy se udělají nějaké fondy a peníze z hazardu jdou do nějakých fondů, tak jsme přesně u toho, že je to zase o tom, kdo má kámoše u majitelů fondů a kdo si z těch fondů vytáhne více nebo méně finančních prostředků.

Takže já se domnívám, že nic nebrání tomu, aby byl tento zákon podpořen.

A mimochodem pro vaši informaci, na vašem dnešním hlasování bude velmi záležet při čtvrtečním hlasování Senátu o jiném zákonu, a to je o novele zákona o loteriích. My jsme úmyslně nedávali pozměňovací návrh k zákonu o loteriích, protože pak by bylo vysoce pravděpodobné, že by z něj nebylo už vůbec nic, protože jednoduše byste ho už nestačili projednat.

Takže já vás prosím o podporu tohoto zákona, který nic neriskuje. Pokud někdo má nějaké právní rozbory, my jsme tam ošetřili i všechny další triplexy, kvartlexy a další automaty, které v budoucnu přijdou, o kterých teď ještě ani nevíme, co technici vymyslí. Takže ony všechny jsou tam pokryté a není to nic jiného, než jestli se platí 5 tisíc u automatu normálního, tak se bude platit 5 tisíc u videoterminálu. Nic jiného tento zákon neobsahuje.

Já vás prosím o jeho podporu právě proto, abyste neriskovali, jak říkal pan poslanec Šplíchal, že by mohl padnout důležitý zákon o sportu, kde skutečně vím, že je to kompromis, který tady byl velmi těžce vyjednán, a bylo by škoda, aby ten zákon padl.

Jinak vám všem přeji do voleb, přátelům i nepřátelům, úspěch a věřím, že se tady po volbách sejdeme v celkem nezměněném složení. Mějte se krásně, vím, že je to vaše poslední jednání. Byl jsem tady vždycky mezi vámi rád a vždycky jsem tady podporu našel, takže doufám, že ji tady najdu i dnes. Děkuji a přeji vám všechno dobré. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkujeme, pane senátore. Jedno oko nezůstalo suché po vašem vystoupení.

Já se ptám, zdali někdo další chce v rozpravě vystoupit. Ano, pan poslanec Petr Bratský se hlásí.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji za slovo. Přece jen bych chtěl ještě pár slov přidat k panu senátorovi Kuberovi. Kdyby se náhodou stalo, že neprojde zákon, o kterém on mluvil, neboli senátní verze, tak bych chtěl Sněmovně doporučit, aby prošla aspoň sněmovní, protože skutečně kolegyně a kolegové z těch dvou výborů odvedli velký kus práce a došlo k velké shodě. Já myslím, že to je ten zákon, který by měl projít za každou cenu, čili pokud neprojde senátní verze, abyste se určitě zamysleli nad sněmovní, aby nedošlo k tomu, že nakonec zákon nebude schválen. To by opravdu byla chyba a sportovní prostředí by to určitě velmi těžce neslo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Bratskému. O slovo se přihlásil pan poslanec Němec.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, kolegyně, kolegové, já se jenom chci zeptat pana senátora. On tady naznačil, že na dnešním výsledku jednání, hlasování o tomto zákonu, závisí čtvrteční postup senátorů, pokud jde o novelu zákona o loteriích. Jakou to má souvislost? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zazněla otázka. Odpověď může zaznít, nemusí, je to na uvážení pana senátora. On statečně odpoví.

 

Senátor Jaroslav Kubera: Já samozřejmě rád odpovím, ale to je právě to, že já to taky úplně stoprocentně nevím, protože víte, že v České republice je to tak, že lobbují různé skupiny ve všech klubech, to není záležitost jednotlivých politických stran. Já na to říkám, že tento zákon mimochodem, aby to bylo jasné, není proti těm, kteří řídí sázení, protože samozřejmě zákon, který teď leží v Senátu, pokud projde, tak bude následovat to, že všechny obce populisticky zakážou všechny automaty, protože mají před komunálními volbami. A pak voliči s hrůzou zjistí, že automaty zůstávají, protože ona je tam jistá lhůta, takže žádný automat ve skutečně nezmizí. Jak dopadne hlasování v Senátu, nejsem zodpovědný za celý Senát, ale spíše se přikláním, i v Senátu jsou starostové, kteří vědí o velkém problému, takže já se spíše přikláním k tomu, že to v Senátu, pokud toto projde, tak i v Senátu to bude signál, aby prošel druhý zákon. To je vše, co k tomu mohu říci.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud ne, tak rozpravu končím. Prosím všechny, kteří se chtějí zúčastnit hlasování, aby přišli do sněmovní síně. Pokud není zájem o závěrečná slova navrhovatele nebo zpravodajů, zdá se, že nikolivěk, tak přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je potřeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 115/2001 Sb., o podpoře sportu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 290/2002 Sb., o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje a obce, občanská sdružení působící v oblasti tělovýchovy a sportu a o souvisejících změnách a o změně zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku České republiky, ve znění zákona č. 10/2001 Sb. a zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 756/7, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 756/8." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP