(15.10 hodin)

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedkyně, vážení páni ministři, paní a pánové, volební komise na své druhé schůzi, která se konala dnes, projednala všechny předložené návrhy tak, jak k ní doputovaly z jednotlivých poslaneckých klubů, a přijala své usnesení číslo 5.

Připomínám pouze, že Sněmovna před několika málo vteřinami rozhodla o tom, že v tomto volebním období budou tři místopředsedové Poslanecké sněmovny.

Poslaneckými kluby byli navrženi tito kandidáti. Opět poprosím jmenované, aby povstali. Pan poslanec Vojtěch Filip. (Povstává.) Paní poslankyně Kateřina Klasnová. (Povstává.) Paní poslankyně Vlasta Parkanová. (Povstává.) A pan poslanec Lubomír Zaorálek. (Povstává.) V tomto abecedním pořadí jsou rovněž tito kandidáti uvedeni na hlasovacím lístku, který si vyzvednete na místě k tomu obvyklém.

Ještě prosím neopouštějte jednací sál, jestli mohu poprosit.

Podle zákona 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, se místopředsedové Poslanecké sněmovny volí většinovým způsobem a tajným hlasováním. Volba probíhá standardně ve dvou kolech. Volba místopředsedů probíhá obdobně, jako probíhala volba předsedy, ovšem s tím rozdílem, že poslanec na hlasovacím lístku může vyjádřit zakroužkováním souhlas nejvýše s takovým počtem kandidátů, který byl stanoven pro obsazení místopředsedů Poslanecké sněmovny, tedy nejvýše tři.

V prvním kole jsou místopředsedy Poslanecké sněmovny zvoleni ti kandidáti, kteří získali nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců. Nezíská-li nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců tolik kandidátů, aby byl obsazen stanovený počet míst místopředsedů Poslanecké sněmovny, tedy tři, koná se na neobsazená místa druhé kolo první volby.

Do druhého kola pak postupují nezvolení kandidáti z prvního kola. Ve druhém kole jsou zvoleni ti kandidáti, kteří získali nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců. Pokud ani po druhém kole by nebyla obsazena všechna tři místa místopředsedů Poslanecké sněmovny, koná se první kolo druhé volby s novými kandidáty, které předkládají poslanecké kluby volební komisi nejpozději 24 hodiny přede dnem volby.

Poprosím vás, vážená paní předsedkyně, abyste otevřela rozpravu k navrženým kandidátům. Ke způsobu volby nikoliv, ten je dán zákonem. Čili pouze k navrženým kandidátům.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Přesně k tomu nyní otevírám rozpravu. Táži se, kdo se do ní hlásí. Nevidím žádnou přihlášku. Rozpravu tedy končím.

Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, paní předsedkyně. Je evidentní, že rozpravu jsme si vyčerpali při stanovování počtu členů místopředsedů.

Já bych ještě jednou zopakoval... Omlouvám se těm z vás, kterým to připadá již nadbytečné. Přesto však bych rád zopakoval, jak vypadá platný hlasovací lístek. Platný hlasovací lístek je takový, na kterém jsou označena všechna pořadová čísla, a to buď kroužkem, a to nejvýše tři, a zbytek pořadových čísel je přeškrtnut písmenem X.

Ti z vás, kteří jste spočítali hlasy pro paní předsedkyni Němcovou a jejího protikandidáta, pana Zaorálka, snadno jste zjistili, že některé hlasy i v této volbě byly neplatné, konkrétně dva. Domnívám se, že to je docela škoda. Takže moc pěkně prosím, zapamatujte si způsob volby a podle toho také za plentou nebo za zástěnou hlasovací lístky označte.

Pro tuto volbu je nezbytné, aby vydávání hlasovacích lístků trvalo 20 minut, čili v 15 hodin 35 minut končí vydávání hlasovacích lístků. Deset minut poté, čili v 15 hodin 45 minut, se zde můžeme sejít k vyhlášení výsledků prvního kola.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Přerušuji tedy jednání do 15 hodin 45 minut.

 

(Jednání přerušeno v 15.14 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP