(15.00 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Je navzdory všem útokům, kterých jsme zažili bezpočet, na samu podstatu Komunistické strany Čech a Moravy jako politické strany, stranou, která je řádně registrovaná, která je stabilní součástí, má stabilní voličský potenciál, má stabilní voličské zdroje, na rozdíl od mnohých tvrzení nemá ve svých stanovách a jiných základních dokumentech své činnosti nic, co by zpochybňovalo parlamentní demokracii, demokratický systém ve smyslu svobodné soutěže politických stran.

Jestli si někdo demokracii představuje jako antikomunismus, já mu to neberu. Jestli si někdo demokracii představuje jako pouhý kapitalismus, já mu to také neberu. Je to jeho věc, jeho problém, jeho svobodné právo. Nechť nikdo neupírá našim voličům, občanům České republiky, kteří jsou si rovni před zákonem i před všemi ostatními atributy této společnosti, právo být stejně tak reprezentováni jako všichni ostatní. Pak musím říci, že tento postup a tyto argumenty, které tady jsou, mi nezavánějí diskriminací, ale jsou pokusem o diskriminaci jedné politické strany, jedné skupiny občanů na základě politického přesvědčení a dvacet let po převratu, více než dvacet let po převratu působí spíše úsměvně a komicky.

Místopředseda Poslanecké sněmovny, do třetího tohoto měsíce místopředseda Vojtěch Filip prokázal ve funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny dostatek politického taktu, kultury, dostatek i obětavosti při práci, zvládl řízení Poslanecké sněmovny, někteří říkají výborně, velmi dobře, někteří říkají nejlépe, někteří říkají ano, určitě nadprůměrně, a ujišťuji vás, že vědomě neučinil žádný krok při práci ve funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny, který by vedl k upřednostňování jedné politické strany nebo potlačování některé jiné politické strany.

Kterýkoliv z kandidátů Komunistické strany Čech a Moravy na kteroukoliv funkci v Poslanecké sněmovně, ať už je to předseda výboru, místopředseda výboru, místopředseda Sněmovny - do funkce předsedy Sněmovny jsme nikoho nenominovali právě proto, že nejsme ani vítěznou stranou, ani stranou, která se účastní vládní koalice a mohla by mít podstatný vliv na tvorbu vlády nebo na fungování vlády - ale do funkce místopředsedy či jiných funkcí v parlamentu kterýkoliv z nominovaných komunistických představitelů se bude chovat úplně stejně, naprosto demokraticky, naprosto přesně podle zákona, nebudeme dělat nic, co by bylo v nesouladu se zákonem, nebudeme dělat nic, co by bylo v nesouladu s parlamentní demokracií.

Musím říci, že v této chvíli pro parlamentní demokracii i tímto přístupem děláme možná mnohem více než ti, kteří i dvacet a více let po převratu ostrakizují, odstrkují, diskriminují. Je to pouhá diskriminace, je to pouhá kouřová clona, která má odvést pozornost občanů od toho, co se na ně v té chystané vládní koalici doopravdy připravuje. A možná také odvést pozornost od toho, že strana Věci veřejné postupně odstupuje od svých slibů občanům. Slyšel jsem dokonce, že snad ten slib jedné zdravotní pojišťovny už také je pouhou minulostí.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní mám přihlášku do rozpravy od pana kolegy Vítězslava Jandáka.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Dámy a pánové, paní předsedkyně - gratuluji ke zvolení. Dámy a pánové, já vidím, že Sněmovna se pomalu posouvá do toho stadia, v jakém byla. Ale má to svou logiku, protože demokracie je soutěž.

Ale já bych při této příležitosti rád poprosil své kolegy v opozici: Neponižujme se, nežebrejme od nich, vždyť vítěz má přece vždycky pravdu, jak říkal Napoleon. Děkuji vám. (Slabý potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Zeptám se, kdo další se ještě hlásí do rozpravy. Pan kolega Zdeněk Škromach. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně a páni poslanci, já jenom reaguji na vystoupení pana Kalouska, protože jako obvykle neví, o čem hovoří, a mohli bychom si povídat o tom, co jsme kdy při koaličních jednáních zažili, možná i co jsme kdy vypili, ale je potřeba uvést na správnou míru, že citace, které tady uváděl ve vztahu k mé osobě, nejsou pravdivé.

Jenom můžu konstatovat, že principiálně jednak v roce 2002 nevyhrála ODS tenkráte volby, přesto jsem byl přesvědčen o tom, že Václav Klaus měl být předsedou Poslanecké sněmovny jako předseda druhé nejsilnější opoziční strany. Že to tenkrát tak nebylo, bylo samozřejmě i díky našim koaličním partnerům z KDU-ČSL, kde ještě Mirek Topolánek - tedy Mirek Topolánek, Mirek Kalousek, ono je to téměř jedno (veselost v sále) byl významný funkcionářem, a stejně tak i díky Unii svobody to byla politická dohoda a myslím si, že dokonce to iniciovaly právě ty dvě malé strany, abychom tedy tuto funkci převzali. Pan Kalousek opět předvádí jaksi to, že sem tam od času zapomíná, možná, že i to, ve které politické straně zrovna působí. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Prosím o další přihlášku do rozpravy k tomuto bodu. Pokud není, dovolte, abych navrhla Poslanecké sněmovně v souladu s § 26 počet místopředsedů Poslanecké sněmovny na tři, ale samozřejmě nás čeká hlasování o všech návrzích, které zde zazněly.

Předtím ovšem, než začneme hlasovat, oznamuji, že pan poslanec Petr Nečas má náhradní kartu č. 6.

Budeme tedy nejprve podle § 72 odstavec 2 našeho jednacího řádu hlasovat orientačně o všech návrzích, to znamená o návrzích na tři, čtyři a dva místopředsedy Poslanecké sněmovny. Teprve potom se uskuteční konečné hlasování. Připomínám, že při orientačním hlasování se budu ptát pouze, kdo je pro, nebudu se ptát, kdo je proti.

 

Pustíme se do toho. Kdo tedy souhlasí s tím, aby Poslanecká sněmovna měla tři místopředsedy?

Zahajuji hlasování pořadové číslo 5. Prosím, kdo je pro, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku.

V hlasování pořadové číslo 5 pro 118.

 

Nyní budeme hlasovat o tom, kdo souhlasí, aby Poslanecká sněmovna měla čtyři místopředsedy.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 6. Táži se, kdo je pro.

V hlasování pořadové číslo 6 pro se vyslovilo 54.

 

Nyní - kdo souhlasí s tím, aby Poslanecká sněmovna měla dva místopředsedy?

Zahajuji hlasování pořadové číslo 7. Kdo je pro?

V hlasování pořadové číslo 7 pro se vyslovilo 46 kolegyň a kolegů.

 

Hlasovali jsme tedy o všech přednesených návrzích. Z orientačního hlasování vyplývá, že nejvíce podpůrných hlasů obdržel návrh na tři místopředsedy Poslanecké sněmovny.

 

Můj návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna stanoví počet svých místopředsedů na tři."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 8. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 8 přítomno 200, pro 120, proti 45. Tento návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že návrh usnesení byl schválen.

 

Dalším bodem našeho programu je

 

11.
Návrh na volbu místopředsedů Poslanecké sněmovny

Prosím předsedu volební komise pana poslance Jana Vidíma, aby nás seznámil s kandidáty, představil nám je a seznámil nás s dalším postupem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP