(16.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. To je návrh usnesení a o tomto návrhu nyní rozhodneme v hlasování.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 12. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem tak, jak nás s ním seznámil předseda volební komise. Kdo je pro? (Hlasování se nepodařilo spustit.) Teď už by to snad mělo být v pořádku. Zahajuji hlasování pořadové číslo 12. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 12 přítomno 198, pro 168, proti 1. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Naším dalším bodem pořadu je

 

15.
Návrh na stanovení počtu členů výborů Poslanecké sněmovny

Úvodem mi dovolte připomenout, že výbory Poslanecké sněmovny se ustavují podle zásady poměrného zastoupení dle § 115 odst. 2 jednacího řádu. Nyní otevírám k tomuto bodu rozpravu. O slovo se hlásí pan poslanec Jan Vidím. Prosím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, paní předsedkyně. Paní a pánové, dovolím si navrhnout Poslanecké sněmovně, aby stanovila počet členů výborů takto: kontrolní výbor 15 členů, petiční výbor 15 členů, rozpočtový výbor 30 členů, organizační výbor 30 členů, volební výbor 15 členů, výbor pro evropské záležitosti 15 členů, hospodářský výbor 30 členů, ústavněprávní výbor 15 členů, výbor pro obranu a bezpečnost 30 členů, výbor pro sociální politiku 18 členů, výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu 23 členů, výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj 23 členů, výbor pro zdravotnictví 23 členů, výbor pro životní prostředí 18 členů, zahraniční výbor 18 členů, zemědělský výbor 15 členů.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Pouze upozorním, že pokud jde o výbor organizační, tak v navrženém počtu členů tohoto výboru je obsažen i předseda a místopředsedové Sněmovny, kteří jsou členy organizačního výboru ze zákona.

K předneseným návrhům otevírám nyní rozpravu. Ptám se, kdo se hlásí. Pan poslanec Pavel Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, po zkušenostech, které zde, v této Poslanecké sněmovně, jsou, si dovoluji velmi zpochybnit, že výbory, kde je navržen počet členů na 30, budou skutečně funkční, že se skutečně v takovémto počtu lidí bude efektivně docházet k nějakému řešení, když si představím, že ve výboru stačí jeden kecálek a zastaví, zabrzdí celý proces projednávání pozměňovacích návrhů a jiných návrhů ve výboru. Myslím si, že je návrh na 30 členů výboru přehnaný, a proto navrhuji všude tam, kde je číslovka 30, dát číslovku 28. Děkuji. (Bouřlivý smích.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další přihláška do rozpravy - pan poslanec Pavel Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dámy a pánové, nebudu navrhovat snížení, přestože si myslím, že i razantnější snížení v silových výborech by bylo asi lepší. Ale jenom bych se chtěl zeptat: například hospodářský výbor, když jsme byli v počtu 24, tak jsme se do té místnosti prakticky nevešli. To bude i problém pro hospodářský výbor, jak se tam vejde 30 poslanců, nebo by se musely udělat takové změny ve Sněmovně, aby hospodářský výbor zasedal v úplně jiných prostorách. To je jenom taková připomínka.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji. Prosím o další přihlášku do rozpravy. Není žádná, rozpravu končím a přistoupíme k hlasování. Pan poslanec Jan Vidím bude tak laskav a bude řídit z titulu předsedy volební komise toto hlasování. Možná ne z titulu toho, že je předsedou, ale proto, že je ochoten nás tímto hlasováním nyní provést. Prosím tedy, abychom hlasovali nejprve o počtech výborů... Nechám to na vás, pane kolego.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedkyně, vládo, paní a pánové, v tuto chvíli máme před sebou jeden návrh, který je modifikován návrhem pana poslance Kováčika v případě výborů, u kterých navrhuji stanovit počet členů na 30. Nejprve bychom se vyrovnali s návrhem kolegy poslance Kováčika. Pochopitelně orientačním hlasováním bychom nejprve vybrali, zda v případě rozpočtového výboru, organizačního výboru, hospodářského výboru a výboru pro obranu a bezpečnost tyto výbory naplníme 30, v alternativě pana kolegy poslance Kováčika 28 členy. Čili nejprve bych doporučoval orientační hlasování o číslovce 30, poté orientační hlasování o číslovce 28, poté rozhodneme hlasováním o té číslovce, která získá větší podporu v orientačním hlasování, a poté bychom s touto číslovkou u jmenovaných výborů hlasovali o návrhu usnesení jako o celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová A budeme hlasovat o každém výboru zvlášť. Rozumím tomu tak?

 

Poslanec Jan Vidím: Já myslím, že to není nezbytné, paní předsedkyně. Nejprve bychom opravdu rozhodli o tom, zda výbor rozpočtový, organizační, hospodářský a pro obranu a bezpečnost budou mít 28, nebo 30, a protože žádný jiný počet u jiného výboru nebyl nikým zpochybněn, tak poté co vybereme u těchto konkrétních výborů 28, nebo 30, můžeme stanovit počet členů všech výborů dohromady jedním hlasováním.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je prosím námitka proti tomuto návrhu postupu? Pan poslanec Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Já bych si nedovolil mít námitku proti návrhu, který zde přednesl můj ctěný kolega poslanec Vidím, nicméně racionální mi přijde, pokud přišel jeden protinávrh, aby bylo nejdříve hlasováno o protinávrhu pana poslance Kováčika, a pokud neprojde, tak jako o celku o původním návrhu pana poslance Vidíma.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Vidím má slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Já se skutečně vůbec nehrdlím o postup, který jsem navrhl, ale je to postup jediný možný, protože v tuto chvíli máme dvě proti sobě jdoucí číslovky a je nezbytné nejprve orientačním hlasováním rozhodnout, o které budeme následně hlasovat. Nechci se opravdu o to přít, ale takový postup je v souladu se zákonem o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, a proto tak prosím budeme postupovat. Velmi rychle to budeme mít za sebou.

Nyní bych doporučil, abychom rozhodli orientačním hlasováním, kdo podporuje číslovku 30, poté kdo podporuje číslovku 28, poté o té, která získá větší podporu, budeme hlasovat jako o té, která stanoví počet členů výboru rozpočtového, organizačního, hospodářského a pro obranu a bezpečnost, a poté budeme hlasovat o usnesení jako o celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dobře. Takže první hlasování, které je před námi, je o návrhu u výboru rozpočtového, organizačního, hospodářského a výboru pro obranu a bezpečnost, aby tyto výbory měly 30 členů.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 13. Je to orientační hlasování. Táži se, kdo je pro tento návrh.

Hlasování pořadové číslo 13, z přihlášených 198 se pro vyslovilo 147.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na 28 členů u těchto výborů.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 14. Táži se, kdo souhlasí s tím, aby tyto výbory pracovaly ve 28členném složení. Kdo je pro?

Hlasování pořadové číslo 14, přítomno 197, pro 40, proti 20. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP